Музика з українським культурним кодом. Підбірка фолк-року

Враховуючи дату, очевидно що якщо і говорити сьогодні про музику, то варто саме про нашу, з нашим місцевим колоритом і фольклорним спадком минулого. Тож я вирішив зробити невеличку підбірку різноманітного українського фолк-року, який на мій погляд вартий особливої уваги.

Частково ця підбірка перетинатиметься з моїм колись ще першим текстом, де були перелічені українські рок гурти різних напрямків, але на цей раз хочеться сконцентруватись саме на фолкових творах не обмежуючи себе форматом одна пісня від виконавця.

Тінь Сонця

Якщо говорити про український фолк, то першим гуртом творчість якого треба згадати, однозначно є Тінь Сонця. Гурт який мабуть першим додав в рок музику звучання бандури і який є мабуть найвпізнаванішим гуртом української фолк сцени.

Здебільшого пісні гурту концентруються на українській історії починаючи з козацької доби. Яскравим прикладом є пісня з незамисловатою назвою “Козаки”:

Тінь Сонця - Козаки

А до більш сучасної історії відсилають наприклад їх версія славеня “Зродились ми великої години” що колись був гімном УПА, а пізніше став гімном вже армії незалежної України:

Зродились ми великої години

Такі ж пісні як епічна “Меч Арея” або лірична “Мчать Козаки” прокладають сюжетний місток від подій минулого до нашого буремного сьогодення.

Тінь Сонця - Меч Арея
Тінь Сонця - Мчать Козаки

Реанімація

Одеський гурт Реанімація хоч і мав творчість здебільшого російською мовою, але свої найкращі роботи видав українською в альбомі про козацьку добу. І саме одну з них хочеться згадати в продовження козацьких пісень від Тінь Сонця.

Баллада “Козацька” є не дуже відомим твором, але є однією з найсильніших подібних робіт на козацьку тематику що мені доводилось чути.

Реанімація - Козацька

Решта їх творів мають не стільки фолкове звучання скільки радше пауер металічне, тож наприклад пісню “Характерник” я сюди додавати не буду, але кому хочеться важчого звучання - раджу.

Midgard

Це гурт однією тільки свіжою творчістю якого можна було б заповнити всю цю підбірку. Вони наразі на підйомі і регулярно видають цікаві нові пісні. Спробую виділити кілька, хоча вибір тут аж надто багатий щоб зупинитись на чомусь конкретно.

Однозначно я виділю “Мавки”. Це моя улюблена пісня з їх творчості. Кожен раз коли її чуєш хочеться взяти гітару і почати підігравати і підспівувати разом з виконавцем. Дуже чіпуча і яскрава річ.

MIDGARD - Мавки

Радикально інший настрій дарує наприклад їх же пісня “Степом”. Це вже епічно-героічна баллада з дуже цікавим аранжуванням.

MIDGARD - Степом

Вцілому різноманіття настроїв в піснях це одна з характерних рис гурту. Наприклад пісня “Ритуал” створює атмосфери загадковості, задумливості і обережності, ніби ти крок за кроком відкриваєш новий стаємничений світ магії що крок за кроком проступає з імгли.

MIDGARD - Ритуал

Пісню “Вартові” нескладно уявити як таку собі походну пісню яку лицарська ватага співає перед боєм щоб завести себе.

MIDGARD - Вартові

Ну а наприклад “Шляхом Героїв” так і проситься як саундтрек для якогось героїчного фільму на момент кульмінаційної бітви.

MIDGARD - Шляхом Героїв

Пісня ж “Evil Joke” це взагалі ніби інший гурт, настільки бешкетно вона звучить на фоні більш серйозних сучасних робіт.

Midgard - Evil Joke

Natural Spirit

Говорячи про нашу культуру не можна оминати і давньослов’янську частину її спадку. Дуже яскравим прикладом такого фолку є гурт Natural Spirit.

Їх візитівкою є пісня “Гори, Палай!”, яскравий приклад того, що в класифікації часто виділяють з фолк-року як “язичницький рок” (pagan rock - до чого зазвичай відносять різні пісні на мотиви з дохристиянських часів).

NATURAL SPIRIT - Гори, Палай!

Раніше вони практикували написання пісень як російською, так і українською (частіше таки першою, чого гріха таїти), але це той випадок коли гурт не полінився переосмислити найкращі роботи і зробити переклад з осучасненням тексту по мотивам актуальних подій. Так наприклад вони зробили зі своєю “Колисковою” і нова версія реально бере за душу. Поки що я не бачив студійної версії нового тексту (а хотілось би почути, версія того варта), тож додаю відео живого виступу:

Natural Spirit - Колискова

Лея

Ні, тут мові піде не про любительку чудернацьких зачісок з далекої-далекої галактики Джорджа Лукаса. Хоча у мене перша асоціація з цим іменем була саме така.

Це псевдонім киянки яка почала публікувати свої пісні десь близько року тому. Я не помітив якоїсь наскрізної жанрової стабільності в її творчості, скоріше навпаки: чи не кожна пісня в іншому стилі. Але є серед них одна без якої ця підбірка була б точно неповною: “Мара” (і так, мій мозок фаната Зоряних Війн і тут провокує на асоціації з Марою Джейд з все того ж всесвіту). Це знову ж таки робота в стилі слов’янського фолку (тільки значно легшого за звучанням), яку можна віднести і до “язичницької” гілки фолку.

Лея - Мара

Rohata Zhaba

Цей гурт зазвичай класифікують як кантра-фольк, тож це трошки виходить за початкові фолк-рок рамки, але є у них пісня “Ліхтар” яка цілком вдало гармонує з попередніми піснями, тож я вирішив включити і її. У гурту доволі цікаві стилістика і звучання. Зазвичай такі гурти особливо цінні для фестивальних виступів.

Rohata Zhaba - Ліхтар

Харцизи

Ще один “пограничний” випадок. Це радше саме чисто фолк-музика, але наскільки ж високої якості.

Харцизи - Забуті боги

Мені особисто найбільше подобається їх пісня “Старі чоботи”. Здавалось би така дрібна побутова тема, а який твір з глибоким сенсом вийшов.

Харцизи - Старі чоботи

Одночасно з тим приємно дивує і наявність доволі різноманітних по настрою робіт. Наприклад “Шибеник”. На диво бадьора пісенька як для такої назви і теми.

Харцизи - Шибеник

Чи от взяти мрійливо-бешкетну “Пройдисвіт Брукс”.

Харцизи - Пройдисвіт Брукс

Ну і не можу не згадати пісню з якох почалось мож знайомство з творчістю цього гурту: “Лебеді”.

Харцизи - Лебеді

OT VINTA

Найколоритніший мабуть гурт що у нас є вцілому. Достатньо тільки поглянути що вони творять з піснею “Накурила Баба Журавля” (особливо якщо ще тримати в голові що прізвище фронтмена Журавель). Це просто треба побачити і почути:

OT VINTA "Накурила Баба Журавля"

А уж взяти сумну поезію Тараса Шевченка і зробити з неї веселу пісню… Ну таке тільки вони могли учудити:

OT VINTA - Кохайтесь, чорноброві!

Не можу не згадати і пісню “Бабина тумба”. Доволі цікава сатирична пісня яка виділяється своїм цікавим своєрідним звучанням:

OT VINTA Бабина тумба

Окрема історія їх мальовані кліпи, як наприклад до “Опля-картопля”:

OT VINTA Опля-картопля

Чи “Не мала баба клопоту…”:

OT VINTA - Не мала баба клопоту...

Mad Heads

Пісню “Смерека” в тій чи іншій формі чули думаю всі. Є у неї і одна колоритна форма що пасує нашому списку від гурту Mad Heads:

Mad Heads - Смерека

Progredior

Ще один випадок коли гурт хочеться згадати через конкретну пісню. А конкретніше їх метал версію пісні “Ой на горі та й женці жнуть”. Так вона ще ні в кого не звучала.

Progredior - Ой на горі та й женці жнуть

KARNA

Ну і як завершальний акорд нагадаю про гуцул-метал і гурт KARNA, які вивели фольклорний колорит на свій власний особливий рівень.

KARNA - Party на Прикарпатті

Це один з найкращих гуртів які може запропонувати наша важка сцена зі своїм ні на кого не схожим звучанням.

KARNA - 7 трембіт

Це ті гурти і пісні які прийшли мені на думку в контексті українського фолк-року. Якщо є ще цікаві пропозиції, додавайте їх в коментарі.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.6KПрочитань
2Автори
32Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • “Популярний монстр” Ронні Радке. Escape the Fate/Falling in Reverse

    Вчора вийшов один з найкращих альбомів що я чув за цей рік, з шикарною і різноманітною музикою, а також цікавою тематикою матеріалу, від своєрідної репутації автора, до проблем сучасного суспільства. Гарний привід поглянути і на альбом, і на історію людини що його створила.

    Теми цього довгочиту:

    Музика
  • “Devil is a …” Або “списуй але не дослівно” по німецьки

    Вчора помітив доволі цікавий прецедент коли фолк-рок гурт Versengold випустив власну пісню по мотивам відносно свіжої пісні гурту Kissing Dynamite. І мова йде не про сліпий плагіат в стилі Арії і навіть не про кавер, а скоріше про сатиричне переосмислення чи навіть "уточнення" :)

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Знаю попсу по каверам. Спецвипуск. Метал по “Bye Bye Bye” до того як Дедпул зробив її мейнстримом

    Поки в кінотеатрах 3тя частина Дедпула ставить рекорди для фільмів з віковим рейтингом 18+, другий розквіт переживає і пісня використана в вірусній сцені титрів цього фільму. З’явилось і купа рок і метал каверів до неї. Але примітно що 3 найякісніші з’явились значно раніше.

    Теми цього довгочиту:

    Рок

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається