Найкращі к-поп релізи 2023 року на думку немузичної експертки

От і завершується черговий рік. Багато чого сталося за цей час в індустрії — як хорошого, так і поганого. І зараз я пишу цей текст, щоб якось підсумувати рік, зрозуміти, які тенденції переважали, що було хорошого. 

Побачивши цьогорічний мій (субʼєктивний) топ, ви можете сказати: “Поліно, минулого разу було щось близько 20, чого зараз так багато?”. Бо минулого року я обирала всього зі списку в 156 треків, а цьогоріч він “трішки” розрісся.

Трошки цифр: цьогоріч до попередніх списків потрапило 566 пісень (Apple Music каже, що це загалом 29 годин і 22 хвилини музики, якщо слухати безперервно). Тому обрати було з чого. Зрештою, я скоротила список до 89 пісень (а це 4 години і 36 хвилин) і дуже довго вагалася над нинішнім списком. 

У коментарях ви можете погодитися/не погодитися, запропонувати альтернативу — загалом, запрошую коментувати і обговорювати.

5 місце

B.I — Loved

Stray Kids — ITEM, COMPLEX, Get Lit, Collision

NMIXX — Young, Dumb, Stupid, Roller Coaster

TXT — Devil by The Window, Tinnitus

Taeyong — Shalala

Seventeen — Super

NCT DREAM — ISTJ

The Boyz — Honey

Про значну частину треків із цього списку я писала в оглядах на каналі. Отут — ми говорили про крайній альбом B.I. І зрештою сталося те, про що я писала в огляді — окремо від альбому пісня Loved дуже сентиментальна, трошки сумна і під неї чудово плакати. Вона трішки ностальгійна, меланхолійна і тим самим чудова. 

До списку потрапили два бісайди NMIXX — Young, Dumb, Stupid та Roller Coaster. Я б не сказала, що вони слабші за заголовні треки — вони милі, спокійні, наповнені. І такі легкі, весняно-літні, дарують якусь радісну і приємну енергію. 

До списку потрапили два треки із зимового альбому TXT — Devil by The Window та Tinnitus. І я ще тоді писала, що альбом мені сподобався (на відміну від осіннього). Трек Devil by the Window нагадує щось з американської музики, а Tinnitus має афровайби. І загалом пісня приємна, легка, літня.

Пісня Shalala від Тейона з NCT підкорила мене одразу після виходу. Я не писала огляд тоді, бо була не в найкращому психологічному стані, але вона усі пів року стабільно висіла у плейлисті. Вона досить у незвичній для мене манері й стилістиці (я зазвичай таке не дуже люблю), але досить непогана. Така — розслаблена, качова, ніби каже — кинь усе і розслабся. 

Super від Seventeen однозначно сходить у топ улюблених цьогоріч. Я люблю отакі масштабні за звуком треки, і це хороший представник. Пісня вся звучить досить свіжо та несхоже на інші останні релізи гуртів. Це виділяє їх з-поміж маси, дозволяє залишитися самими собою і вигідно підкреслює їх сильні сторони. 

NCT DREAM уже вдруге опиняються у моєму топі найкращих пісень і це прогрес, бо я зазвичай не люблю настільки експериментальну музику. Але ISTJ і не сильно епатує. І це добре. 

Відкриттям цього року стали для мене The Boyz. Я послухала обидва альбоми, які вийшли цьогоріч, і обидва додала у плейлист. Але для цього списку вибрала Honey, бо вона, мабуть, найбільше сподобалася.

Що ж до Stray Kids то вони є у різних категоріях цього списку. Бо деякі пісні слухаю частіше, деякі рідше. Що ж до представлених тут, то ITEM, COMPLEX, Get Lit чимось навіть сході між собою. Такі різкі, електронні, трошки експериментальні, навіть не музичні. Але вони цілком захоплюють увагу і змушують не перемикати плейлист. А Collision навпаки — розслаблена, трошки навіть романтична і спокійна. 

4 місце

ATEEZ — Silver Light, Django

NMIXX — Love Me Like This, Party O’Clock

IVE — Baddie, Kitsch

EXO — Cream Soda

NCT 127 — Fact Check

Red Velvet — Will I Ever See You Again?

Kep1er — LVLY

P1Harmony — JUMP

Enhypen — Bite Me, Bills

У ATEEZ для мене цьогоріч було як багато приємного, так і не дуже. Silver Light і Django зовсім різні, з різних альбомів, але обʼєднує їх те, що вони захопили мою увагу з першого прослуховування. І, мабуть, довгий час були найулюбленішими на альбомах. 

А от у цій категорії опинилися обидві заголовні пісні NMIXX — Love Me Like This та Party O’Clock. Чим вони мені подобаються — тим, що вони відрізняються від інших треків дівчат, показують їх нову сторону і це тільки більше і глибше розкриває їх і як співачок, і як особистостей. І це добре.

Та ж сама історія і з Baddie та Kitsch від IVE. Всі звикли до милих дівчаток, а тут відкривається їх інший бік, і за цим завжди цікаво спостерігати. А оскільки я не велика фанатка кьют концептів, то ці “дєрзкі” IVE мені подобаються значно більше. 

Дуже несподівано було для себе побачити NCT 127 так високо. Але пісня Fact Check того заслуговує. Вона доволі мелодійна, не така експериментальна як інші речі гурту і цілком заслуговує на визнання.

Новий альбом Red Velvet підкорив моє серце. Він дуже хороший, але знову таки, винести в списки я вирішила тільки кілька пісень. Will I Ever See You Again? дуже хороша — вона легка, приємна, не напряжна, і це відрізняє трек з-поміж інших на альбомі, та й серед багатьох інших треків, які виходять останнім часом.

Я дуже багато читаю про те, що агенство забило на Kep1er, що всі останні їх пісні жахливі. Але не зовсім з цим погоджуюсь. Зрештою альбом LOVESTRUCK! був абсолютно чудовим. І титулка (про неї пізніше), і особливо цей бісайд LVLY заслуговують на те, щоб їх почуло більше людей. Вони тут теж кьют, але це не якась цукрова-пересолоджена милота, а цілком стримана і це виглядає гарно і гармонійно. 

Спочатку я забула, але потім несподівано згадала про реліз P1Harmony. JUMP — абсолютно чудова пісня, вона якраз у тій стилістиці, яку я люблю. Трошки “шумна”, голосна і цілком прекрасна. 

Якщо крайній альбом Enhypen мені категорично не сподобався, то от попередній зайшов дуже добре. Про Bite Me я написала окремий пост, і хоча тоді мені він видавався суперечливий, але чим більше я йог слухала, тим тільки він подобався. Разом до нього йде і Bills, який сильно відрізняється віз заголовного треку, але не менш хороший (якщо не набагато кращий).

3 місце

Red Velvet — Knock Knock (Who’s There?)

Stray Kids — DLC, BLIND SPOT, TOPLINE

EXO — Cinderella, Cream Soda

Xikers — TRICKY HOUSE (титул найкращий дебют 2023 року)

ATEEZ — BOUNCY

MONSTA X — Beautiful Liar

Kang Daniel — альбом Realize (особливо Wastelad)

Knock Knock (Who’s There?) від Red Velvet ще одне нагадування, що цей їхній альбом був безсумнівно прекрасним. Я люблю загравання із класичною музикою, і попри те, що цей трек використовує музику Чайковського, оця делікатність у поєднанні з гарним жіночим вокалом створює якусь особливу драматичну атмосферу.

Ці три композиції від Stray Kids доволі різні. TOPLINE була однією з моїх фавориток від початку. Я люблю хіп-хоп, а це хороший його приклад. Неспішний, мелодійний, спокійний, з хорошими реп частинами, з приспівом, який лишається у памʼяті. Так само і  DLC та BLIND SPOT одразу запали в памʼять. Вони досить прості, але не нудні, шляхом використання цікавої мелодики. І за ними цікаво спостерігати. 

Варто сказати, що EXO перевернули моє життя. Нарешті у моєму житті зʼявилися айдоли, що старші за мене. І мені подобається в принципі вся їх дискографія, і цей новий альбом тільки підтвердив це. Я періодично переслухую всі треки, але внести вирішила тільки кілька (щойно зрозуміла, що так і не написала огляд на альбом на канал, і це моя велика помилка). Cream Soda як пісня така ж як і цей напій — така ж шипуча і нестримна. І гарно передає енергетику хлопців. Разом з тим, я думаю, що Cinderella одна з кращих пісень цього альбому. Вона неспішна, цікава, досить просто, але не нудна, і вона чимось чіпляє так, що ніяк не відпустить. 

А от кого незаслужено забувають на всіляких преміях цьогоріч, то це Xikers. Хоча останній їх камбек мені абсолютно не зайшов, але їхній дебют — найкращий дебют 2023 року. TRICKY HOUSE настільки чудова пісня, що важко передати словами. Вона цілісна, мелодія йде від першої секунди пісні до останньої, східні мотиви, її танцювальність — вона від початку до кінця прекрасна. 

До прекрасних релізів KQ йде і BOUNCY від ATEEZ. Я трішки кривила носом на початку, але вона дійсно хороша. Вона заїдає і лишається в голові надовго. І, до речі, саме вона набрала найбільше голосів у опитуванні, яке я проводила між вами.

Дуже несподівано (просто з ноги) у мій топ увірвалися MONSTA X із зимовим релізом Beautiful Liar. Я не слухала їх до цього, але ця пісня просо заполонила моє серце. У неї обʼємний гарний звук, який лунає в голові навіть коли пісня закінчиться. І це класно — адже це чіпляє і змушує послухати її ще раз.

І знову у моєму топі чудовий Kang Daniel, цього разу навіть не з треком, а з цілим альбом Realize (особливо Wastelad). Альбом у нього вийшов чудовим (досі дивуюсь, чого на каналі немає огляду). Він цілісний, приємний, трек — це особливий всесвіт, тому важко виокремити щось одне. Тому можу тільки сказати, що слухайте Kang Daniel, він того вартий.

2 місце

Stray Kids — LALALA, Super Bowl

ATEEZ — Halazia, It’s You

IVE — Blue Blood

Taemin — альбом Guilty (особливо відзначити The Rizzness)

Я дуже прискіпливо обирала треки для цієї категорії. Але зрештою обрала ці, і ні секунди не шкодую. 

Halazia від ATEEZ полонила моє серце від свого виходу (в останні дні 2022 року) і тримається в серденьку до сьогодні. Вона незвична за конструкцією, за мелодикою, за звуком. Нарешті тут зазвучав Йосан і я була настільки ним вражена, що він однозначно став моїм улюбленчиком у гурті. Що стало однією з причин, чому тут опинилася  It’s You — юнітна пісня Йосана, Уйона та Сана. Крім того, що Йосан тут нарешті СПІВАЄ, вона сама по собі хороша. Вона дещо за вайбами нагадує TASTE від Денсрачі (Хьонджін, Ліно і Фелікс) але водночас дуже відрізняється. Вона цілісна, красива, мелодійна і це й робить її чудовою піснею.

Мабуть, LALALALA один з найкращих заголовних треків Stray Kids взагалі. Щонайменше, він входить у мій особистий топ 5. Тут і фонк, і електроніка, і легкі красиві звуки на фоні — я в захваті від пісні. До найкращих треків відправляється і Super Bowl — вона цілком могла б стати заголовним треком якогось альбому, але не стала і, мабуть, це й на краще. Вона чудова — від використання шепоту, до приспіву, який чіпляє. І це захоплює. 

Я довго плювалася на повноформатний альбом IVE, бо війн вийшов прямо на мій день народження, але заголовна пісня біла абсолютно пласкою, нецікавою, банальною — просто жах. Але водночас оця перлинка просто врятувала все. Blue Blood настільки цілісні, цікава, захоплива, що можна говорити їй компліменти вічність. Усім раджу її послухати.

Я писала у огляді, що альбом Теміна  Guilty один із найбільш цілісних, які я слухала. І не відмовляюся від цих слів. Він дійсно чудовий — і сам трек, що дав назву платівці, й інші роботи. Але якщо Guilty повна драматизму, прихованої еротичності, меланхолійності, то The Rizzness різко контрастує, приносить якусь свіжість релізу, і це надихає.

1 місце

Xdinary Heroes — альбоми Livelock + Deadlock

Freaking Bad + PLUTO

Я дуже довго вагалася, що робити з цими хлопцями. Бо абсолютно — обидві їх роботи цьогоріч — просто анскіп. Як Deadlock, який вийшов навесні, так і осінній Livelock. Хлопці прекрасні. Це не зовсім традиційний кпоп, бо вони бенд, але не можу їх не відзначити. Те, як вони витримують стилістику, як грають, які обирають мелодії — усе це разом формує неймовірну картину. Особливо моя повага до них і захоплення виросли після того, як я побачила їх наживо — цей концерт був одним з  кращих у моєму житті. 

Особливо хочу відзначити два треки: Freaking Bad це заголовний трек альбому Deadlock і він абсолютно прекрасний. Я закохалася у нього з першого прослуховування. Він динамічний, яскравий, чіпкий, легко запамʼятовується. І також PLUTO — попри використання автотюну, вона неймовірна. Трохи меланхолійна і сумна, але це той сум, який не спустошує, а окриляє. І саме тому її варто послухати.

Важливо відзначити

У цю категорію я віднесла пісні, які потрапили у мій фінальний плейлист, але з якихось особистих причин вони мені подобаються трішечки менше, або можуть навіть не подобатися, але обʼєктивно вони зробили великий вплив на моє сприйняття кпоп цього річ. 

Agust D — Snooze

KISS OF LIFE — Shhh

Jeon Somi — Fast Forward

Seventeen — Monster

The Boyz — Take Me Back, Watch It

ITZY — CAKE

ZEROBASEONE — In Bloom

Jisoo — All Eyes On Me, FLOWER

KAI — Rover

NiziU — HEARTRIS

Kep1er — Giddy

Jimin — Like Crazy

Key — Good&Great

Jini — Bad Reputation

Наприклад, Giddy від Kep1er хороша пісня, яка в моєму плейлисті від релізу, але бісад цього альбому трішки більше подобається. Вона легка і приємна, але дещо простувата. 

Дебютанти цього року KISS OF LIFE мають хороший трек — Shhh, але він не такий цілісний, як мені б хотілося, але приспів дуже чіпляє і захоплює. 

Альбом Jisoo хороший, і All Eyes On Me, і  FLOWER є у моєму плейлисті, але їм не вистачило трііішечки, щоб я відзначила їх як найкращі цьогоріч. Вони трішки простуваті? Туди ж Jini з Bad Reputation та NiziU з HEARTRIS. Вони обидві приємні, хороші, але прості. Не банальні, бо за ними цікаво спостерігати, але у них немає чогось особливого, якоїсь родзинки. 

Good&Great від Key важлива для мене, як для працівника державної сфери. Я класна, я працюю і за це мені платять гроші (щоб я потім спускала їх на корейців, ага). Але вона бадьора, весела і тому про неї важливо згадати. 

Я не люблю BTS, але маю згадати про пісню Чіміна Like Crazy. Обʼєктивно це дуже хороша поп пісня, яка не банальна, вона досить мелодійна і цікава. Також варто відзначити і Snooze від Мін Юнгі. Я в невеликому захваті від його альбому, але оця його повага до інших музикантів варта нашої уваги. 

Пісня Jeon Somi — Fast Forward не сильно мене захопила, але досить сильно відрізнялась від інших релізів цього року. Щонайменше, я відчула себе у своєму 2007, коли всі танцювали тектонік. 

Юнітна пісня від Seventeen — Monster з їх останнього альбому (який, щиро кажучи, взагалі мене не вразив). Але ця пісня достойна згадки, вона цікава, і, мабуть, єдина з того альбому і запамʼяталася. 

Ще дві пісні від The Boyz — Take Me Back та Watch It — вони досить цікаві. Їх приємно слухати. Взагалі, обидва альбоми хлопців цього року дуже достойні. 

Нарешті на моєму каналі зʼявилися ITZY! Я не спеціально їх оминала, просто так склалося. Але цьогоріч хочу відзначити їх трек CAKE — він непоганий, і досить швидко западає у памʼять.

Щиро кажучи, In Bloom це мій компроміс. Бо я в захваті від Рікі із ZEROBASEONE — не так від зовнішності (хоча він красунчик), як від голосу, його танцювальних навичок та загалом від особистості. Але останній їх реліз швидше належить до категорії погано зроблених пісень. Але ця мила і приємна, не зовсім у моєму стилі, але цілком пристойна.

Кай і його Rover. Нагадаю, що це рімейк треку співачки DARA "Mr. Rover". І він набагато кращий за оригінальний. Кай же привніс якусь невловну м'якість і світлість пісні. І тому це варто відзначити. 

От і завершився мій особистий топ найкращих пісень. Сподіваюся, я змогла аргументувати вам кожне місце. Звісно, за кадром лишилося багато треків, які я слухала цьогоріч. На жаль, моя совість не дозволила включити сюди японські альбоми Stray Kids, які я щиро вважаю одними з кращих цього року. Але тут ми говоримо лише про корейські релізи, і робити виняток тільки для однієї групи було б некоректно. 

А поки - запрошую до обговорення 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
музична фея
музична фея@p_olli96

615Прочитань
1Автори
10Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається