Музичний калейдоскоп #003: СКАЙ — Напролом (2023)

І нехай усі жарти про "Тебе це може вбити" та 15 реміксів відпочивають.

НАПРОЛОМ - Album by SKAI | Spotify
СКАЙ — Напролом

Скаю, зрештою, не звикати до набридливих рофляночок щодо їх кар'єри. Які вже анекдоти тільки не складались: і про тур Олега Собчука селами України з програмою "Тебе це може вбити + 15 реміксів", і про легендарні гастролі на дні смт Гусятина (вставте будь-яке містечко), і що завгодно. І про те, що гурт так і залишився у часах одного хіта і одного року (2006-2007)...

А я, до речі, був на концерті Скаїв. У 2018, на дні рідного Херсона, під неймовірною зливою. І хлопці тоді палили на всі гроші. І я приємно був здивований виступом, і тим, як гурт працював на аудиторію, і яку роботу виконувала уся п'ятірка. І, звичайно, я підспівував, коли грали "Подаруй світло", і "Best друг", і кавер на Петриненківську "Україно", і, звичайно, як же без цього, "Тебе це може вбити...".

Але повернемось до сучасності.

Страшно сказати, але "Напролом" — це вже сьомий студійний альбом колективу. І він дуже вдало заточений під стадіони, які, зрештою, так хочеться зібрати тернопільський банді (і я, зрештою, в це теж вірю! А чому би і ні? Більш ніж 20 років кропіткої роботи, волонтерство, стільки років пропагувати українське — вже пора!). Писався він достатньо довго — пережив і карантин, і початок повномасштабної війни.

Відкриває цю роботу однойменний номер — найкращий варіант для відкривашки на концертах. Spoken word у куплетах і вибуховий приспів, який творить кульмінацію. Щось подібне вже було, здається, в одному з хітів Skillet ("Looking for Angels"), але тут — справжній фурор, який просто накриває з головою. Знову ж, тема композиції. А вона про нас з вами, про український народ. Про ЗСУ. І про нашу з вами незламність. Тому відкривати такими композиціями — означає підсилювати концерт не тільки в плані бадьорого початку, а й концептуально!

"Крила" — ще один епічний бойовик. Такі речі найкраще грати на певних концептуальних концертах, з оркестром, при величенькому розмаху. До речі, такий у Скаїв буде у Палаці Спорту в Києві в травні! Як на замовлення. Красива і монументальна пісня, хоча й досить посередня в плані лірики.

Але якщо ми говоримо про стадіони, то потрібен той самий спусковий гачок, який зробить так, щоб десятки тисяч народу співали в одне соло текст пісні. І саме тут гурт вгадує на відмінно — композиція "Легковажна" стає справжнім фурором і вже й якось жартувати про "Тебе це може вбити" не хочеться — "Легковажна" в один момент повністю перебирає на себе лаври одного з найголовнішого хітів. В ній є усе: легкість (недарма назва відповідає змісту!), ніжність, інтелігентність! Красиво і просто написано про високі почуття. А що ще треба для того, щоб цю пісню співали, танцювали перший танець на весіллі та й просто ставили у свій настрій на якихось вечірках?

Дуже сильним виглядає і крайній сингл "Вертаюсь з Перемогою". Мінімалістичний альтернативний бенгер, який шикарно виграє за рахунок проймаючого виконання Олега, на всю ту ж тему, яку ми знову всі з вами очікуємо. Тему повернення живим з війни. І з Перемогою. І ця пісня виглядає однозначно не паразитування на тему війни, але справжнім гімном покоління, яке, на жаль, вимушене рости і переживати усі жахи російсько-української війни. Тим красивіше і оптимістичніше звучить "Вертаюсь з Перемогою". Бо вона (Перемога) — обов'язково наступить. Рано чи пізно.

І постав би гурт крапку на цій пісні, видавши "Напролом" міні-альбомом, він би зробив неймовірно сильну плиту з 4 треків, кожен з яких не поступається самому собі. Тим паче, саме "Вертаюсь з Перемогою" у якості фінальної пісні звучить неймовірно влучно і вибухово, і завдяки цьому альбом перервався би на неймовірній кульмінації.

Та на жаль.

Наступні 4 композиції досить відверто програють першим чотирьом. Якщо бути чесним, наступна частина — це пережовування того, що вже колектив написав у верхній частині альбому. Слабкі ідеї, лірика, незрозуміла та інфантильна гра в "анти-систему" на "До кінця" та фесті кліше на кліше, яке поганяє кліше в композиціях "Її люблю" та "Ти доб'єшся сам".

У будь-якому випадку: гурту за "Напролом", "Крила", "Легковажну" та "Вертаюсь з Перемогою" не має бути соромно взагалі. Як і за всю їх творчість. З таким багажем хвилюватись за те, що щось можуть ляпнути про "Тебе це може вбити" зовсім не варто! Як мінімум, вже цим альбомом СКАЙ собі здобули ще купу прихильників і ще один крок до того, щоб збирати великі майданчики. Бо, їй-Богу, композиції тернопільського квінтету підійдуть усім — від мала до стара.

PROS: перші 4 композиції, залізобетонно якісна робота, як у виконанні, так і в пропрацюванні аранжувань. Впевнений альтернативний саунд, який стане зрозумілим усім і кожному. "Легковажна" — беззаперечна нова візитівка гурту.

🛑 CONS: без останніх 4-х композицій можна було би і обійтись, бо вони виявились просто звичайним наповненням та забиттям часу альбому.

💥 TRUE HITS: "Легковажна", "Вертаюсь з Перемогою", "Напролом", "Крила".

📋 FINAL DECISION: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (4 з 5).

➡️ CONCLUSION: "Це те, що тобі так треба" (с) СКАЙ, "Те, що треба".

🎧 ПОСЛУХАТИ ОНЛАЙН: https://open.spotify.com/album/7CM6VVKm9fNcLVnDkuvdkV?si=AqmK6g68QLe_C3RZ7NzQWg

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Eugene Bondarev
Eugene Bondarev@Vigilante1834

2.3KПрочитань
4Автори
24Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається