Мої ТОП-25 літературних конкурсів

Зміст

Усім привіт! Сьогодні я вирішив трохи поділитися історією своєї участі в літературних конкурсах за свій доволі невеличкий період "офіційної" письменницької діяльності не "в стіл" (а це трошки більше року). Допис розділено на три частини: завершені конкурси, активні й актуальні конкурси наразі, та конкурси, в яких я вирішив не брати участі.

І. Завершені конкурси, у порядку моєї в них участі, наступні:

1. "Зоряні Оповідки". Дебютний конкурс космічної фантастики початку 2023 року. Одне з оповідань започаткувало цілу серію. Отримано спец.відзнаки "Ктулху" та "Стімпанк".

2. "Неопалима Купина". Конкурс військової прози, на який було надано три моїх оповідки. Дві вже надруковані у збірках. У конкурсній збірці не друкувався через непорозуміння з упорядником.

3. "ВівАрт". Саме вони започаткували хрінову традицію зміни правил по ходу конкурсу. Було подане одне оповідання, нині надруковане.

4. Мателот 2023. Конкурс мариністики. Оповідання у збірку не потрапило, але я все ж був присутній на церемонії нагородження. Дуже рекомендую книги Антона Санченка, організатора конкурсу.

5. Богуславська Мініатюра 2023. Люблю Богуславський район і Медвин, був там неодноразова, тож і на цей конкурс писав мініатюру.

6. "Магія Свят". Конкурс від проєкту "АльМор", яким завідує мій добрий знайомий Володимир. Менш із тим, мою оповідку він до конкурсу не допустив через недостатність свята, тож я зарікся на майбутнє брати участь у конкурсах проекту (але все ж порушив своє зарікання).

7. Конкурс військової прози від видавництва "Білка". На нього я вперше надіслав оповідки, які були написані до того як я дізнався про сам конкурс, адже умови дозволяли, й опісля, час від часу, став надсилати деякі оповідання повторно. До збірки видавництва твори включено не було.

8. 7-й всеукраїнський конкурс ім. Леся Мартович. Надіслав дві прозові оповідки: шкода, що не зміг бути присутнім на церемонії нагородження, адже посів друге місце.

9. Конкурс "Аніме-Фестиваль" від Франківського фестивалю "Франіме". Також було дві оповідки (призових місць не посів).

10. Літературна Маска від ФанАрк (фейсбук-спільноти): анонімний конкурс переробок, на яких, за результатами читацького голосування, я отримав третє місце, увійшовши у фінал.

11. "Хроніки Супергероїв". Уперше спробував зробити оповідку на базі персонажів інших конкурсних оповідань. За результатами вийшла паперова збірка з у тому числі й моїми оповідками.

12. "Жахлива Романтика". Уперше спробував написати твір у співавторстві, і навіть не один, а два. Скажу чесно: це виявилося складніше, аніж я передбачав, а тим паче - складніше ніж самостійне написання. Третій твір був перекладним: у випадку з ним я також усвідомив, що перекласти іноді може бути набагато витратнішим по часу, аніж написати наново. Власне, за результатами конкурсу вийшов паперовий двотомник із у тому числі й моїми оповіданнями: його можна придбати, новенький, разом із екслібрісом та автографом.

13. "Еробум". Конкурс від тих самих організаторів, на який я також подавав два оповідання. Через його специфіку паперовий примірник не планується, та досвіду я й на ньому набрався дай боже, як у спробах писати квір, так і в спробах знайти грань між еротикою та порнухою.

14. "Фентезі Поезія" від АльМору. Вище я писав, що до цього зарікся брати участь ув Альморівських конкурсах, але в наступному знову ж таки взяв))) Ну, по-перше - це була поезія, по-друге - організаторкою була Ірина Пасько, і по-третє - на Володимира неможливо ображатися довго))) Приз за два свої вірши я не взяв, але хоч задоволення від їхнього написання отримав)

15. "Кіберпанк" на Букнет. Загалом на написання роману (так-так, це був конкурс саме довгої форми) відводилося більш ніж півроку, але я вскочив у нього за півтора місяці до завершення. В результаті отримав неписунівське вигорання протяжністю два місяці та один розділ довжиною 100к символів замість трьох розділів довжиною 300 тисяч. Досвід отримав неперевершений, зрозумівши дві речі. Перша - на довгі романи мені замахуватись іще рано (максимум - повісті). Друга: Букнет - це досить специфічний ресурс, на якому складнувато рости як автору. Не дуже адекватні принципи модерації (і я зараз не про відсутність україноцентричності, яка колись була на Букнет і в якій їх звинувачують і досі) та спільнота авторів, яка не буде читати твої твори, а буде писати типові шаблонні коментарі з проханнями про взаємні підписки й лайки, цьому не сприяє. Розумію, що конструктив буває часто негативним, а комерційному ресурсу негатив ні до чого. Та все ж. Аркуш, до речі, своєю модераційною політикою наразі наближається до букнетівських принципів.

16. "Квантова Україна". Власне, конкурс, про який я вже писав. Саме його організація й стала причиною моєї відмови від Аркуша як основної своєї платформи для письменницької діяльності. Про сам конкурс вже написано було достатньо в попередньому моєму закріпленому дописі тут, на Друкарні, тож декілька слів про оповідання. Їх було три, кожне - довше, аніж я пишу зазвичай: по 40к символів (все ж, конкурс Кіберпанку не пройшов дарма). Двоє з них складають цикл із тим, першим стімпанковим оповіданням із "Зоряних Оповідок" і мають бути озвучені на Калідорі, третє - це котяча історія з багатошаровими фантастичними припущеннями.

ІІ. Активні конкурси, у яких я вже беру участь, у зворотньому порядку їх публікації на Літцентрі, наступні:

1. Конкурс прози і поезії К.Р.У.К. - 2024 | Одеська політехніка https://litcentr.in.ua/news/2024-12-19-14848 . Період подачі достатньо великий, та я майже одразу відправив сім своїх оповідок у різних жанрах. Знаю, що в спільноти виникало багато питань що до потенційної оплати участі (до якої я не готовий), тож... Подивимося, що з того вийде.

2. Конкурс оповідань «Open World»-2024 https://litcentr.in.ua/news/2024-11-01-14915 . Два моїх оповідання прийнято до розгляду. Особливо порадував зв'язок конкурсу з Сумщиною.

3. Конкурс фентезійних оповідань "Приховане Поборисфення" https://litcentr.in.ua/news/2024-08-04-14957 . Оповідка прийнята до розгляду, закликаю приходити й коментувати (там перший етап це оцінки читачів). Шкода що творів поки мало, бо платформа Літаренька доволі "молода" й потребує підтримки.

4. Конкурс «Закарбований у слові» - 2024 https://litcentr.in.ua/news/2024-07-28-14905 . Ще один конкурс від Одеської Політехніки. Цього разу надіслав поезію: два моїх вірши прийнято до розгляду, буду чекати результатів.

5. Конкурс «Богуславська мініатюра» - 2024 https://litcentr.in.ua/news/2024-07-20-14921 . Брав участь у минулорічному їхньому конкурсі, й мені сподобалася атмосфера, + вже у цьому році познайомився з одним із організаторів, тож відправив свою оповідку (вже скоро має бути викладена на фейсбук).

6. Міжкультурний конкурс короткого оповідання INK 2024 https://litcentr.in.ua/news/2024-06-30-14843 , або, як я сам його називаю, "Конкурс Есперанто". Дві мої оповідки українською також вже там. Дехто висловлював занепокоєння що до можливої наявності сосіянців у журі, та, я сподіваюсь, цього не буде. У випадку цього конкурсу доведеться чекати довгенько - цілий рік. Що ж, буде нагода - подивлюся минулорічну церемонію, яка має відбутися протягом місяця.

7. Літературний конкурс імені Івана Дубинця - 2024 https://litcentr.in.ua/news/2024-05-31-14863 . Оголошення результатів також буде через місяць. Люблю конкурси, прив'язані до територій, на яких мені випало щастя колись побувати, тож, звісно, також узяв участь і тут.

8. Окрім згаданих вище, беру також участь іще як мінімум у двох конкурсах, інформації по яким на Літцентрі я так і не віднайшов. Це конкурс від Підвалу "Знетемнення" на фейсбуці (оповідка давно вже опублікована, і строк подачі робіт вже пройшов, тож чекаю на результати), а також…

9. конкурс Літавиці "Фантастичні Пригоди". На останній, можливо, якщо встигну, візьму також участь у Битві За Врожай.

Ну, і наприкінець:

ІІІ. Конкурси, в яких я вцілому міг би взяти участь, але не схотів:

1. "Лампова Готика": через те що пан Зорян Костюк показав своє істинне обличчя під час обговорення друку збірки по Неопалимій Купині, зарікся мати із ним справу, а значить і з його конкурсами також.

2. "Безмежний Космос": організатор виявився великим цабе, яке думає, що великий досвід коригування вікіпедії дає йому моральне право хамити та втручатися в творчий процес письменників (кількість відхилених творів зашкалює). В результаті вийшла збірка, ніби й якісна, але ті, хто її читали, відгукуються про надто велику схожість та подібність оповідок. Що ж: таке буває, коли упорядник змушує авторів під себе їх переписувати, заявляючи про "якість";

3. Конкурс малих прозових форм ім. Василя Стефаника. Там якась жесть, якщо чесно. Вони пишуть що конкурс відбувається за підтримки НСПУ (яка в останні кілька місяців не раз сильно так зашкварилася з банами своїх членів, розкриттям їхніх псевдо та іншою неетичністю, в тому числі що до меншин) та інших громадських організацій, а також за фінансової підтримки мерії міста Івано-Франківська та Департаменту культури. При цьому з кожного учасника конкурсу стягують по 250 гривень на конкурсні потреби. Моє питання у них у коментарях на фейсбуці що до того, яка ж така фінансова підтримка зі сторони Франківської мерії чи деп.Культури надається, якщо учасники самі платять гроші за участь (в тому числі й ті, хто в довгий список не потрапить), було видалено й залишено без відповіді. Не люблю фінансові оборудки, де намахують авторів, а це, схоже, одна з таких.

4. Босорка. Дуже дивний проект. З одного боку - все ніби ОК, форсяться українські письменники, подали заявку на рекорд, петчворк із 200+ творами, тощо. З іншого боку, було враження, що це більше не про авторів, які по суті могли написати в рамках проекту що завгодно, а про піар-компанію організаторів двіжу. І дійсно: в медіа фігурують в основному вони. Паперових збірок нема, а от автори виклали по пів тисячі гривень за дипломи в яких вказано що вони потрапили в Книгу Рекордів України. Хтось на цьому, звісно, заробив. Можливо, я себе й накручую, і все там круто-модно-молодьожно, але участі не брав, і не сказав би, що прям сильно жалкую. Та й надто нав’язливий піар на літ.ресурсах також мені не дуже до вподоби. Зараз у них проходить іще один двіж, у якому я також участі не беру))

5. Псячі Теревені та будь-які інші офіційні та неофіційні Аркушні конкурси. Ну, тут, власне, все зрозуміло: підтримувати ресурс, чия модераційна політика мені не до душі, своєю енергією, часом та творчістю, я наміру не маю.

Ну от, власне, і все. А в яких конкурсах ви берете чи, може, плануєте взяти участь? Пишіть у коментарях :-)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кайола
Кайола@rodovid

письменник, урбаніст, шаман

377Прочитань
69Автори
20Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 серпня

Більше від автора

  • Лист із Майбуття

    Оповідання з літературного конкурсу від Літавиці за назвою "Битва За Врожай". Засноване на реальних подіях, й описує вплив свідомості на матричну реальність, в якій живе кожен із нас

    Теми цього довгочиту:

    Оповідання
  • Дорога на Південь

    Оповідка з літ.конкурсу Літавиці "Битва За Врожай", від якої віє кастанедівськими шаманськими вайбами про пошуки Сили, якими займалися характерники, аби їхні сестри-віщунки могли пекти Мандрики

    Теми цього довгочиту:

    Кастанеда

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається