Візит Ердогана в Нахічевань може змінити баланс на Кавказі


Одноденний візит президента Таїпа Ердогана сьогодні, 25 вересня, до Нахічеванської автономної області Азербайджану, по якій проходить кордон Азербайджану з Туреччиною, має важливе значення для зміни політичного і військового балансу на Кавказі.

Візит Ердогана, рішення про який було прийнято на запрошення президента Азербайджану Ільхама Алієва, відбувається після військової операції Азербайджану 19-20 вересня, яка призвела до капітуляції вірменських угруповань, що розпочали нове збройне повстання в Нагірному Карабаху.

В день зустрічі Ердогана та Алієва в Нахічевані новини про арешти за звинуваченнями в спробі державного перевороту, що надходять зі столиці Вірменії Єревана, підвищують важливість візиту. Однією з причин триваючих протестів проти Пашиняна в Єревані є те, що Вірменія відвернулася від Росії, свого традиційного захисника, і співпрацювала з США і Францією.

Ердоган та Алієв разом закладуть основу газопроводу Ігдир-Нахічевань і разом відкриють «модернізований Нахічеванський військовий комплекс». Відокремлений від материкової частини Азербайджану Зангезурським коридором, Нахічевань отримуватиме енергетичну підтримку з багатого нафтою і природним газом Баку через Туреччину. Військовий комплекс посилить військову співпрацю між Туреччиною та Азербайджаном.

Ердоган та Алієв також підкріплюють, що Зангезурський коридор має бути відкритий для безпечного транспортування. Таким чином, брати участь у китайському проєкті «Один пояс, один шлях» стане простіше. Зміна статусу Зангезурської області, яка була передана Вірменії радянською адміністрацією Азербайджану в 1920 році для забезпечення прямого російсько-іранського зв'язку, не вигідна ні Ірану, ні Росії. 

Очікується, що питання Зангезура буде включено в порядок денний зустрічі Ердоган-Алієв. Проте зняття з порядку денного проблеми Нагірного Карабаху може відкрити двері для нових подій на Кавказі, які підуть на користь як Туреччині, так і Росії та послаблять вплив США та Франції.

Джерело: Yetkin Report

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається