Кольорові зрізи на книгах: фан чи можливість створити лімітоване видання?

Як перетворити улюблену книгу на лімітоване видання?

Усе просто: додати до неї кольоровий зріз ручної роботи.

На нашу думку — це найвища прихильність до творчості автора, коли читачі створюють власні шедеври, відтворюючи зміст улюбленої книги на зрізі.

Якщо ж ви не вмієте малювати або не хочете зіпсувати улюблену книгу, а зробити свій примірник ексклюзивним все ж хочеться — завжди можна звернутися по допомогу до професіоналів.

Героїня нашого матеріалу, художниця Сніжана вже майже рік створює кольорові зрізи для себе та на замовлення. Розпитали в майстрині про етапи створення зрізів, особливості процесу, співпрацю з видавництвом та сучасними українськими авторами.


Про захоплення розмальовуванням кольорових зрізів

Малювати зрізи я почала в січні, скоро буде майже рік.

Я дуже захоплювалась ексклюзивними виданнями книг і тим, які дивовижні зрізи можуть бути на книгах. Собі дозволити такі книги на той момент я не могла, тому такий варіант, як ручний розпис, мене дуже зацікавив.

Бачила багато відео на цю тему в Тік-тоці від іноземців та деякі відео, де наші дівчата почали робити щось схоже, тому вирішила спробувати!


Про процес та етапи малювання

Усе починається з ідеї.

Спочатку я вигадую сам малюнок, інколи малюю його перед тим, як переносити на зріз, але здебільшого малюю одразу на книзі.

Не можу сказати, що були невдалі зрізи, однак помилки зазвичай були. Наприклад, спочатку я накладала багато шарів фарби, що не є правильним, бо потім вона починає відшаровуватися. Або ж недостатньо розводила фарбу водою, що спричиняло такий же наслідок. На щастя, я практикувалася на своїх книгах, тому такого вдалось уникнути на зрізах, що були зроблені на замовлення.


Про ідеї та натхнення

Ідеї черпаю з пінтересту зазвичай. Шаблонів немає, все малюю від руки.

Кожен зріз, який я коли-небудь малювала, доступний для повторення. Зазвичай публікую всі зрізи в себе в інстаграмі й замовляють уже готові варіанти.

Однак, буває таке, що хочуть щось індивідуальне, тоді обговорюємо деталі ескізу й робимо щось нове.


Як часто замовляють зрізи на книгах сучасних українських авторів та з якими виданнями сучукрліт дововодилося вже працювати?

Не можу сказати, що часто. Я намалювала вже дуже багато зрізів, але з них лише 10 книг були з сучукрліт. Це книги Ірини Грабовськи, Редгрейн Лебовскі та авторки «Норд» Аї Неї.


Найчастіше люди приходять з готовими ідеями, чи просять щось намалювати на твій розсуд?

Найчастіше замовляють уже готові варіанти зрізів. Дуже рідко приходять зі своєю ідеєю. Ще рідше просять малювати щось на мій розсуд, можу сказати, що це десь 1 випадок з 10.


Про процес замовлення книги та середню кількість примірників, які вдається намалювати за місяць

Замовлення приймаю в себе в інстаграмі. Обговорюємо малюнок та ціну, після чого книжечку відправляють до мене та оплачують роботу. Працюю зазвичай за повною оплатою.

У місяць немає конкретної цифри. Є дуже багато факторів, які впливають на кількість книг, як от робота, особисте життя. Зазвичай це 15–25 книг, буває, звичайно, й менше, а було й більше: коли малювала «Норд 2», тоді тільки цих примірників було 33.

Про роботу з видавництвом та авторкою

Працювала з видавництвом «Небо», малювала для них декілька комплектів до серії «Тиша». Також працюю з авторкою Айєю Неєю, малюю зрізи для її книг «Норд».

В обох випадках — це цікавий досвід і я залюбки готова співпрацювати з іншими авторами/видавництвами.


Дизайнерка: Анна Мязіна

Коректорки: Анна Ковбасенко та Ангеліна Іванченко. 


Маєш цікавий матеріал про сучасну українську літературу та хочеш, аби його опублікували? Надсилай на пошту [email protected].

Популяризуймо сучукрліт разом!


Ми у соцмережах: Instagram, Telegram, TikTok

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Bestseller
Bestseller@bestseller.media

Літературне медіа BestSeller

1.8KПрочитань
2Автори
28Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 жовтня

Більше від автора

  • Топ 3 найатмосферніших книгарень столиці

    З настанням осені потреба в затишних місцях для читання значно зросла. І, звісно ж, ми не можемо не поділитися добіркою улюблених книгарень-кав'ярень столиці, а також цікавими фактами про кожну з них.

    Теми цього довгочиту:

    Книги
  • Найшвидше видання книги: як це було?

    Коли виникає думка про придбання книги — ми біжимо до книгарні й уже через декілька митей міцно тримаємо примірник у руках. Але ми не часто роздумуємо про те, скільки роботи й часу було закладено задля того, аби ми отримали нашу бажанку.

    Теми цього довгочиту:

    Книги
  • «Афера. І нічого зайвого»: рецензія на книгу Альони Рязанцевої

    Чому книга «Афера. І нічого зайвого» стала несподіваним літературним досвідом критикині? Що спільного в книги сучасної української авторки Альони Рязанцевої з «11 друзями Оушена» та «Гострими картузами»?

    Теми цього довгочиту:

    Рецензія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається