Робота з субособистостями. Що таке психотерапія IFS та як вона працює 🧠

IFS - Internal Family System Therapy.

Системна сімейна терапія субособистостей. Або ще перекладається як терапія внутрішніх сімейних систем. Це незвичайний, але науковий підхід в психотерапї (evidence-based), дієвість та ефективність якого доведена дослідженнями. Він об'єднує в собі декілька видів доказової терапії. Розроблений американським психологом Річардом Шварцом.

Модель IFS розглядає психіку як множинну систему із частин — субособистостей та ядра особистості, що називається SELF.

Згідно цієї моделі кожна частина має свою особливу "роботу" та виконує свою важливу функцію. Частини разом захищують Self.

Ілюстрація з книги: Jay Earley, PhD - Self-Therapy: A Step-By-Step Guide to Creating Wholeness and Healing Your Inner Child Using IFS
Ілюстрація з книги: Jay Earley, PhD - Self-Therapy: A Step-By-Step Guide to Creating Wholeness and Healing Your Inner Child Using IFS

SELF - центр особистості.

SELF - справжнє Я, внутрішня опора або внутрішній стержень, внутрішня енергія. Це справжні ми, коли ми вільні від голосів, що обороняються або завдають біль. Self є природнім лідером та веде систему частин. Self як ядро особистості є у кожної людини та перебування в цьому стані має такі якості:

  • Без оцінкове ставлення

  • Освідомленність

  • Співстраждання, співчуття

  • Підтримка

  • Доброта

  • Прийняття

  • Впевненість

  • Інтерес та цікавість

  • Сміливість

  • Спокій

  • Ясність

  • Доступність і готовність до контакту

  • Творчість

Зціленною особистістю вважається та, в якій є легкий доступ до SELF. У всіх ситуаціях, коли людина відчуває інші, не характерні стани SELF, вважається, що її свідомістю керує якась із субособистостей.

Субособистості або частини.

Частини - це самостійні субособистості зі своїми власними відчуттями, переконаннями, мотивацією та спогадами. Субособистостей дуже багато, деякі з них існують в 3 групах:

  1. Менеджери

  2. Пожежники

  3. Вигнанці

Self і частини особистості

Кожна частина має свій позитивний намір для людини, свою історію, свої страхи, свої уявлення про життя та про самого клієнта. Субособистості можуть мати успадковане або набуте навантаження (тягар), а можуть його і не мати.

Вільні від навантаження субособистості виконують безліч важливих ролей у нашому житті:

  • Менеджери допомагають розвиватися та вирішувати стратегічні завдання, займаються плануванням майбутнього, організацією поточних задач.

  • Пожежні дозволяють перемикатися, відпочивати та заспокоюватися.

  • Вигнанці без тягаря – це дитячий стан відкритості, безтурботності та захопленості.

Наділені ж тягарем, субособистості починають проявлятися екстремально:

Менеджери починають надмірно контролювати, засуджувати, звинувачувати, проявляти перфекціонізм та знецінення, критикувати.

Пожежники часто заморожують емоції, відволікають залежною поведінкою (преїдання, алкоголь, секс, наркотики, шопоголізм, суїціадальність, насильство, самопошкодження, втома тощо)

Вигнанці зберігають спогади про травматичні події, відчувають страх, безсилля, самотність, біль.

https://www.sofiavasi.com/blog-psychotherapist-athens-greece-internal-family-systems-therapy/what-is-internal-family-systems-therapy
https://www.sofiavasi.com/blog-psychotherapist-athens-greece-internal-family-systems-therapy/what-is-internal-family-systems-therapy

Процес терапії.

Процес терапії полягає в тому, щоб помічати кожну частину, почуття, думки, тілесні реакції, відділятися від неї та формувати довіру цієї частини до SELF, будувати стосунки між субособистостями та SELF клієнта.

Уявляючи метафорично: Self це сонце, а субособистості - хмаринки. Якщо сонця не видно - це не значить, що його нема. Задачі IFS терапії - відділити якомога більше хмаринок, щоб відкрити доступ до сонця.

Це робиться за допомогою питання: Що ти зараз відчуваєш до цієї субособистості? Відповідь, що містить ознаки стану Self - інтерес, спокій та співчуття, - говорить про його присутність. Будь-які інші варіанти свідчать про присутність інших частин та необхідність їх відокремлення від Self клієнта.

Терапевт виконує провідну роль для клієнта, або, якщо якась частина злита із Self клієнта, терапевт спілкується з нею напряму.

Процес терапії багато в чому творчий та медитативний, тому що клієнт занурений у спостереження за своїм внутрішнім життям, проводить діалоги та контакт між різними частинами. Робота ведеться метафорично та уява використовується як основний інструмент терапії.

Переважно йде робота із захисними частинами: менеджерами та пожежними. Вже факт контакту з ними, розвантажує частину, знімає напругу в системі особистості.

Ця модель дозволяє лікувати глибинні психологічні травми в м'якій, уважній та позитивній формі.

На відміну багатьох форм психотерапії терапія IFS не патологізує людей. Коли у нас виникають проблеми, IFS не вважає, що ми хворі або маємо якийсь недолік. Вона визнає, що ми маємо внутрішні ресурси Self для того, щоб упоратися з труднощами, хоча багато з цих ресурсів можуть бути недоступні через неусвідомлені реакції на минулі події.  

Форма та принцип консультування в IFS відбувається за моделлю «рівний — рівному». 


Задачі та результат терапії IFS.

  • Тренування навичок розділятися і не бути затопленими своїми частинами/почуттями/думками/тілесними реакціями.

  • Вміння бути в стані SELF і налагоджувати контакт з іншими частинами. Помітити частину та контактувати із стану SELF.

  • Звільнення частин від тягаря та їх екстремальних проявів.

  • Прийняття та інтеграція всіх субособистостей усередині системи.

  • Домовитися з частинами та задовільнити потреби кожної субособистості.

  • Вирішити внутрішній конфлікт

https://www.sofiavasi.com/blog-psychotherapist-athens-greece-internal-family-systems-therapy/what-is-internal-family-systems-therapy
https://www.sofiavasi.com/blog-psychotherapist-athens-greece-internal-family-systems-therapy/what-is-internal-family-systems-therapy

На прикладі з порушенням прийому їжі.

Уявімо особистість, яка з одного боку дуже хоче схуднути а з іншого - часто переїдає.

Менеджером може бути та частина, яка рахує калорії, контролює прийоми їжі, обмежує в солодкому, водить на виснажливі тренування. Критикує, з наміром мотивувати більше, їсти менше, виглядати краще/красивіше. Цей менеджер робить свою роботу і його задача - захистити особистість та не допустити важких відчуттів болю, покинутості, відкинутості або самотньості, сорому або провини, які вона проживала в дитинстві, ЩОБ БІЛЬШЕ НІКОЛИ ТАКОГО НЕ БУЛО.

Деякі захисники відволікають нас від болю анестезією. Це може бути наприклад пожежник, який пропонує їжу та починає їсти без відчуття фізичного голоду, щоб позбутися дискомфорту. Коли нас відкидають, критикують, засуджують або ігнорують, ця частина заволодіває свідомістю та веде до холодильника. Щоб маленька дитяча частина вигнанець не затопила всю свідомість своїм болем від відчуття відкинутості та непотрібності. Пожежник таким чином хоче перемкнути нашу увагу з неприємних переживань на приємні відчуття від їжі, заспокоїти та наситити щоб ми відчули себе краще. 

Менеджер це робить контролем та критичністю, а пожежник анестезією від болю. Менеджери часто активуються до того, як вигнанець затоплює систему, і роблять все, щоб вигнанець не активувався, а пожежні - після. Їх робота в тому, щоб той час, у який вигнанець активований, скоріше закінчився.

Вигнанці - це частини які несуть в собі біль, сором, дискомфорт та відчувають те, що відчувати "не можна" було, або те що було нестрепним відчувати та неможливим пережити дитині самостійно.

В терапії IFS ми будуємо стосунки довіри кожної частини з Self клієнта, з дозволу захисників допомогаємо вигнанцям звільнитися від навантаження та тягаря, задовільнити потреби та отримати новий безпечний досвід. В результаті цього у вигнанців вже немає потреби захоплювати всю свідомість, щоб їх помітили, а захисники (менеджери та пожежники) обирають нові не екстремальні ролі та можуть відпочивати, розслаблятися та бути вільнішими від страхів.

https://www.rmichelson.com/illustration/mordicai-gerstein/the-inner-man/
https://www.rmichelson.com/illustration/mordicai-gerstein/the-inner-man/
https://www.rmichelson.com/illustration/mordicai-gerstein/the-inner-man/
https://www.rmichelson.com/illustration/mordicai-gerstein/the-inner-man/

Сайт американського інституту IFS та дослідження


Література.

Добірка книг переважно англійською для глибшого знайомства та вивчення IFS:

1. Frank G. Anderson, Martha Sweezy, Richard C. Schwartz : Internal Family Systems: Skills Training Manual

2. Richard C. Schwartz: No Bad Parts. Healing Trauma and Restoring Wholeness with the Internal Family Systems Model

3.  Susan McConnell, CIFST: Somatic Internal Family Systems Therapy. Awareness, Breath, Resonance, Movement and Touch in Practice

4.  Jay Earley, PhD - Self-Therapy: A Step-By-Step Guide to Creating Wholeness and Healing Your Inner Child Using IFS, A New, Cutting-Edge Psychotherapy

5. Richard C. Schwartz: Introduction to the Internal Family Systems Model

6. "Тіло веде лік" - Бессел Ван дер Колк

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лілія Проценко
Лілія Проценко@ss.psy

Клінічний психолог

1.3KПрочитань
1Автори
10Читачі
На Друкарні з 10 липня

Більше від автора

  • Хочу бути лідером. Як поводяться групи?

    Лідер базової групи - найбільш травмований її учасник, завжди стає цапом-відбувайло, і для цього має хорошу причину. Це можливе отримання уваги через сором і самотність у травмі. Теорії групового психоаналізу, про роль лідера в робочій, а не базовій групі.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Ознайомитись перед стартом роботи

    Щоб можна було одразу переходити до роботи та заощадити ваш час, гроші та ресурси для терапії, а не для розповідей про неї, я зібрала у цю статтю всю інформацію, яка надається на перших зустрічах.

    Теми цього довгочиту:

    Психотерапія
  • Про мене, досвід і освіту

    Мене звати Лілія, я клінічний психолог, психотерапевт у процесі навчання методам IFS, EMDR, груповий аналіз, застосовую Mindfulness. Допомагаю вирішити психологічні проблеми в повсякденному житті та кризових ситуаціях, отримати бажаний результат та змінити те, що не подобається.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Дякую за статтю! Підкажіть будь ласка, як знайти в Україні спеціаліста, який працює у цьому підході?

Вам також сподобається