ЛітАренка постає на залишках тих, що прокладають свій шлях у майбуття до руїн

Сьогодні хочу розповісти вам про нещодавно створений літературний ресурс із назвою "Літаренька".

Попередній мій допис про аркуш тут, на Друкарні, не сподобався його адміністраторам, тож мене, врешті решт, таки забанили там остаточно. Те, що допис вийшов за межами їхнього ресурсу, себто, поза межами дії його правил, їх не хвилювало: автократизм у дії ствердився остаточно. Окрім іншого, мені частенько пред'являли захисники ресурсу щось на кшталт "Щось не подобається? Пензлюй робити своє". Усвідомлюючи всі проблеми Аркуша, в тому числі й анонсовану повну відсутність літературних конкурсів на ньому, я розумів, що моє зникнення з ресурсу - це лишень питання часу. Скажу чесно: я збирався полишити його з власної волі (власне, для цього поступово переводив усі свої твори в ознайомчий режим, а повні тексти публікуючи тут, на Друкарні), але блокування теж мені підійшло, адже наглядно реалізувало шлях, яким іде адміністрація ресурсу. В роботі був "Паперовий Топчик №4", вихід якого я співфінансував на умовах спільнокошту, і який з усіх щілин рекламував Аркуш, але що тут вже зробиш: най буде)))

Так, чи інак, а з відсутністю авторських конкурсів щось треба було робити. Тож іще на початку літа я зареєстрував літературний ресурс. Це така собі ностальгія по старих форумах двотисячних, які сучасна молодь навряд пам'ятає, і за якими люди середнього віку часто сумують. Тобто, для молодих людей це буде дещо новим, а значить і цікавим, для людей постарше - збиття аскоми по ностальгії за форумами.

Я особисто дуже хотів посприяти відродженню форумного життя на укрнеті, яке так і не змогло розквітнути два десятиліття тому через засилля й домінування країни-агресора ув інтернет-теренах. Ще кілька років тому я розглядав варіант створення форуму для текстових рольових ігор, в тому числі й по системах на кшталт Підземелля та Драконів, але за відсутності зацікавленої спільноти так і не добіг із цими ідеями до кінця. Але у випадку з літературними конкурсами все інакше, адже виникла реальна потреба у створенні вільного для реалізації творчих ідей середовищі, де можна було б ініціювати авторські самосудні конкурси. Так званий вакуум, який мав заповнитися. Й таким чином, в якості осередка свободи й волі, на просторах українського інтернету виникла Літаренька.

Її виникнення було би неможливим без підтримки людей, які також протиставили себе політиці адміністрації аркушу. Це ті п'ятеро осіб, які підтримали морально (не дивлячись на повсякчасні особистісні розбіжності), та, подекуди, й допомігши наситити ресурс, за що їм величезна подяка.

Одразу скажу, що це не комерційний проект, і ніякої монетизації тут наразі не передбачається. Це простір для реалізації творчості та ідей, які будуть нести культурний простір українськості, розвиваючи й насичуючи його. Власне, саме тому й було обрано форум як простір для реалізації цього проекту: окрім усього іншого, його можна формувати на некомерційних засадах. Наразі ми вже провели один літературний конкурс, на черзі - ще два конкурси (один із яких - авторський) та видання спільнокоштом збірки оповідань. Але конкурси - це не єдине, що є на ресурсі. Тут можна:

1. Презентувати свою творчість, яка пов'язана з літературою. Це і блогосфера, й аудіокниги, різноманітний живопис, який можна використати для обкладинок, супроводу віршів чи оповідок, тощо. Якщо Ви маєте свій літклуб, видавництво, ресурс, тощо - ви можете зробити своє представництво з можливістю самостійного регулювання й модерування тут, на ресурсі.

2. Презентувати свою, власне, безпосередньо літературну творчість. Якщо Ви є автором - Ви можете (в залежності від кількості й об'єму власних текстів, а також мети, яку Ви собі ставите) як просто викладати свій творчий здобуток заради отримання фідбеку від читачів та конструктивної критики, так і створити свій острівець на форумі з можливістю модерування.

3. Окремий розділ на форумі призначений для популяризації українських авторів шляхом написання відгуків на прочитану Вами літературу від них. Можливо навіть у майбутньому буде кілька розіграшів за відгуки :-)

4. В найближчому майбутньому планується організувати спеціальний розділ для текстових рольових ігор, тож якщо Ви маєте компанію й бажаєте пограти текстом, але не маєте для цього простору - пишіть у приватні, Літаренька може надати таку можливість. Також ми відкриті до будь-яких інших пропозицій та ініціатив.

5. Звісно ж, є також і спеціальний розділ для вільного спілкування. Але воно не обмежене виключно форумом: у нас є й представництва в Телеграмі:

- t.me/litarenkaforum (новостворений новинний канал ресурсу)

- t.me/ +xkkiQlojRV44YzBi (чат літературної арени)

- t.me/parad_khymer (чат авторського конкурсу "Парад Химер")

Будемо раді, якщо Ви долучитесь до наших ініціатив та підтримаєте проект. Не гаманцем, звісно ж, адже він не є комерційним, а своєю долученістю.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кайола
Кайола@rodovid

письменник, урбаніст, шаман

392Прочитань
69Автори
20Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 серпня

Більше від автора

  • Лист із Майбуття

    Оповідання з літературного конкурсу від Літавиці за назвою "Битва За Врожай". Засноване на реальних подіях, й описує вплив свідомості на матричну реальність, в якій живе кожен із нас

    Теми цього довгочиту:

    Оповідання
  • Дорога на Південь

    Оповідка з літ.конкурсу Літавиці "Битва За Врожай", від якої віє кастанедівськими шаманськими вайбами про пошуки Сили, якими займалися характерники, аби їхні сестри-віщунки могли пекти Мандрики

    Теми цього довгочиту:

    Кастанеда
  • 6870

    Оповідання про Богуслав та Медвин, що брало участь у Четвертому літературному конкурсі імені Івана Дубинця про заснування українських селищ

    Теми цього довгочиту:

    Медвин

Вам також сподобається

Коментарі (7)

Ахахаххх))) Оце так!: ніби про все й розписав, і при цьому найголовніше - посилання власне на платформу - залишити забувся)) Ось воно https://litarenka.forumotion.me/f1-forum , буду радий бачити! 🥳

Вам також сподобається