Народ повітря, що живе на землі.

Історія фейрі не закінчується народними казками Британських островів, оповідками Редьярда Кіплінга та легендарними творами Толкіна. Вони продовжують жити у людській уяві та набувати інших образів. Саме у сьогоденні, на зіткненні часів, чи не вперше за історію у людській уяві одночасно існують два різних погляди на чарівних народ. З одного боку - витончені та шляхетні ельфи Толкніна, з іншого - небезпечні та моторошні, ніби повсталі з похмурих середньовічниї казок.

У своїй творчості Голлі Блек представляє читачеві другий варіант.

Серія “Народ Повітря” занурює читача у сучасний світ лихих чарів та згубної звабливості фейрі.

Часи змінюються, люди стають обачнішими, але водночас безтурботнішими через упевненість у рятівній владі технологій. Фейрі більше не викрадають немовлять з колисок, не зводять подорожніх на манівці та не заманюють дітей до лісу. Тепер своїх жертв вони знаходять на фестивалі “Палаюча людина”, у нічних клубах та будь-де, де людина втрачає пильність.

Їхній світ зовсім поруч. На островах, прихованих молочно-білою імлою. Для людей вони є недосяжними та невидимими, але з найвищих веж Фейрі можна побачити мерехтіння штучних зірок великого міста. Та фейрі не поспішають розкривати своє існування перед людьми. Лише вигнанці, ті, кому більше немає місця у чарівному краї, вимушені сусідувати з людством, пристосовуватись до безладу міста та ховатись у темних закутках. Їм доводиться бути обережними, приховувати свою зовнішність та чарами добувати те, що люди купляють за гроші.

Фейрі для людей є місцем непривітним. Жорстокі, примхливі, владні, зверхні фейрі відводять для чужинців не найприємніші ролі. Більшість людей потрапляє до чарівного краю під дією чарів. У забутті та непритомності вони мусять віддавати борги після того, як необачно уклали угоду з фейрі. Ці загублені душі байдужі усім. Ті ж, хто зберіг людську свідомість, сприймаються як примха, забаганка того, хто їх привів до Фейрі.

Людське життя коротке. Лиш одна мить на тлі тисяч років, що відведені фейрі. Вони слабкі, безпорадні, недолугі. Їм недоступні ані чари, ані надприродна врода, ані бодай довголіття. Не важливо, як довго людина живе серед фейрі, вона назавжди залишиться парією. Людина у чарівному краї приречена на упередження, кпини, гидливість та власне відчуття неповноцінності. Адже маючи недоладне та кволе смертне тіло, людини лишається тільки заздрити вроді, граційності та довершеності фейрі.

У той же час фейрі Голлі Блек є більш приземленими та зрозумілими, ніж, наприклад, у Сюзанни Кларк, яка змогла створити атмосферу потойбічності та загадковості. Вони більш близькі, а тому їхні мотиви легше трактувати.

Вони жорстокі та недбалі тому, що мають владу над слабшими. Чари наділяють фейрі силою та безкарністю, підживлюють мстивість та пиху. Їхні мотиви не сильно відрізняються від тих, що притаманні кожній живій істоті.

Та це не означає, що фейрі Голлі Блек позбавлені гідності, честі, відданості, здатності любити та кохати, дотримуватись обітниць, допомагати та співчувати. В них не відсутні доброта, турботливість та мораль. У серіїї “Народ повітря” читач зустріне приклади як самозакоханості, зрадливості та байдужості, так і щирої відданості.

Фейрі - різні. Не тільки за своїми прагненнями, моральними цінностями та здатністю любити. Вони відрізняються й зовнішністю. Єдине, що їх об’єднує - неприродна та моторошна краса, грація, витонченість. З зеленкуватою, блакитною чи сніжно-білою шкірою, з іклами та рогами, копитцями чи пташиними ногами, хвостами, лускою, пір’ям чи крилами, з попелястим або золотавим волоссям - вони завжди недосяжно прекрасні. Від них завжди пахне свіжістю лісів, польовим зіллям або морськими хвилями. Їм не знайомі запах поту чи хвороби. Їхня ідеальність заворожує навіть коли має лякати.

Але ще дужче мають лякати їхні чари, бо у Фейрі немає нічого безпечного. Людина має бути пильною та захищатися. Носити обереги та захисні трави, щоб не стати жертвою знущань під чарами. Нічого не їсти, не посоливши. Не зривати з дерев плоди, які можуть позбавити волі та гідності. Нікому не довіряти й навіть кохати з обережністю.

Разом з тим “Народ Повітря” є дуже гарним сучасним фентезі. Це приклад достойної молодіжної літератури, которої не вистачало нашому поколінню. Голлі Блек чудово відчуває потреби та надії юнацтва. Вона не тримається за консервативні переконання та не намагається насаджувати їх молоді, утискаючи її тісним колом стереотипів.

Головна героїня серії - це втілення того, чого так не вистачало юним дівчатам ще десять-двадцять років тому. Войовнича, цілеспрямована, відважна, сильна, наполеглива. Вона є протилежністю обридлого образу безвольної “принцеси у біді”, яка панувала у дівчачій літературі століттями й викликала відразу у читачок. Нарешті героїна молодіжної літератури схожа на живу людину, а не на ляльку, яка тільки грає роль дівчини.

Джуд стикається з жорстокістю, знущаннями, неприйняттям у суспільстві, опиняється посеред воєнного конфлікту, але не здається. Вона силою та зброєю торує свій шлях до мети. Вона змушує невблаганний світ Фейрі підкоритися її волі. Джуд не є “принцесою”, вона - лицарка, що рятує сама себе.

Це свіжий ковток повітря порівняно з тим, якими переважно були жіночі персонажі ще з десяток років тому. Джуд жива, жвава, хоробра, сильна. Вона не ідеальна, має свої страхи та слабкості, але вдосконалюється та стає сильнішою. Вона - та, хто може надихнути молодь не плисти за течією життя, а взяти свою долю у власні руки.

Я вважаю, що це зрушення у художній літературі є правильним та вчасним. У читача вже давно був запит на нормальних, схожих на живих людей персонажок, але автори за ним не встигали.

Можу порадити Голлі Блек як поціновувачам ельфів у масовій культурі, так і молоді чи батькам, які шукають цікаві книги для дітей.

Звісно, основною цільовою авдиторією цих книжок є підлітки та молоді люди, але не можна сказати, що стиль Голлі Блек якийсь занадто наївний чи незрілий. Проблеми дорослішання, протистояння суспільству та виборювання свого місця під Сонцем однозначно будуть близькі юнацтву, але як на мене, то за рахунок непоганої фентезійної складової та цікавого погляду на фейрі та їхню взаємодію з сучасною людиною ці книги можуть зацікавити людей різного віку. Це доволі легке читання, яке поєднує пригоди, моральні дилеми, гумор та чари.

rosiethorns88
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
bookworm
bookworm@bookworm

1.9KПрочитань
33Автори
48Читачі
На Друкарні з 27 серпня

Більше від автора

  • Луд-в-імлі / Заімлений Луд Гоуп Мірліз

    Відгук на чудове фентезі, що оповідає про людей більше, ніж про дива. Про одну з напрекрасніших та найнедооцінених книг ХХст. за думкою Ніла Ґеймана. Відгук на "Lud-in-the-mist", Луд Заімлений.

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Говард Лавкрафт: посередня легенда?

    Ніхто не стане сперечатися з тим, що Говард Лавкрафт змінив літературний світ і започаткував цілий новий жанр творів. Він не просто доповнив жанр горорів новою течією, він створив цілий міфотворчий Всесвіт. Якою ж легенда Дивної літератури постає з сучасної точки зору?

    Теми цього довгочиту:

    Література
  • Поневіряння різнороба, або магія ремонтів.

    Вас теж вже допекло, що Друкарня переповнена маніпулятивними статтями про криптотрейдинг, швидкі гроші, заробляння мільярдів сидячи на дивані та іншими “добрими порадами”? Ви теж розумієте, що на курсах найкраще заробляють ті, хто їх впарює? Тоді цей допис для вас!

    Теми цього довгочиту:

    Ігри

Вам також сподобається

  • Ех, Федю, Федю… або як один епізод перекреслив 900 сторінок роману

    Я тут натрапила на літературну бомбу. Причому, знаєте, натрапила, пройшла кілька кроків і тільки потім усвідомила, що мені відірвало ногу.

    Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

    Теми цього довгочиту:

    Книги
  • Подумаєш. Лист #3 (Sometimes maybe good, sometimes mаybe shіt)

    Нині маєш лист нумер 3 від Подумаєш. Впродовж кількох тижнів я збирав список якихось цікавинок, які я побачив, почув чи ще якось дізнався і які здалися мені цікавими, щоб тобі їх показати. Отже, сьогодні Айн Ренд, Тім Урбан, Нік Кейдж, Рассел Кроу з Маріон Котіяр, Славік Мартинюк

    Теми цього довгочиту:

    Фільми

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Ех, Федю, Федю… або як один епізод перекреслив 900 сторінок роману

    Я тут натрапила на літературну бомбу. Причому, знаєте, натрапила, пройшла кілька кроків і тільки потім усвідомила, що мені відірвало ногу.

    Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

    Теми цього довгочиту:

    Книги
  • Подумаєш. Лист #3 (Sometimes maybe good, sometimes mаybe shіt)

    Нині маєш лист нумер 3 від Подумаєш. Впродовж кількох тижнів я збирав список якихось цікавинок, які я побачив, почув чи ще якось дізнався і які здалися мені цікавими, щоб тобі їх показати. Отже, сьогодні Айн Ренд, Тім Урбан, Нік Кейдж, Рассел Кроу з Маріон Котіяр, Славік Мартинюк

    Теми цього довгочиту:

    Фільми