Найдивніший суд в історії людства - або як судили 9-місячного мертв’яка

Вітаю! Як показала практика, історія має набагато більше значення в житті людини, ніж інші науки. Так, можна розповідати, що математика чи хімія в сучасності мають більше значення, але без знань історії, ігнорування власної історії, народної історії частенько виникають унікальні індивідууми із заявами в стилі: “Какая разніца, на каком язикє гаваріть” чи “Ми же адін народ” і так далі.

Думаю, цього достатньо, щоб заявляти по виключну цінність історії як частини життя саме для нашого українського народу та кожного українця в цілому.

Але в історії людства є безліч дивних, загадкових, а інколи божевільних подій, які навіть найсміливішим фантастам не вдасться вигадати. Про одну з таких подій я розповім далі.

Трупный Синод и убийство Марата: знаменитые преступления и знаменитые  заключенные - УКРАЇНА КРИМІНАЛЬНА
Інтерпретація суду над Папою Формозом

Як вважаєте - чи можливо провести офіційне засідання суду над… трупом, що вже більше дев'яти місяців був похований? Нормальна людина скаже, що ні. Тим паче, мертвому все одно буде, правда ж? А якщо я вам скажу, що в історії був випадок, коли був організований церковний трибунал, і для проведення суду викопали труп та посадили на лаву підсудних?

Трішки про Папство та Папу Формоза

Це сталося в далекому 897 році, а в історію подія ввійшла під назвою трупний синод.

В той час практично вся влада знаходилась в руках церкви. Всі суди проходили виключно через пап та понтифіків. Звичайно ж ті особи, які займали подібні посади старалися проводити нейтральну політику, знаходити шляхи примирення різних ворогуючих народів. Але це не відноситься до такого папи як Формоз. Він був 112 офіційно вибраним Папою. На жаль, йому не вдавалося проводити нейтральну політику, а згодом взагалі повністю потрапив під вплив тускулумських, сполетських, неаполітанських і беневентських володарів.

Формоз — Вікіпедія
112 Папа Формоз

Внаслідок таких подій розпочався достатньо тяжка церковна криза, що простягнулася на довгі півтори століття. Саме Папа Формоз вважався першим Папою, за час правління якого церква опинилася на межі розколу.

Гадаю, що цієї інформації достатньо, щоб в повній мірі зрозуміти про яку дичину я писатиму в наступному пункті.

Найдивніший суд в історії людства

Так ось… Після смерті Папи Формоза до влади прийшов його заклятий ворог Стефан Шостий. Звичайно ж брати на себе відповідальність за сформовану моральну та релігійну кризу новий Папа не хотів. Через довгі дев’ять місяців після поховання Формоза, Папа Стефан під впливом Ламберта і його кузена Гвідо IV наказав викопати Формоза, одягнути назад в відповідний одяг, посадити на крісло.

Трупный синод
Судилище над 112 Папою Формозом

Щойно зробили всі ці дії, як Стефан VI офіційно висунув звинувачення трупу в апостасії. Трупний запах, черви в тілі не викликали ніякого бажання знаходитися в одній кімнаті під час цього судилища.

Найбільш дивним було те, що посаду крісла знаходилась людина диякон, яка видозміненим голосом відповідала від імені трупа, брала гнилі руки та рухала ними, кивала мертвою головою. Тобто вголос говорилися всі звинувачення, а Формоз наче погоджувався з усіма репліками. І ця вся дичина проводилась цілком офіційно.

Результатом суду стало те, що період правління Папи Формоза офіційно було визнано недійсним. Всі його рішення, прийняти за час Папства скасовані, поставлені печаті скасовані, а пальці хресного знамення були відрубані. Після цього з трупа зняли весь одяг, всі ознаки папства, прив’язали до теліги (скоріш за все до теліги, в історії не зазначається точно), та волокли повз Рим прямісінько до цвинтаря чужинців. Там труп поховали без будь-яких характерних знаків, як варвара та чужинця північних земель.

El papa Formoso y El Juicio del Cadáver o Concilio Cadavérico
112 Папа Формоз (зліва) та суд над 9-місячним трупом Папи Формоза (справа)

Але і на цьому “страждання” Папи Формоза не закінчилося. Через деякий час його гнилий труп був викопаний цвинтарними злодіями (типу сучасних чорних археологів), які сподівалися знайти щось цінне. Але нічого не знайшли! Закопувати назад труп вони не мали ніякого бажання, тому вирішили просто скинути з тяжкими вантажем в Тибр (річка, на якій стоїть Рим).

Ось так “не давали нормально покоїтися yа тому світі” 112 Папі Формозу.

Дичина правда?

P.S. На цьому довгочиті не ставлю позначку 18+ по причині того, що про подію інколи згадують вчителі історії в середній школі, діти складають реферати і так далі.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Євген Палашинський
Євген Палашинський@palash

21.4KПрочитань
3Автори
151Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Ні, я то знаю що людство якесь божевільне, але до такого ще потрібно було додуматися…

Вам також сподобається