Курка у Тевтонському Ордені


У таємному державному архіві прусської культурної спадщини в Берліні зберігається єдиний відомий наразі кулінарний манускрипт, створений на території Тевтонського ордену в Середні віки. Рукопис датується кінцем XV століття і відомий як "Кенігсберзька куховарська книга" (нім. Königsberg Kochbuch).

З 34 рецептів, які містить "Кенігсберзька куховарська книга", більшість являють собою керівництва з приготування різних соусів. Таких записів дев'ять. Друге місце в рукописі належить рецептам із використанням курячого м'яса - їхня кількість дорівнює семи. Водночас із дев'яти записаних рецептур соусів, три належать до спеціальних соусів для страв із курей.

Таким чином левова частка рецептів "Кенігсберзької куховарської куховарської книги" безпосередньо чи опосередковано стосується курячих страв.

Курячі страви представлені в кенігсберзькому манускрипті 2-им, 9-им, 10-им, 11-им, 12-им, 13-им, 20-им, 26-им, 27-им і 28-им рецептурними записами. Три останні з них - рецепти соусів для курей.

Відповідно це:

- Смажені кури, запечені в тісті.

- Студень із зеленню для заливки курей або м'яса.

- Курчата, смажені в клярі.

- Кури, запечені в зеленому клярі (з петрушкою).

- Кури, запечені в чорному пряниковому клярі.

- Кунгссхунер (кури по-королівськи). Рубані кури, запечені в яєчному клярі.

- Винний соус для білих курей.

- Оцтовий соус із петрушкою для червоних курей.

- Винно-оцтовий соус із мигдалем для чорних курей.

Страва з курей

Візьми смажених курей, , виклади. Візьми пшеничне борошно (в оригіналі "weiß Brott" - "білий хліб") і приготуй рідке яєчне тісто: розітри шафран і цільний перець і все заміси з водою. І візьми ступку зі свіжим смальцем і змішай із борошном. І розгладь все зверху ложкою і накрий кришкою і постав ступку впритул до вогню, щоб вона швидко нагрілася, і подавай у мисці.



Зелений холодець для курей

Тоді візьми риб'ячий клей і вари його у своєму власному бульйоні, і дрібно поріж петрушку, візьми оцет і вино, як [для приготування] будь-якого іншого холодцю, і повністю заправ, але без шафрану, і залий цим [куряче] м'ясо або що тільки забажаєш.



Якщо ти хочеш приготувати курчат, засмажених у яєчних білках

Тоді візьми яєчні білки і трохи борошна, змішай їх і залий цією сумішшю [смажених курчат], а потім постав їх знову на вогонь.



Для зелених курей

Візьми петрушку, потім розтовкти в ступі та [додай] трохи борошна і яйце та обмазати цим [смажених] курей і постав запікатися назад на вогонь.



Для чорних курей

Візьми лебкухен (особливий нюрнберзький білий пряник) і вари його, доки не стане чорним, як пфефферброт (темний пряник), і розмели в ступі, і вбий туди яйце, і протри це через тканину, і полий курку цим, і коли вона запікатиметься, слід нашпигувати її гвоздикою.



Якщо ти хочеш [приготувати] королівські кури

Тоді візьми смажені кури і дрібно їх покриши, і візьми свіжі яйця і змішай їх із меленим імбиром. Вилий це в білу розігріту ступку, і додай туди шафран і сіль - трохи, і постав на вогонь  запікатися.



Якщо ти хочеш приготувати хороший мерсеркухен (пиріг у ступці)

Тоді наріж булку квадртними шматками, розбий невелике яйце на булку. І настругай зверху мускатний горіх або мускатний цвіт, і зроби його жовтим (підфарбуй шафраном). І поріж вареного курчати зверху або можеш узяти печінку, або шлунки, або ніжки. І постав це на вугілля, і полий усе підливою, і дай запектися, і подавай.



Соус до білих курей

Візьми родзинки, подрібни їх, і візьми найкраще вино, і збий його разом із хорошими спеціями.



Соус до червоних курей

Тоді візьми петрушку з оцтом і добре перемішай.

(Соус) до чорних курей

Тоді візьми мигдаль і родзинки порівну і збий їх з оцтом і вином.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Історично-кулінарний кут
Історично-кулінарний кут@Peter_Bosch

1.4KПрочитань
9Автори
37Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Reinheitsgebot – закон про чистоту пива.

    У 1505 році закінчився черговий етап феодальних міжусобиць, що призвів до возз'єднання баварських земель. Баварським герцогом було розпочато реформу щодо уніфікації законодавства, яку завершували його сини на троні. Reinheitsgebot став частиною нового баварського права.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Про варіння пива та пиво у літній час

    До наукової епохи пивоваріння (до XIX століття), у Баварії пиво варили тільки навесні і восени, щоб уникнути поширення бактерій, хоча науково існування мікроорганізмів не було на той момент відкрито, але зварене влітку пиво швидко псувалося і втрачало свій смак.

    Теми цього довгочиту:

    Німеччина
  • Пивні чудеса

    Пивних чудес є чимало, і напрочуд багато з них пов’язано з ірландськими святими.Що, в принципі, логічно: Ірландія — це пивна, а не винна країна, і там, де святий Домінік примножує вино, святий Колумбан розливає пиво.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Насправді все не так погано як я очікував)

Але ми явно розбалувані сучасними рецептами з точним описом кожного кроку😅

Вам також сподобається