Майбутнє зіткнення між Китаєм і глобальним Півднем, чи зможе Китай вийти з пастки експортної економіки?

Автор: Джеймс Крабтрі для Foreign Policy

Президент Китаю Сі Цзіньпін пообіцяв відкрити величезну економіку своєї країни для країн, що розвиваються, пообіцявши 5 вересня запровадити режим нульових тарифів для найменш розвинених країн світу. Цей крок, оголошений на саміті Китай-Африка в Пекіні, де зібралися десятки лідерів, здавалося, був навмисно спрямований на протиставлення Китаю Сполученим Штатам, які значною мірою відмовилися від своєї ролі поборника вільної торгівлі, дрейфуючи в бік протекціонізму. Але обіцянка Сі також мала на меті протистояти зростаючій тривозі серед країн, що розвиваються, щодо значних зміни в глобальних торговельних потоках - оскільки китайська економічна модель, орієнтована на експорт, наштовхується на опір Заходу -, які тепер ризикують завалити більшу частину глобального півдня дешевими китайськими товарами і підірвати їхній крихкий прогрес в економічному розвитку.

Оскільки Пекін намагається обмежити масові надмірні інвестиції в нерухомість і непродуктивну інфраструктуру, він зараз вкладає величезні кошти в передове виробництво - або те, що він називає «продуктивними силами нової якості». Захід жорстко відреагував на це, звинувативши Китай у розпалюванні надмірного виробництва і демпінгуванні надлишків товарів за кордон. Лідери Європи і Північної Америки поспішають встановити тарифи на такі товари, як електромобілі і сонячні батареї. Але в міру того, як у багатому світі зростають бар'єри, багато хто на ринках, що розвиваються, побоюється, що надлишкове китайське виробництво натомість попрямує до них, і тому починає вдаватися до власних протекціоністських заходів. Це, в свою чергу, створює серйозну стратегічну дилему для Китаю, оскільки політика, спрямована на порятунок його внутрішньої економіки, загрожує підірвати його зв'язки з глобальним Півднем - критично важливим геополітичним полем битви з Вашингтоном.

Приклади країн, що розвиваються, стурбованих тим, що дехто вже називає «Китайським шоком 2.0» - за аналогією з масштабними глобальними економічними зрушеннями 1990-х років, коли Китай вперше заполонив світові ринки дешевими товарами, - знайти неважко. У липні Індонезія запровадила ввізні мита до 200 відсотків на текстиль та інші товари, посилаючись на недобросовісну конкуренцію з боку Китаю. Кількома місяцями раніше Чилі запровадила антидемпінгові тарифи на китайську сталь. Мексика і Бразилія запровадили аналогічні заходи. Інші готують їх: Таїланд щойно створив новий урядовий орган для вивчення обмежень на китайський імпорт. Індія нещодавно запровадила низку антидемпінгових заходів і відкрила низку подальших розслідувань.

Це знаменує собою значні зрушення. Ринки, що розвиваються, від Південно-Східної Азії до Африки та Латинської Америки вже давно розглядають Китай як важливого економічного партнера. Пекін був джерелом інвестицій, не в останню чергу завдяки своїй масштабній інфраструктурній програмі «Один пояс, один шлях» (BRI). У багатьох випадках він і досі залишається таким, незважаючи на різке скорочення інвестицій в рамках BRI. Минулого тижня в Пекіні Сі пообіцяв африканським країнам близько 51 мільярда доларів у вигляді кредитних ліній та «зелених» інвестицій, хоча він проігнорував заклики про додаткову допомогу в реструктуризації для африканських позичальників з великою заборгованістю. Дешевий китайський імпорт, як правило, також вважався корисним для економічного розвитку, забезпечуючи недорогими товарами споживачів ринків, що розвиваються, і цінними компонентами промисловість.

«Один пояс, один шлях» (BRI)

Тому, на перший погляд, нові заходи, спрямовані проти китайського імпорту, можуть виглядати як окремі випадки традиційного протекціонізму, коли кілька неконкурентоспроможних вітчизняних виробників вмовляють уряди захистити їх від ефективної іноземної конкуренції. Але самі масштаби і діапазон виробничих можливостей Китаю свідчать про те, що ці антикитайські обмеження є чимось іншим. Раніше звинувачення в китайському демпінгу, як правило, стосувалися окремих галузей, таких як сталеливарна промисловість. Зараз же зростаючий експорт Китаю охоплює широкий спектр товарів - від електромобілів і технологій «зеленого» переходу до традиційних виробничих ресурсів і проміжних товарів. Масштаби цього експорту також зростають, підскочивши до $309 млрд у серпні, що є найвищим місячним показником за останні два роки. Деякі «китайські товари настільки дешеві, що жодні тарифи не можуть знизити їхню цінову конкурентоспроможність», як написав головний економічний радник Індії В. Ананта Нагесваран у щорічному економічному огляді країни в липні.

Ринки, що розвиваються, реагують на різноманітний тиск. Деякі, як-от Чилі, занепокоєні демпінгом таких товарів, як сталь. Інші, такі як Індонезія, більше стурбовані тим, що вони вважають недобросовісною конкуренцією, яка виникає через китайські субсидії, або реагують на тиск, пов'язаний зі спробами західних країн відокремитися від Китаю. У будь-якому випадку, все більше країн, що розвиваються, ймовірно, наслідуватимуть приклад індустріально розвинених країн Заходу, коли бар'єри проти Китаю зростатимуть. Це буде особливо актуально, якщо колишній президент США Дональд Трамп переможе на виборах у листопаді і вдарить по Китаю вищими тарифами, які він пообіцяв. Тоді китайські експортери, відрізані від багатших ринків, будуть змушені переключити свою увагу на інші ринки ще більше, ніж зараз, що створить новий тиск на розвинені країни, змусивши їх відповісти ще більшими тарифами.

Все це є особливо складним завданням для залежних від торгівлі країн Азії, які традиційно прагнуть тісніше інтегруватися з Китаєм. Такі потужні експортери, як Малайзія і Таїланд, покладаються на Китай у питаннях постачання товарів, які забезпечують роботу їхніх фабрик. Але це також робить їхні власні внутрішні виробничі бази особливо вразливими, оскільки Китай переходить до виробництва товарів вищого класу. Бідніші країни Африки мають відносно мало промислових секторів, що конкурують з Китаєм. Але малайзійські і тайські компанії спеціалізуються саме на тих видах передових виробничих ланцюжків поставок, які зараз розширює Китай. Як наслідок, Азія є регіоном, який найбільше «ризикує від зворотного впливу тарифів, встановлених у решті світу», як нещодавно висловився Сонал Варма, економіст компанії Nomura. «Зростання імпорту з Китаю може призвести до занепаду виробництва в регіоні».

Сплеск китайського експорту також загрожує глибшими проблемами. Країни, що розвиваються, вже намагаються впоратися з такими проблемами, як передчасна деіндустріалізація - процес, в якому виробництво починає занепадати ще до того, як країна достатньо індустріалізувалася, щоб досягти високого рівня доходу, частково через нові технології, що замінюють виробництво старого зразка. Заміна вітчизняних виробників дешевим китайським імпортом може погіршити ситуацію, що ще більше ускладнить країнам з перехідною економікою уникнення того, що економісти називають пасткою середнього рівня доходу.

Для політичних лідерів на Заході сплеск китайського експорту створює потенційну геополітичну можливість. Багато хто стурбований тим, що Захід втрачає зв'язок із глобальним Півднем, оскільки їх роз'єднують розбіжності у поглядах на проблеми, включаючи вторгнення Росії в Україну і війну між Ізраїлем і ХАМАСом. Вирішення проблеми різкого зростання китайського експорту, який дедалі більше впливатиме як на Захід, так і на глобальний Південь, створює можливість для формування спільного порядку денного.

Для Китаю проблема полягає в тому, що робити. Теоретично Пекін міг би згорнути свою політику і субсидії, що сприяють експорту, або інвестувати в місцеве виробництво в країнах з економікою, що розвивається. Але насправді сплеск експорту продукції обробної промисловості зумовлений нагальними внутрішньополітичними імперативами, які буде важко змінити. Китаю необхідно стимулювати економічне зростання, що просідає, а разом з ним і легітимність Комуністичної партії Китаю та режиму Сі Цзіньпіна. Сприяння експорту було паличкою-виручалочкою протягом десятиліть, і нещодавній акцент на передовому виробництві робить малоймовірним, що Пекін змінить свою нинішню стратегію без значно більшого міжнародного тиску. Тарифи в масштабах, запланованих Трампом, можуть переконати Пекін переглянути елементи своєї стратегії, але заходи, вжиті Чилі чи Індонезією, мають набагато меншу ймовірність зробити це. Це ставить Сі перед незручним вибором: Китай може прагнути завоювати ще більше друзів у світі, що розвивається, і діяти як лідер глобального Півдня, або ж він може продовжувати реалізацію економічного плану, який значною мірою переорієнтовує його модель зростання, що базується на експорті, на передові промислові товари. Але зробити і те, і інше буде надзвичайно важко.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.2KПрочитань
1Автори
19Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається