Наближається зима: чи готова енергомережа України до нових атак Росії? - Atlantic Council

Оскільки до початку зимового опалювального сезону залишилося лише кілька місяців, українські чиновники та експерти з енергетичного сектору не можуть передбачити, чи достатньо в країні досягнуто ремонту інфраструктури, зберігання газу та інших заходів для протидії загрозі нових авіаударів Росії на цивільну енергетичну інфраструктуру країни. Незважаючи на те, що Україна підготовлена ​​краще, ніж минулого року, і має міжнародну підтримку, серія влучних російських ударів може потенційно знову ввергнути країну в енергетичний хаос і спричинити гуманітарну кризу.

У жовтні 2022 року російські військові розпочали систематичну бомбардування, щоб вивести з ладу цивільну інфраструктуру тепло-, електро- та водопостачання України. Очевидною метою було зламати волю України до опору та заморозити українців у покорі. Протягом наступних шести місяців постраждало понад 50% енергетичного сектору України. Наразі 6,8 гігават генеруючих потужностей залишаються непрацюючими в очікуванні ремонту електро- та теплоцентралей, ліній електропередач та підстанцій. Поточна мета України – відновити роботу 68% енергетичного сектору до вересня, порівняно з 51% на початку серпня.

Це амбітна мета. Відновлення значної шкоди, яка залишилася від російських авіаударів минулої зими, все ще залежить від здатності України забезпечити необхідне обладнання або фінансування для міжнародних закупівель. Поки що це виявилося складним завданням. Західні уряди та фінансові установи переважно, якщо не повністю, сплатили рахунки за ремонт енергетичного сектору України, але результати були неоднозначними.

Міжнародна спроба знайти великі автотрансформатори для заміни знищених Росією зрештою виявила лише кілька, два з яких все ще повільно рухаються через Польщу та, як очікується, нарешті прибудуть на початку осені 2023 року. Ще п’ятдесят довелося замовити у вітчизняного виробника. в Запорізькій області України, але завод має потужність виробляти лише два на місяць. Повідомляється, що під час окремого інциденту Міністерство енергетики США та USAID надіслали велику партію обладнання, несумісного з українською енергосистемою, яке Україна зараз зберігає, поки опрацьовується логістика його повернення.

Укренерго, український оператор електромереж, наполегливо усуває пошкодження в найкоротші терміни. Інші суб’єкти енергетики, наприклад, найбільша в Україні приватна енергетична компанія ДТЕК, роблять те саме. Однак російські війська продемонстрували дивовижну здатність тримати їх у стрімкому строю, іноді навіть вражаючи ту саму ціль вдруге одразу після завершення ремонту. Таким чином, Укренерго працює над будівництвом захисних споруд над підстанціями для блокування ударів безпілотників. Думки щодо того, чи справді ці імпровізовані «клітки» забезпечать ефективний захист, розходяться.

Це не лише гонка з часом, коли наближається зима, а й проти невідомих майбутніх дій путінських військових. Незважаючи на думку про те, що кампанія бомбардувань минулої зими врешті-решт не досягла своїх цілей, багато хто очікує, що Росія відновить атаки на енергетичну інфраструктуру України, коли температура впаде, оскільки Москва прагне максимально зашкодити українському суспільству. Дехто в Києві вважає, що нинішнє затишшя в авіаударах по українських електростанціях, лініях електропередач і станціях пояснюється тим, що Кремль накопичує ракети та безпілотники саме для цієї мети.

Автор Сурія Еванс-Прічард Джаянті є старшим науковим співробітником Євразійського центру Атлантичної ради, а також співзасновником і керуючим директором Eney, американо-української компанії з декарбонізації.

Джерело Atlantic Council 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається