Література Еквадору. Хорхе Ікаса

Біографія

Хорхе Ікаса Коронель народився 10 червня 1906 року в Кіто – столиці Еквадору. Його батько помер, а мати, одружившись удруге, покинула його, тому Хорхе зростав у прийомній сім’ї. Спочатку він вивчився на актора, а потім сам почав писати п’єси. Керував книгарнею, був одним із засновників Будинку еквадорської культури, директором Національної бібліотеки Еквадору, послом у СРСР. Відвідував Україну.

Першу п’єсу Ікаса Коронель написав у 1928 році. В 1934 році видав збірку оповідань «Грязюка з гори», а через рік – свій найпопулярніший роман «Васіпунґо» (так називали земельний наділ, який отримували тубільці в обмін на роботу на плантації землевласника), в 1958 році – роман «Лихі пригоди Ромеро-і-Флореса», розглянутий нижче.

Хорхе Ікаса помер 26 травня 1978 року від раку стравоходу. Написав сім п’єс, дві збірки оповідань і сім романів. Один із найяскравіших представників течії індіхенізму.

Лихі пригоди Ромеро-і-Флореса

З самого дитинства ця непримиренна суперечка, що краяла душу – двоє ворожих голосів, дві протилежні сили, – вкидала в розпач та самотність Луїса Альфонсо, вигнанця двох чужих рас, незаконного сина народу, що шанує тих, кого ненавидить, і соромиться тих, кого любить.

Луїс Альфонсо Ромеро-і-Флорес – метис, син білого еквадорця та індіанки, і про це йому не втомлюється нагадувати суспільство. Не маючи під ногами твердого ґрунту, він все ж хитрощами добивається для себе посади дрібного чиновника. Гонорари знадобляться не тільки йому, але і його коханій, яка очікує на дитину.

Та тільки нове положення навряд чи зарадило його лихій долі, оскільки йому доручають доволі делікатну справу – перевірити фінансову звітність високопосадовців, аж до самого кандидата у президенти Республіки. А ці акули вміють впоратися з дрібною рибкою, яка намагається каламутити води.

«Спочатку наша воля здається нам твердою, непохитною, ми думаємо, що від нас залежить говорити чи мовчати. Але потім, коли тебе кинуть в цю м’ясорубку, почнуть мордувати, погрожувати смертю, і ти зрозумієш, що вже вмираєш… Коли тобі сто, тисячу разів прокричать те, що вони хочуть змусити тебе сказати, все в тобі одміниться, і ці чужі, кляті слова самі зійдуть з язика…»

Ромеро-і-Флоресу доведеться відчути гнів і безпорадність, коли перед ним постане вибір: зламати систему чи бути зламаним. І доведеться переосмислити: чи варто тягнутися до вищого світу, про який мріють усі напівкровки, чи є все ж альтернатива?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олександр Федієнко
Олександр Федієнко@fediienko

перекладач книголюб подкастер

494Прочитань
5Автори
18Читачі
На Друкарні з 21 лютого

Більше від автора

  • Література Болівії. Огляд. Українські переклади

    Огляд болівійської літератури від її витоків до сучасності в датах, іменах, творах і темах. Перелік творів болівійської літератури, надрукованих в українському перекладі видавництвами і журналом «Всесвіт». Частина проєкту про південноамериканські літератури.

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Література Еквадору. Огляд. Українські переклади

    Огляд еквадорської літератури від її витоків до сучасності в датах, іменах, творах і темах. Перелік творів еквадорської літератури, надрукованих в українському перекладі видавництвами і журналом «Всесвіт». Частина проєкту про південноамериканські літератури.

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Література Парагваю. Аугусто Роа Бастос

    Біографія Аугусто Роа Бастоса і враження від його твору «Син людський». Частина проєкту про південноамериканські літератури.

    Теми цього довгочиту:

    Література

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається