Матриці Реальності. Передумови

Зображення згенеровано за допомогою DALL-E 3

Прийшов час розкласти все по поличках. Спершу хочу детальніше пояснити що таке матриці реальності. У сферах які я описую - релігії, культурі, сферах діяльності, мистецтві та ін. прослідковуються схожі за сенсом патерни. Всі вони проявляються як результат свідомої (воля, особистість) або несвідомої діяльності людини, зумовленої прямим або непрямим впливом навколишнього середовища (внутрішнє середовище також є відображенням зовнішнього - з індивідуальними та колективними комплексами психіки). Моя гіпотеза у тому, що навколишнє середовище, тобто природа, влаштована за такими принципами, що вся культура і цивілізація проявляється за 16 вищезгаданими патернами. Тобто матриці, це те що стоїть за створенням природних умов для прояву цих 16 патернів у культурі. Наприклад матриця Ієрофанта проявляється у суспільних науках (самій реальності що зумовлює їх існування - суспільстві як явищі та законах за якими воно утворюється і функціонує), у релігії це сутності що відповідають за закон і правосуддя і т.д.

Тобто матриці це принципи, за якими влаштована реальність, і задача в тому щоб знайти можливості усвідомленої взаємодії з ними. 

Ланцюг за яким матриці розгортаються у культурі виглядає наступним чином:
1. Умови - людина опиняється в певних зовнішніх та внутрішніх умовах
2. Потреби - для існування в цих умовах виникають певні потреби 
3. Переживання - ці потреби викликають певні емоції
4. Рішення - емоції мотивують діяти задля задоволення потреб

5. Архетипи - повторюванні патерни дій та поведінки фіксуються в колективному несвідомому як архетипи
6. Художні образи - митці передають архетипи колективного несвідомого у мистецтві (від наскельних малюнків полювання до фентезі)
7. Божества - архетипи та інші комплекси несвідомого проекуються на зовнішній світ, сприймаються як сутності які мають владу над зовнішніми обставинами, від яких залежить задоволення потреб людини
8. Культури - умови в яких людина розвиває культуру задають тенденцію прояву одних матриць сильніше за інші, що забезпечує автентичність та унікальність кожної культури

Матриці у цьому ланцюгу в самому початку - це те, що формує умови, тобто Природу такою, що вона в результаті дає саме ті сенси і патерни цивілізації, які ми виявляємо всюди у культурі (16 матриць реальності).
У публікації “Матриці реальності. Психологія”, я вказав спрощену структуру реальності. У таблиці нижче пропоную її розширену версію. Курсивом виділено етапи вказаного вище ланцюга розвитку матриць. Жирним виділені ключові елементи структури буття.

Пояснення специфічних термінів які використано у цій таблиці наведено у кінці статті.

Людина протягом життя проходить декілька етапів фізичного, психологічного і т.д. розвитку, і матриці також відображають структуру цього розвитку. У наступній таблиці наглядно показано як матриці активуються протягом життя людини в різних його сферах.

Звертаю увагу, що звісно людина може займатись менторством, читати та заводити друзів у будь-якому віці, у даному випадку наведена психологічна кореляція сфер життя з матрицями.
І ще одна таблиця, яка показує функціональну схему структури реальності по аналогії з комп'ютером.

Матриці реальності у даному випадку це програмний код на якому реальність написана. Щоб дешифрувати цей код і навчитись “писати” на ньому реальність, потрібно зрозуміти як діють функції, тобто умови. Мабуть інтуїтивно люди розуміли це і віками намагались вплинути на реальність створюючи штучні умови - окультні ритуали та церемонії. Є багато опцій умов та обставин, але ключовими з них можна назвати Час, Простір, Світло, Звук, Матерію та Енергію.

Перш ніж класифікувати час за матрицями реальності, пропоную звернутись до такої спроби в астрології, тому що вона пропонує контекст прив'язаний до часу за яким можна визначити матриці. У таблиці нижче виділено планети (в астрологічному сенсі), з вказанням відповідного класу небесного тіла або їх групи. У третьому стовпчику перелік 12 традиційних знаків Зодіаку + 4 знаки додані мною з вказанням планети управителя, стихії та скоригованого періоду управління знаку.

Так ми отримали 16 періодів року, тепер розподілимо їх між матрицями за суттю знаків Зодіаку. Також розділимо добу на 16 рівних частин (по півтори години) і вкажемо їх у порядку розташування знаків Зодіаку починаючи з Зимового сонцестояння, тобто від Козерогу.

Кольорами матриці згруповано за реальностями. Таким чином, усі протилежні знаки є дуалами за соціонікою, окрім пар Овен - Терези і Телець - Скорпіон.

Але повернемось до більш раціонального розподілу. Для цього пропоную визначити час розквіту культури кожної з матриць і використати цю послідовність для побудови структури матриць у часі.

По вертикалі культури згрупувалися по історичним періодам, по горизонталі наведено приблизний порядок розквіту в рамках кожної з груп.

Тепер отримавши послідовність можемо застосувати її до менших періодів часу - таких як рік та доба.

Для ідентифікації матриць у просторі пропоную звернутись до розташування відповідних культур на планеті, взявши за північ культури що розташовані значною мірою у холодному кліматі північної півкулі, а за схід - східну Азію.

Також за географічним поширенням культур можемо визначити клімат та види місцевості що відповідають кожній з матриць. Для цього скористаємось класифікацією кліматів Кеппена.

Класифікація кліматів Кеппена

У таблиці нижче матриці розподілені за принципом:
1) управлінці - північ і далі до сходу (червоний), континентальний клімат, водні об'єкти;
2) дослідники - схід і далі до півдня (блакитний), помірний клімат, гори;
3) гуманітарії - південь і далі до заходу (жовтий), сухий клімат, пустелі;
4) соціали - захід і далі до півночі (зелений), тропічний клімат, ліси;
Звертаю увагу, що це виявлені тенденції, а не фактична відповідність. Північ, Схід, Південь та Захід - відповідають матрицям Суспільства, далі за часовою стрілкою таким же чином йдуть матриці Природи, потім Несвідомого і Свідомого.

Матерію, тобто речовину, можемо впорядкувати за агрегатним станом та походженням.

Також матриці активуються предметами та одягом пов'язаними з діяльністю у сфері матриць, або предметами їх відповідної культури. Наприклад Воїна активує зброя, телескоп Чарівницю, а ліки Матір.

Базові фізичні дії, доповнені видами фізичних вправ, пропоную розглянути у якості прояву Енергії матрицями.

Знову ж таки, крім наведеного вище матриці активує діяльність пов'язана з матрицями. Наприклад танці активують Жрицю, бойові рухи (удари, блокування) активують Воїна, а Трикстера - гра.

За звуком можемо розподілити матриці за музичними інструментами. Для цього використано асоціації з архетипами та відповідними емоціями.

Ну і за світлом, а саме за кольором розподіл матриць було здійснено раніше у публікації “Матриці Реальності. Психологія”.

Усі ці елементи гіпотетично активують матриці, але чи вірно вони визначені і як саме проявляється їх активація - питання для подальших досліджень. Можливо у житті людини при активації матриці стає більше пов'язаного з нею контексту, можливо розвиваються здібності та успіхи у роботі з її контекстом. Швидше за все відповіді на ці запитання потрібно шукати у квантовій фізиці та нейронауках. Сама ідея езотерики, магічних ритуалів, феншуй і т.п. ірраціональна, але може бути інтуїтивним передбаченням майбутніх можливостей. У наступних публікаціях я буду намагатись шукати відповіді на ці запитання у науці, тому що вірю що саме там ключі до прямої взаємодії з матрицями, якщо це дійсно можливо.

І нарешті поясню терміни до таблиці структури реальності вище.

Інтегральна теорія Кена Вілбера:
1) чотири квадранти реальності:
Я - внутрішня суб'єктивна свідомість/самість;
Ми - внутрішня міжсуб'єктивна культура/взаємовідносини;
Воно - зовнішній об'єктивний мозок/організм;
Вони - зовнішні міжоб'єктивні соціальні системи/оточуюче середовище;
2) AQAL - елементи теорії всього:
Рівні або «хвилі» - розвитку (від дораціональних до раціональних і надраціональних; від доконвенціональних до конвенціональних і постконвенціональних; від тіла до розуму й духу тощо);
Стани свідомості та буття (у контексті свідомості йдеться про різноманіття звичайних і незвичних станів - від грубого до тонкого, причинного і т.д.; у контексті мозку та фізіології це динаміка станів мозку та фізіології);
Типи особистості та подій (у контексті людини це різні типологічні відмінності, такі як стать, гендер, тип характеру тощо);
Лінії розвитку або «потоки» (множинний інтелект, що містить у собі когнітивний інтелект, емоційний інтелект, міжособистісний інтелект, духовний інтелект, соматичний інтелект тощо);

Транзакційний аналіз:
1) Драматичний трикутник Стівена Карпмана:
Жертва: ("Бідна я!") прагне переконати себе та оточення, що вона нічого не може зробити, нічого не можна зробити, всі спроби марні, попри всі зусилля.
Рятівник: («Дозвольте мені допомогти вам») дбайливий, який відчуває себе винним, якщо він не прийде на допомогу, і зрештою може бути роздратованим через це (і ставати переслідувачем), оскільки його допомога не розв'язує проблему.
Переслідувач: («У всьому винна ти ») наполягає, контролює, звинувачує, критикує, пригноблює, виливає злість, вдається до авторитарності, жорсткий і зверхній.
Спостерігач (додано): («Це мене не обходить») займає пасивну позицію щодо своїх проблем та проблем оточуючих.

2) Трикутник переможця Ейсі Чоя:
Творець — жертв заохочують бути орієнтованими на результат, а не на проблеми; брати відповідальність на себе за вибір як справлятися з життєвими викликами.
Випробовувач — жертву заохочують сприймати переслідувача як особу (або ситуацію), яка змушує творця прояснити їхні потреби та зосередитися на їхньому навчанні та зростанні.
Тренер — рятувальника слід заохочувати ставити запитання, які мають на меті допомогти людині зробити усвідомлений вибір. Ключова відмінність між рятівником і тренером полягає в тому, що тренер бачить творця здатним робити вибір і розв'язувати власні проблеми.
Режисер (додано) — спостерігача заохочують модерувати умови ситуації та направляти події у конструктивне русло, приймати проактивну позицію.

3) Я-стани Еріка Берна:
Батько — стан, подібний образу батьків, якому притаманні такі якості: навчання, виховання, повчання, турбота, впевненість у своїй правоті, «роби як я», «це добре», «це погано» та ін.
Дорослий — характеризується отриманням, переробкою, аналізом інформації і, на основі цього, прийняттям рішень з метою ефективної взаємодії з навколишнім світом.
Дитина — стан подібний образу дитини, для якої є притаманними: інтуїція, творчість, спонтанність, відкритість, безпосередність, щирість, емоційність, довіра, любов.
Актор (додано) — гнучкий стан рольової гри, який має функції адаптації, пристосування, зміни поведінки та дії у відповідності до обставин.

Аналітична психологія Карла Густава Юнга:
Персона - через цей архетип людина представляє себе світові. Це численні маски, які одягає людина в різних ситуаціях і поруч із різними людьми. Її ціль — захистити Его від негативного впливу.
Самість - це архетип, який представляє єдине несвідоме і свідомість людини. Створення «Я» відбувається через процес, відомий як індивідуація, в якому інтегруються різні аспекти особистості.
Аніма у чоловічій психіці — жіночий образ, у жіночій психіці Анімус — чоловічий. Кожна людина несе в собі певні психологічні характеристики протилежної статі.
Тінь - цей архетип частина несвідомого, який формується зі слабкостей, бажань і недоліків, несумісних з соціальними стандартами і власною моралью. Це нижчий рівень свідомості щодо сучасного суспільства, і це хтось, хто підсвідомо живе в нас і хоче робити те, чого ми собі не дозволяємо

Етапи входження в Потік Стівена Котлера:
Боротьба - префронтальна кора гіперактивна, мережа контролю уваги. Відпрацювання навичок, доведення їх до автоматизму.
Інкубація або Розрядка - мережа пасивного режиму роботи мозку. Відволіктися від проблем, щоб обробка інформації перемістилася зі свідомого розуму до несвідомого. Інкубаційний період для виникнення потоку.
Потік - тимчасова гіпофронтальність. Психологічний стан, що характеризується почуттям повного занурення в діяльність і максимальною концентрацією уваги, завдяки чому процес приносить задоволення й радість.
Відновлення - вироблення нейрохімічних речовин у стані Потоку дорого обходиться мозку, і на поповнення запасів потрібен час, а також правильне харчування, сонячне світло і хороший сон.

Попередня публікація: Матриці Реальності. Релігія


Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Dreamcatcher
Dreamcatcher@Dreamcatcher

152Прочитань
3Автори
11Читачі
На Друкарні з 22 квітня

Більше від автора

  • Матриці Реальності. Релігія

    Релігія дає нам змогу познайомитись з матрицями в їх найбільш самобутній формі, де вони постають перед нами живими та схожими на нас. Пропоную поглянути на цю багатогранну сферу крізь призму матриць реальності.

    Теми цього довгочиту:

    Релігія
  • Матриці Реальності. Фентезі

    У цій публікації хочу розглянути прояв матриць у мистецтві, а саме у фентезі. Фентезі на мій погляд це міфологія сучасності, її своєрідний розвиток та продовження.

    Теми цього довгочиту:

    Архетипи
  • Матриці Реальності. Культура

    У цій публікації пропоную погляд на культуру як на обумовлене матрицями явище, через сфери діяльності та культурні групи.

    Теми цього довгочиту:

    Архетипи

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається