Майже 20 країн закликали у Дубаї розвивати атомну енергетику — DW

Атомну електростанцію Isar 2 у Баварії було відключено від мережі навесні 2023 року

У декларації учасників кліматичної конференції, що закликає розвивати ядерну галузь, наголошується необхідність послабити залежність від викопних джерел енергії.

На конференції ООН зі зміни клімату у Дубаї, близько 20 країн закликали розвивати ядерну енергетику. Серед тих, хто підписав спільну декларацію, значаться США, Франція, Великобританія, а також країна, що приймає, - Об'єднані Арабські Емірати, повідомляє в суботу 2 грудня агентство AFP. Цей крок має допомогти послабити залежність від викопних джерел енергії, наголошується у документі.

РФ та Китай відмовилися підписувати декларацію

Група держав закликала до 2050 року втричі порівняно з рівнем 2020 року збільшити встановлену потужність атомних електростанцій у всьому світі. Декларацію поширив посланець США з питань клімату Джон Керрі. До підписантів увійшли також Бельгія, Фінляндія, Японія, Польща, Швеція та Україна. Росія та Китай, на території яких перебуває велика кількість атомних електростанцій, підписувати декларацію відмовилися.

Декларація закликає міжнародні фінансові інститути сприяти розширенню ядерної енергетики. Нині це заборонено статутами багатьох банків. Джон Керрі нагадав, що, відповідно до наукових даних, без атомної енергетики досягти кліматичної нейтральності до 2050 року не вдасться. Критики у свою чергу вказують на ризики, пов'язані з ядерною енергетикою, невирішені питання утилізації відходів та високу вартість розширення цієї галузі.

Глава МАГАТЕ закликав банки до інвестицій в атомну енергетику

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі також закликав до подальших інвестицій в атомну енергетику. Було б помилкою відмовлятися від атомної енергії через проблеми з деякими проектами, заявив Гроссі агентству AFP у кулуарах конференції.

"Статут деяких міжнародних кредиторів виключає фінансування ядерної енергетики, - сказав Гроссі. - Світовий банк, наприклад, не вкладав кошти у розвиток цієї галузі з 1959 року. Я думаю, що ця позиція застаріла і не відповідає жодним науковим чи технологічним критеріям".

Німеччина повністю відмовилася від ядерної енергетики

На конференції з клімату основну увагу приділено розширенню використання відновлюваних джерел енергії. Більшість із 110 країн-учасниць зустрічі підтримали мету потроїти їхнє виробництво до 2030 року та одночасно подвоїти енергоефективність. Нині частку атомної енергетики припадає трохи менше десяти відсотків світового виробництва електроенергії. Найвищий рівень – 17,5 відсотка – був зафіксований у 1996 році.

У Німеччині навесні 2023 року було відключено від мережі три останні працюючі атомні електростанції, що ознаменувало завершення ери ядерної енергетики, що тривала понад 60 років. Тим не менш, у країні досі тривають дискусії про її плюси та мінуси.

Джерело — DW

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається