Маска Хроноопери

Двоє злодюжок вешталися селом, що розкинулось попід горою, яка ще за язичницьких часів була знана як місце, відмічене богами. Наразі ж поблизу її підніжжя було побудовано християнський скит, де монахи, користуючись привілеями Короля у вигляді монополії на виробництво сивухи, варили горіхове пиво. Місцеві ж їм, власне, в цьому допомагали.

Ви, мабуть, зрозуміли, що горіхових дерев тут було багатенько, тож вкрасти міх-другий врожаїв особливо складно не було. Особливо для таких досвідчених грабіжників, як Гога з Карлом. Спочатку вони пройшлися по селищу, питаючись, де й у кого можна горіхів купити. Звісно ж, на виробництві кожна крихта сировини має значення, тож ніхто й нічого їм не продав, та вони завдяки цій хитрощі не тільки дізналися місця складування горіхів, а й змогли визначити найбагатші хати для подальшого пограбування.

Та горішки ці були не прості. Ні, золотими вони не були, але благословенними язичницькими богами, яких католики демонами обзивали - можливо. Так, чи інак, а факт залишався фактом: попоївши горішків, дещо перемінилось. Монастир став виглядати інакше. Самі хати в селі стали виглядати так само заможно, як і монастир, який також змінив свій вигляд, бо кам'яна захисна стіна зникла, змінившись натомість акуратним кованим тином. Всі люди були одягнені в якісний одяг, головна дорога з ґрунтової, ущільненої дерев'яними колесами возів, що розвозили горіхове пиво по монастирям, перетворилася на темно-сіру, шаршаву, та дуже щільну. Чи то були просто марення, чи то горіхи виявились отруйними, чи то їх щось кудись перемістило, злодії не знали.

- Нас кудись занесло. - мовив Карл, поринаючи в свої думки щодо скоєного, адже, можливо, то Бог їх покарав за їхнє розбійницьке злочинне життя?

- Так. Треба вибиратися звідси, але ж не пішки. - погодився Гога. І дійсно: не на собі ж їм горіхи нести, чи не так?

Озирнувшись довкола, вони побачили поблизу тину віслюка. Вирішивши вкрасти його, як настануть сутінки, обоє заховались, продовжуючи спостерігати за середовищем, яке дивувало їх все більше й більше. Замість коней, запряжених у вози, вони бачили карети з металу, що рухались самі по собі, замість працюючих на городах селян - заможних людей, що жарили м'ясо й відпочивали. Замість смолоскипів - скляні колби, що світилися в темряві, а замість злиднів та нужденності - багатство, розкіш та щастя.

Та натуру складно переломити. Дочекавшись, як звечоріє, обоє підійшли, крадучись, до віслюка, що його отець Теодор лишив пастись. Той гуляв без пастуха, бо в цьому світі нікому не могло прийти й думки красти худобу, тим паче - в священника. Та, доки Гога намагався вкрасти лижучого його руки віслюка, Карл думав про істинні причини того, що сталося. На слова товариша, що намагався видаватися дотепним, відповідав незрозумілим бурмотінням, адже не погоджувався ані з тим, що віслюк - дурний, ані з тим, що їм судилося опинитися тут задля того, щоб його вкрасти. Карл думав про те, що їх таким чином покарано, відірвано від домівки, та закинуто бозна куди, де всі заможні й щасливі, а вони - нещасні, покриті віспою, волоцюги, що окрім двох мішків з горіхами та масляного ліхтарика нічого не мають за душею.

І дійсно. Як тільки Карл спробував потягнути за металеве кільце ошийника нещодавно вгодованого святим отцем віслюка, зі сторони Храму почувся гавкіт. Уява грабіжників одразу намалювала в їхній свідомості зграю мисливських собак, які розривають їхні тіла, розкидаючи довкола горіхи.

- Ходу, Карле, ходу! - вигукнув експресивний Гога, відпускаючи віслюка й пускаючись разом зі своїм напарником навтьоки. Біжучи, Карл спіткнувся об гарбуза з вирізаними на ньому невідомо для чого очиськами, болячи вдарившись об асфальт, та незнання цього слова не завадило його шкірі стесатись об поверхню дороги, а цівці крові - почати витікати. Підхопившись, злодюжка продовжив утечу.

Так, присвічуючи собі масляним ліхтариком, двійка випадкових мандрівників у часі дісталися лісової стежини, на початку якої лишили свої міхи з горіхами. Червоний стовп із зображенням з Євангелія повідомляв про початок хресної дороги. Можливо, це - шлях додому?...

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кайола
Кайола@rodovid

письменник, урбаніст, шаман

103Прочитань
51Автори
11Читачі
На Друкарні з 15 серпня

Більше від автора

  • Науково-фантастична Маска

    Чи є наша реальність симуляцією, чи ні? Маєте рідкісну можливість вгледіти мене справжнього, яким я є. Най я й можу вам здатись лишень маскою, повірте: моє сяйво не ошукає вас. 6 тур (півфінал) літературної маски у фантастичному жанрі, де я отримав 4,4 бали, пройшовши у фінал.

    Теми цього довгочиту:

    Симуляція
  • Моя Друкарня: як я розчарувався в Аркуші

    Лонгрід про Аркуш та срачі на ньому за участі модерації ресурсу. Пояснювальна бригада що до того, що не так із цією платформою. Автобіографічна історія та пошук альтернатив.

    Теми цього довгочиту:

    Аркуш
  • Семигранник Долі

    Оповідання аніме-фестиваль "Франіме" у Франківську, та про ДнД-організацію "oneDseven" із Надземелля, члени якої в образі авантюристів спробували взяти своє!

    Теми цього довгочиту:

    Підземелля Та Дракони

Вам також сподобається

  • Червопис 2023. 4 - Танці

    – Всім зберігати спокій – це пограбування! – пролунало зненацька опівночі і в ту ж мить закритий паб "Шалений медоїд" поринув у тишу.

    Теми цього довгочиту:

    Червопис
  • Побачення 2023

    За мотивами «Мелодії» Мирослава Скорика. ...Молодик у військових штатах обережно наліг боком на рюкзак, намагаючись присунутись трохи ближче до вікна, але не зачепити перебинтовану до самого ліктя руку. Скоро він зможе побачити її. Хоча б ось так, ненадовго...

    Теми цього довгочиту:

    Війна В Україні

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Червопис 2023. 4 - Танці

    – Всім зберігати спокій – це пограбування! – пролунало зненацька опівночі і в ту ж мить закритий паб "Шалений медоїд" поринув у тишу.

    Теми цього довгочиту:

    Червопис
  • Побачення 2023

    За мотивами «Мелодії» Мирослава Скорика. ...Молодик у військових штатах обережно наліг боком на рюкзак, намагаючись присунутись трохи ближче до вікна, але не зачепити перебинтовану до самого ліктя руку. Скоро він зможе побачити її. Хоча б ось так, ненадовго...

    Теми цього довгочиту:

    Війна В Україні