Наймасштабніші фінансові піраміди світу. Частина 2

📍Продовжуємо дізнаватись про схеми фінансового шахрайства, щоб надалі убезпечити себе від можливості натрапити на них. З попередньою частиною ви можете ознайомитись за посиланням.

Мурашині ферми Ван Фена

🐝У 1999 році китайський підприємець Ван Фен придумав оригінальний спосіб заробітку. Він запропонував усім бажаючим стати інвесторами в його компанії. За $1500 вкладники отримували коробку з «спеціальними» мурахами, які потрібно було вирощувати за особливою секретної схемою протягом 90 днів.

📈Ван Фен запевняв, що мурахи використовувалися для виготовлення ліків. Насправді, звичайно ж, це було не так. Кожні 14 місяців вкладники компанії отримували 450 доларів, що відповідало річній прибутковості в розмірі 32%.

💸Мільйони людей протягом двох років вносили свої гроші, що дозволило китайському аферистові зібрати суму понад 2 мільярдів доларів. Сам Ван Фен став дуже поважним бізнесменом в Китаї, його номінували на різні премії і нагороди. Але вже незабаром піраміда впала, а Ван Фена засудили до смертної кари.

Акції Лу Перлмана

🤔Ім’я Лу Перлман не всім відоме. Але назви створених ним музичних груп, таких як Backstreet Boys і NSync, чули багато. Однак точно не всі знають про фінансові афери, які здійснював Перлман.

📝У 1981 році Лу створив декілька фіктивних компаній, які існували тільки на папері і ніякої діяльності не вели. Далі він випустив акції цих компаній і розмістив їх на біржі. Зацікавлені «зростанням прибутку», про який Перлман постійно повідомляв у публікованих звітах, багато приватних осіб і навіть великі фінансові компанії почали купувати акції Лу Перлман.

👮Схема протрималася цілих 20 років, але врешті шахрайство викрили. Лу засудили до штрафу в 1 мільйон доларів і 25 років в’язниці, а власники акцій його фіктивних компаній втратили близько 300 млн доларів.

Madoff Investment Securities

1️⃣Найбільша в історії фінансова піраміда, замаскована під інвестиційний фонд. Її творець, Бернард Медофф — один із засновників фондової біржі NASDAQ і відомий меценат.

💰У 1960 році він заснував Madoff Investment Securities — компанія займалася купівлею-продажем цінних паперів на фондовій біржі і вважалася одним з найнадійніших інвестиційних фондів на Уолл-стріт.

💵У Мейдоффа була чудова репутація: він жертвував мільйони доларів на благодійність, його компанія була серед топ-25 найбільших на фондових ринках і стабільно приносила інвесторам величезні річні — 12%. Серед вкладників Madoff Investment Securities були великі світові банки і знаменитості. Усі вони думали, що Мейдофф володів інсайдерською інформацією, і тому його фонд міг виплачувати такі відсотки.

😯Втім, 40 років по тому стало відомо, що бізнесмен сплачував старим інвесторам із коштів, які приносили нові клієнти. Тобто діяв за класичною схемою Понці.

💬В 2008 році ряд великих компаній не звернулися до Медоффа з проханням повернути їхні кошти і відсотки (їх набігло близько 7 млрд. доларів). Таку суму, звичайно ж, фонд виплатити не зміг. Фінансова піраміда впала. 

💡Як з’ясувалося в ході слідства, фонд Медоффа заборгував своїм клієнтам близько 65 мільярдів доларів. Автор схеми (якого, до речі, здали його власні сини), отримав 150 років тюремного ув’язнення.

Якщо бажаєте дізнатись і про інші відомі фінансові піраміди, залишайте реакції до цього допису!

📈Розумійте ризики та знаходьте вигідні можливості разом із єІнвест! Підписуйтесь та будьте крок наперед у фінансовому світі!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.3KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається