Кросфіт і варикоз

Кросфіт versus Варикоз.

Давайте одразу прояснимо наступні моменти. Так, доводилось бачити і тренувати людей з варикозом. І ні, профільної медичної освіти немає. Взагалі, раджу запам'ятати одну просту річ: тренер НЕ лікар. Тому не видаляйте номер сімейного лікаря з контактів на телефоні.

Матеріал для вас підготував хороший товариш і, на той час, лікар флеболог (так-так, той шо по венах) — Микола Пилипів, за що тобі, друже, велике дякую! І підготував багато, тож вперше довелось ділити на кілька частин.

Поїхали.

Перед тим, як говорити про заняття кросфітом з варикозною хворобою, потрібно розуміти що це власне за хвороба.

Варикозна хвороба н/к – хронічне захворювання вен нижніх кінцівок. Має різні форми важкості та ряд можливих ускладнень. Грубо кажучи, є дві домінуючі причини початку та прогресування хвороби:

1. Генетична. Варикоз є спадковою хворобою, тому ризик захворіти вищий в тих, у кого вже хворі близькі родичі. По спадковості передається ген, що кодує патологічну сполучну тканину (яка є в стінці вен та венозних клапанах). Тому разом із варикозом часто розвиваються інші захворювання, наприклад плоскостопість, геморой та інші.

2. Механічна. Тут потрібно розібратись. Венозна кров рухається від тканин до серця й потім легень. В ногах венозна кров рухається в протилежному силі тяжіння напрямку й, оскільки, тиск у венах нижчий ніж в артеріях — кров може закидатись назад, тобто рухатись вниз. Для того, щоб цього не відбувалось, в процесі еволюції в стінці вен утворились клапани, які відкриваються коли кров тече до серця, й закриваються коли кров починає рухатись у зворотному напрямку. Це в нормі, клапани можуть руйнуватись, якщо тиск, в тазу та черевній порожнині збільшується, наприклад при закрепах, важкій фізичній праці, вагітності, тощо. Тому важливо, при занятті спортом уникати тривалого перенапруження м’язів тазу та живота, особливо, в стоячому чи (гірше) в присіді. Також в організмі створений механізм захисту від застою в н/к. Це задня група м’язів гомілки — при їх напруженні стискаються вени, що в них проходять й штовхають кров уверх. Це називається — м’язо-венозна помпа. Тому небезпечними є тривале сидіння-стояння, а не ходьба чи біг, при яких м’язо-венозна помпа працює.

Є ще ряд причин, але вони трапляються куди рідше.

З причинами розібрались, тепер до проявів.

Існує медична класифікація даного захворювання: CEAP (clinical etiology anatomy pathophysiology). Ця класифікація використовується лікарями що займаються лікуванням варикозні хвороби для опису клінічної стадії, етіології, анатомічного ураження та патофізіології захворювання, за що, власне й відповідає абревіатура CEAP. Біля кожної з букв пишуться цифри та букви, що несуть інформацію про конкретну хворобу в конкретного хворого.

Для нас буде цікавою тільки перша буква – C, себто клінічні прояви захворювання...

Якщо ви підпадаєте під причини зі списку вище (спадковість чи механічні), то потрібно розуміти що в вас є великий шанс наявності варикозної хвороби. Сама хвороба є хронічною, тому без лікування та корекції способу життя тільки прогресує. А може нічого й не бути. Проте остаточно це може підтвердити тільки ЛІКАР.

Класифікації.

Існує медична класифікація даного захворювання: CEAP (clinical etiology anatomy pathophysiology). Ця класифікація використовується лікарями що займаються лікуванням варикозні хвороби для опису клінічної стадії, етіології, анатомічного ураження та патофізіології захворювання, за що, власне й відповідає абревіатура CEAP. Біля кожної з букв пишуться цифри та букви, що несуть інформацію про конкретну хворобу в конкретного хворого.

Для нас буде цікавою тільки перша буква – C, себто клінічні прояви захворювання

С0S : Немає видимих проявів, але є важкість або/і втома, або/і біль в нижніх кінцівках в кінці робочого дня, особливо після фізичних навантажень. Потрібно розуміти, що важкість в ногах не є нормою, через велику кількість хворих на варикозну хворобу (до 80% популяції) багато людей вважає що так і повинно бути. Тобто, попрацював чи постояв впродовж дня й природно ноги болітимуть? Ні, в здорової людини не болітимуть. Також потрібно розрізняти важкість, біль та втому викликані застоєм крові та викликані болем в м’язах, що є нормальною реакцією на перенавантаження м’яза. Також проявами захворювання може бути відчуття свербежу, судоми в ногах (переважно в нічний час). Ці симптоми є наслідком застою крові в н/к.

Всі попередні симптоми можуть або будуть входити в наступні пункти.

C1S/A : З’являються судинні зірочки на ногах, а також: всі, частина або взагалі відсутні попередні симптоми. В основному, на даному етапі проблема більше естетична, тому легко корегується.

C2S/A : Тільки зараз з’являються видимі варикозно розширені вени. (Якщо в вас при навантаженні чи без нього видувається покручена вена, з високою ймовірністю вона є варикозно зміненою).

C3S/A : Ця стадія настає з появою набряків (всі попередні симптоми можуть як бути, так і ні). Набряки нижніх кінцівок характерні для ряду інших захворювань, тому, для визначення їхньої причини краще проконсультуватись з лікарем.

C4A : Гіперпігментація шкіри. З часом починається потемніння шкіри (найчастіше в нижній третині середньої поверхні гомілки). Це вже прояв вагомого порушення відтоку крові.

C4В : Ліподерматосклероз. Тканини шкіри та підшкірної жирової клітковини починають замінюватись сполучною тканиною. В цих місцях шкіра витончується та стає твердою. Поступово процес прогресує, займаючи все більшу площу. Зміни на цій та попередній стадії є незворотними.

C5 : В людини наявна загоєна трофічна виразка.

C6 : Наявна активна трофічна виразка.

Варикозна хвороба має дуже індивідуальний перебіг, і у хворих із, здавалось би, візуально гіршими ногами стадія та важкість захворювання, можуть бути нижчими ніж візуально «кращих» ніг.

Крім хірургічного та медикаментозного лікування дуже важливе значення має корекція способу життя:

- Уникати тривалого стояння чи сидіння, якщо неможливо уникнути, робити перерви та залучати м’язо-венозну помпу (підійматися на кінчики пальців ніг й опускатись, так 10-15 раз).

- Боротись з лишньою вагою. Уникати закрепів. Приймати контрастний душ.

- Перед сном виконувати вправи для ніг (в положенні на спині ножнички, велосипед і т.д.). Уникати гарячих ван!

- Уникати тривалої ходьби на підборах.

При заняттях спортом:

- Уникати перенапруження м’язів живота та тазу, особливо, стоячи та в присіданні.

- Уникати статичних навантажень.

- Робити розминку.

- Під час занять, робити перерви для легкої ходьби чи підняття ніг в підвищене положення.

Якщо в вас наявна варикозна хвороба, ОБОВ’ЯЗКОВО, використовувати еластичні панчохи чи колготи (якщо не консультувались з лікарем, то краще ІІ-й компресійний клас).

Використовувати зручне взуття.

ВАЖЛИВО:

Якщо у вас раптово з’явився біль в н/к й наростає набряк – терміново звернутись до лікаря!

Якщо ви відчули біль та ущільнення за ходом вени, почервоніння в цьому місці – терміново звернутись до лікаря!

Давайте тепер я підсумую з тренерської точки зору. Чи можна займатись кросфітом, маючи варикоз? Можна, АЛЕ проконсультуйтесь з лікарем. Якщо лікар заборонить, адекватно оперуючи фактами, — читати далі вам особисто змісту немає. Якщо не заборонив, тоді ось вирок.

Присідати зі штангою теж можна. І тягнути, і штовхати. Тому що це динамічні вправи, а шкодить при варикозі більше статика, а не динаиіка. Головне не поспішати накидувати бліни на гриф. Бо динаміка динамікою, а варикоз великих ваг не любить. Правда, поняття «велика вага» для кожного своє. І з гирями та гантелями теж можна тренуватись, за умови дотримання рекомендацій пана Миколи. Так, прийміть той факт, що світовий рекорд з планки, або деяких інших статичних вправ не варто ставити, маючи варикоз. Але загальному фізичному розвитку та підтриманню здоров'я це не повинно заважати. Головне робити все з головою. І ОБОВ'ЯЗКОВО (вкотре нагадую) проконсультуватись в лікаря.

Бережіть себе і всім добра!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Іван Дурський
Іван Дурський@ivan_durskyi

3.5KПрочитань
24Автори
89Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається