Мої улюблені тропи в мистецтві

Зміст

Що таке тропи і з чим їх їдять? Зараз розберемось!

Що таке троп?

Якщо спитати про це у гугла, то він видасть зовсім іншу інформацію від тієї, про яку я говоритиму сьогодні. Причина цьому - походження сучасного значення цього слова. З’явилось воно не так давно в англомовсному середовищі і спочатку використовувалось лише для книжок.

Означало воно ознаки прийоми та сюжетні повороти, типічні для певних жанрів. Згодом це поняття розширилось і стало означати прийоми і повороти, що повторюються в книжках настільки часто, що стають впізнаваними. Тепер це значення плавно перекочувало і до нас і стало використовуватись також для фільмів, серіалів та аніме. Зараз люди виділили стільки тропів, що у кожній історії можна знайти одразу декілька.

Ось вам приклад, щоб остаточно розібратись зі значенням слова: людиноподібні роботи це частий троп для наукової фантастики.

Також можу додати, що тропи, які використовуються занадто часто стають кліше і перестають бути цікавими. На мою думку найпопулярніше кліше для фентезі це “обдарований”, де головний герой це супер-дупер могутній особливий персонаж і тільки він здатен врятувати цей світ.

Троп: від лиходія до героя

Цей прийом посів особливе місце в моєму серці. Тут формула проста: беремо головного злодія і зіштовхуємо його з такими подіями, що він повністю міняє світогляд і змінюється на краще. Щоб було цікавіше я зібрала пару прикладів:

Гідеон з мультсеріалу “Гравіті Фоллз”

До останніх серій його показують, як максимально бридкого персонажа, але в кінці переоцінює свої чинки і нам нарешті показується позитивна його сторона.

Зуко з аніме “Аватар: останній захисник”

Спочатку він ледь не вбиває Аватара, але згодом коли він вже зазнав багатьох змін, навпаки пропонує свою допомогу.

Халк з коміксів та фільмів про людей Х

Ну тут все наглядно і зрозуміло, хоча я б не назвала це типовим прикладом тропу.

Також обожнюю паралельні тропи: “від героя до лиходія” і “від лиходія до героя і назад”. Де в першому варіанті позитивний персонаж розчаровується в людстві або чомусь іншому і стає поганим, а в другому випадку після того, як лиходій виправляє поведінку, то під впливом певних обставин повертається до старих справ.

Троп: переродження

Тут також все просто. Після смерті персонаж перероджується в тому ж або паралельному світі. Ось мої улюблені приклади:

Фільм “Щасливий день смерті”

Цей фільм нагадує день сурка. Головну героїню в її день народження вбиває невідомий. Вона помирає і перероджується в той самий день раз за разом поки не дізнається хто ховається під маскою.

Аніме “Коли я переродився слизом”

Головний герой помирає і перероджується в тілі маленького слимачка в фентезі світі. З часом він здобуває нові навички і розвивається. Не дивлячись на трохи безглуздий опис аніме дуже цікаво дивитись.

Троп: похмурий і добрий

Цей троп більше про відносини між персонажами ніж про сюжетний поворот чи внутрішні зміни персонажів. Також все просто: в центрі сюжету опиняється одразу два персонажі, один з яких більш похмурий, злий, або просто малоемроційний, а другий оптимістичний, добрий і відкритий. Тут хочеться згадати прямо супер багато:

Серіал “Добрі передвісники”

Милий, трохи брехливий янгол і грубий, але занадто добрий демон. Кращої пари не придумаєш, наскільки ж захопливо за ними спостерігати.

Книга “Пригоди Шерлока Голмса” та серіал “Шерлок”

Відоми на весь світ Шерлок Голмс, якого всі знайомі вважають хамом і відлюдником і Доктор Ватсон якому не зважаючи на м’якший характер вдається потоваришувати з детективом.

Аніме “Відлуння терору”

Двоє терористів, які припустились помилки тільки через те, що один з них був надто добрим. А взагалі цей приклад також підійде до наступного тропу.

Хочу сказати, що таких прикладів дуже багато і кожен, мабуть, може згадати ще не один в додаток до тих, які привела я.

Троп: кримінальний геній

Я взагалі обожнюю геніальних персонажів, але на геніальних осіб, яких не сковують моральні принципи і закони дивитись ще цікавіше.

Серіал “Гострі картузи”

Ну тут все однаково, тож просто назву імена цих геніальних хлопців. Томас Шелбі живе і промишляє свої кримінальні справи в тогочасній злочинній Італії.

Книга “Шістка воронів”

Каз Бреккер у свої 17 стає настільки відомим і вправним злодієм, що сама держава звертається до нього за проханням про викрадення надважливої персони. За цією книгою також знятий серіал, але я не рекомендую його до перегляду.

Аніме “Патріотизм моріарті”

Як стало зрозуміло з назви це знову історія з Шерлоком, але тепер в ролі головного героя стоїть Моріарті. Взагалі таких аніме багато, але я не хотіла згадувати першочергово “Зошит смерті” або “Код Гіас”, адже вони вже встигли усім приїстись.

Висновок

Сподіваюсь, що тепер ви знаєте, що таке тропи та маєте декілька нових творів у списках перегляду та прочитання. Я буду дуже рада, якщо ви оцінете цю статтю оплесками і напишете в коментарях свої улюблені тропи, або запропонуєте свої приклади до тропів, які згадала я.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Біла птаха
Біла птаха@ptaha

Ділюсь знаннями і надбаннями

2.2KПрочитань
7Автори
31Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Як стильно вдягатись не за всі гроші світу?

    Впевнена немало людей зараз мають доволі специфічні смаки в одязі, які не задовільняє масмаркет, а в інтернеті подібні речі або дуже дорого, або дешево і галімо. Довгочит також підійде тим, хто не може дозволити собі витрачати багато на одяг, але хоче виглядати стильно і охайно.

    Теми цього довгочиту:

    Стиль
  • Безліч кіл пекла аніматорства

    Час від часу я знаходжу для себе цікаве творче заняття. Нещодавно мої руки дібрались до стварення 2д анімацій і це була найгірша ідея за останній час.

    Теми цього довгочиту:

    Мистецтво

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається