Мотивація: від першого слова до великої історії

https://t.me/bureviy_channel

Кожен письменник, і великий, і малий – починав з першого слова. Часто нам буває важко знайти мотивацію та нарешті порушити білизну першого аркуша, а потім може бути складно продовжувати – коли навалюються побутові справи, коли з’являються сумніви в тому, що робиш, коли не отримуєш відгуків, або ж вони невтішні. Як подолати сумніви і переступити через всі ці негаразди?

Отже, сьогодні я хочу поговорити з вами про те, як почати писати і не зупинятися. У цьому нам допоможуть кілька порад.

Знайдіть свою нішу

Розгляньте свої інтереси та знайдіть унікальний аспект, який ви можете додати до своєї творчості. Це може бути особистий досвід, унікальна точка зору або ваш власний стиль. Наприклад, Пітер Воттс за професією морський біолог, і він сповна користується своїми знаннями у творах – саме тому вони настільки об’ємні, реалістичні і незвичайні. Складіть список, яким досвідом могли би поділитися ви? На які речі ви маєте іншу точку зору, відмінну від того, що думають люди? Чому ви можете навчити? Навіть коли все, що ви маєте, це любов до ближнього – може виявитися, що світові не вистачає саме любові.

Встановіть цілі

Сформулюйте мету для своєї творчості. Це може бути написання певної кількості слів на тиждень, завершення оповідання або створення персонажа, який залишить слід в серцях читачів. Не ставте одразу надто амбітних цілей! Почніть з маленького: що ви можете зробити за тиждень? Якщо впевнені, що напишете оповідання – чудово, тоді поставте собі таку ціль. Чи один розділ. Чи просто певну кількість слів – не треба багато! Краще поставити ціль в 50 слів і написати їх, ніж поставити мету в 5000 слів і так і не почати, з думкою про те, що все одно ніколи її не досягнеш. Спробуйте порахувати, скільки слів ви пишете за годину, а тоді прикинути, скільки годин за тиждень ви можете виділити на письмо – так і виведете собі приблизну мету. Поставте на перший раз трохи менше за те число, що вийшло за підрахунками – почніть поволі, але точно досягніть мети. Нашому мозку надважливо досягати поставлених цілей – тоді він нагороджує нас гормонами, що приносять відчуття щастя. Тоді ми відчуваємо, що маємо розвиток, що не стоїмо на місці, що робимо щось гарне – і ці відчуття надзвичайно важливі у будь-якій справі, якою ми хочемо займатися.

Навчайтеся від майстрів

Вивчайте твори великих письменників та аналізуйте їхні техніки. Якщо ви вже знаєте, який стиль вас приваблює, спробуйте дослідити, як саме цей стиль проявляється у творах, які його особливі елементи, як автори працюють зі словом, персонажами, сюжетом. Якщо ж поки не можете визначити чогось конкретного, проаналізуйте книги, які вам подобаються. Перечитайте книгу і випишіть ті елементи, які вам сподобалися – повороти сюжету, деталі про персонажів, які вас вразили, описи, атмосфера, підняті теми, навіть шрифт чи папір у книзі – напишіть усе, що вам важливо. Якщо вам цікаво більше дізнатися про аналіз творів та про те, як потім на практиці задіяти цю інформацію у своїй творчості, напишіть в коментарях – я знатиму, що готувати для вас в майбутньому 😉

Працюйте над собою

Творчість – це процес постійного розвитку. Вдосконалюйте свої навички письма, вивчайте нові методи та експериментуйте.

Читайте книжки про те, як писати твори того розміру, що вас цікавлять (наприклад, “Як будується оповідання” Майка Йогансена для оповідань, “Тисячоликий герой” Джозефа Кемпбелла для більших творів, тощо), вивчайте сторітелінг (“Врятуйте кицьку” Блейка Снайдера, “Всі крапки над «І»сторією” Сергія Гаврилова, тощо), покращуйте сам процес роботи над текстами (“Workflow” Дорона Маєра, тощо).

Слухайте лекції відомих авторів, надихайтеся їхнім шляхом, але пам’ятайте, що все вищеперераховане – лише інструменти, а не істина. Пробуйте, приміняйте для себе, і якщо не працює – шукайте щось інше, але не втрачайте запалу, бо це просто не ваш інструмент.

Завжди шукайте, як і що покращити – ваш текст, словниковий запас, стиль, навички, процес роботи, інструменти. Купіть зручніше крісло чи клавіатуру, поставте гарну квітку біля екрану, пересуньте стіл ближче до вікна: шукайте усе, що може збільшити ваше задоволення від процесу. Якщо ви лише страждатимете через письмо (незручно сидіти, втомлюються очі, мої тексти ніхто не розуміє, у мене забагато одруківок) – тоді у вас і не знайдеться ресурсу продовжувати. Виписуйте собі те, що вас хвилює, що не подобається у процесі – і за першої ж можливості покращуйте це. Ви й не помітите, як, без перебільшення, ваше життя стане краще.

Пробуйте нові стилі письма, нові для себе жанри, нові методи. Не бійтесь помилок, вони є частиною ваших зусиль на шляху до успіху. Як і з іншими інструментами – щось стане у нагоді, а щось виявиться непотрібним. Все, що ви робите – це ваш досвід, і це найцінніший ресурс, яким ви володієте.

Займайтеся творчістю кожного дня

Встановіть регулярну практику письма. Це може бути навіть невеликий час щодня – десять хвилин, пів години, година, – але важливо тримати себе в моменті творчості. Навіть коли здається “та що я там встигну за ті пів години” – повірте, ви можете себе здивувати :) Просто дайте собі ці пів години, дайте мізкам зрозуміти, що в цей час ви можете творити – і з кожним днем буде все легше сісти і продовжувати. Головне – регулярність. Бувають дні, коли взагалі жодної можливості друкувати, і це теж цілком нормально. В такі дні просто постарайтеся подумати над вашою історією – поміркуйте, як можна доповнити світ, як може змінюватися протягом історії якийсь персонаж. Навіть коли все це не лізе в голову, бо на душі якісь складні емоції – спробуйте подумати, як би ці емоції можна було озвучити в тексті. Це і допоможе відволіктися, впоратися зі стресом, і дасть вам надзвичайно важливі знання: усвідомлений досвід, пережиті емоції, які ви запам’ятали саме в момент, як вони відбуваються. Звісно, якщо вам погано – не забивайте собі голову задачами, а потурбуйтеся про себе. В першу чергу бережіть себе ❤️

Нехай цей пост стане нагадуванням, що ви здатні на великі речі у своїй творчості. Почніть просто зараз, сьогодні, та рухайтеся до своєї мрії крок за кроком. Ви – єдина людина, що обмежує вас у творчості. 📚🌟


Вправу до цього довгочиту, традиційно, додам на телеграм-каналі “Буревій історій”. Доєднуйтеся! 🤗

Якщо хочете поділитися власним досвідом, або цікаво почитати про якісь конкретні аспекти письменницького життя, про які я все ніяк не згадаю у своїх довгочитах – не соромтеся, напишіть у коментарях! Буду рада почути вашу думку.

Щиро ваша,

Олекса Буревій

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олександра Буревій
Олександра Буревій@o.bureviy

Моя базова травма — Україна(с)

8.6KПрочитань
2Автори
56Читачі
На Друкарні з 22 вересня

Більше від автора

  • Як обрати ідеальну книгу в подарунок?

    Вибір книги в подарунок — це завжди особливе завдання. Адже крім того, щоб просто порадувати близьку людину, хочеться підібрати саме ту історію, яка їй запам'ятається надовго. Давайте разом розберемося, як зробити цей вибір вдалим.

    Теми цього довгочиту:

    Подарунки
  • «Обожнюю те переживання за героїв, яке не дає о третій ночі піти спати» — Уляна Дадак. Інтерв’ю з авторкою

    Сьогодні в гостях у каналу «Буревій історій» Уляна Дадак — авторка фентезі, що дебютує аж з двома книгами: «За межами реальності» у видавництві «Богдан» та «Каррайк. Переродження» у видавництві «БукБанда»!

    Теми цього довгочиту:

    Інтерв'ю
  • Таємниці жанру: Міське фентезі

    Міське фентезі – це піджанр фентезі, що майстерно поєднує звичайний світ із надзвичайним. Розгортаючись у сучасних міських середовищах, він вводить надприродні елементи, міфічних істот та магію в повсякденне життя.

    Теми цього довгочиту:

    Література

Вам також сподобається

Коментарі (1)

До «Знайдіть свою нішу» я б радив пописати короткі вправи на творчі теми. Може виявитися що ніша зовсім не та якої від себе очікуєш.

Вам також сподобається