Нащо “ділити” державну владу? Поділ державної влади, трикутник владних відносин і система стримувань і противаг

Минулий довгочит ми посвятили поясненню що таке держава і політична система. Сьогодні ми вже можемо підійти до чогось цікавого (хоча минулі довгочити були не менш цікавими). Поговоримо про важливу складову політичної системи - поділ влад, трикутник влад, а також похідну від них систему стримувань і противаг.

Розподіл влади
Основні органи державної влади, що позначають український “трикутник влади”

Виконавча і законодавча гілки влади

В більшості держав світу державну владу поділяють на виконавчу, законодавчу та судову. Цей поділ увів у життя французький просвітник Монтеск’є, а на практиці вона втілилась коли були засновані Сполучені Штати Америки з першою конституцією. Перед тим як описувати чому державну владу розділили варто, все таки, пояснити функції різних її гілок.

Перша, і багато хто зазначає, що найголовніша, є законодавча влада. Основні функції у неї дуже прості - створення законів. Створення законів вважають найважливішою функцією в державі через те, що за допомогою них можна створювати правила гри. Саме закони визначають що вам робити в цій державі точно не варто, а також призначають за це покарання (хоча не всі закони мають покарання), а також пояснюють основні засади тих речей про які вам варто знати. Закони в свою чергу стосуються всіх сфер життя. В них може бути визначене не лише відносини жертв і кривдників (кримінальне право), але також описано про шлюб, власність, майно, спадок, бізнес, освіту тощо. Однією з цікавих речей є конституція. Її називають Основним Законом. Саме їй та законодавству ми присвятимо окремий довгочит (але саморозвиток з вашої сторони завжди підтримується). В кожній державі участь законодавчої влади в політичному житті держави відрізняється. Про це детально поговоримо коли будемо розбирати парламент і політичні системи різних держав. Парламент своєю чергою є органом, що уособлює законодавчу владу. Також законодавчу владу вважають основною, бо завдяки їй існують інші дві - виконавча і судова.

Здание Верховной рады Украины — Википедия
Верховна Рада України - парламент, орган державної влади, що уособлює законодавчу владу в державі

Виконавча влада, якщо коротко і просто пояснити, займається виконанням законів у державі. Звичайно вона піклується не тільки про них, наприклад в Україні вона також керую залізницею, будує вам дороги (які потім нищать російські танки), проводить воду, електрику тощо. Структури виконавчої влади охоплюють практично всі сфери суспільного життя: економіку, науку, освіту, культуру, охорону здоров'я, соціальну сферу, гарантію безпеки та громадського порядку, організацію оборони та зовнішніх відносин. Для того щоб здійснювати свої владні повноваження виконавча влада має глибоку, сильно розвинену та всебічну управлінську базу, право на примус, санкціонування, фінансування (здебільшого за допомогою податків). Також виконавча влада формує політику розвитку. Вона визначає стратегію, тактику і плани які потрібно досягти. Органами виконавчої влади є міністерства, кабінет міністрів, бізнес та організації державної власності, а також похідні від них установи.

Уряд — Вікіпедія
Кабінет Міністрів України - орган державної влади, що уособлює виконавчу владу в державі

Ліричний відступ про виконавчу владу

В процесі, коротко і умовно, це буде виглядати так:

  1. Уряд створює план, наприклад - підняти рівень грамотності населення на 10 відсотків за 5 років.

  2. Формується стратегія досягнення цілі

  3. Мобілізуються ресурси (робочий персонал, фінанси, техніка тощо)

  4. Виконується план

Багато хто думає, що це все просто і за один срок влада повинна піднімати ефективність всього вдвічі. На жаль, чи може на щастя, це так не працює. Виконавча влада дуже сильно подібна до бізнесу, де існує постійне досягнення якихось цілей, примноження ефективності та капіталу (не завжди гроші), виправдання надій. Але на відміну від бізнесу виконавча влада дуже складна, бо там ніколи не можна віддати на пожертву щось одне, підсилюючи щось інше. Не можна повністю здихатись Міністерства Внутрішніх Справ (поліція, нацгвардія, ДСНС) задля того, щоб досягти плану підвищення грамотності. Виконавча влада діє постійно, а її крах чи зниження ефективності - смерть держави. Мені дуже сильно подобається фраза Отто фон Бісмарка стосовно цієї теми:

З поганими законами і хорошими посадовцями цілком можна правити державою. Але якщо посадовці погані,не допоможуть і найкращі закони…

Судова гілка влади

Судова влада вирішує правові суперечки між конкретними особами, а також розглядають справи щодо норм контролю, а саме: відповідності законів - конституції (видно чому конституцію називають Основним Законом), підзаконних нормативних актів - законам. Основними державними органами судової влади є суди. Тільки судова влада може призначати покарання, а також визначати характер і термін покарання.

Конституційний Суд України — Вікіпедія
Конституційний Суд України - орган державної влади, що уособлює найвищий рівень судової влади в державі

Трикутник влади

Для політики та державного управління важливішим є “трикутник влади”. Головна його відмінність від гілок влади в тому, що замість судів в ньому постає образ голови держави. Трикутником влади користуються частіше, бо саме він описує політичну систему урядування в державі.

Що розглядає трикутник влади? Систему функціонування та розподіл повноважень між основними гравцями - парламентом, урядом і головою держави. В різних державах світу вони різні. Наприклад в США парламент (Конгрес) не бере жодної участі (або умовну) у формуванні уряду, а отже не контролює його і не може відправити його у відставку. Цією справою в США займається виключно президент. В Німеччині саме парламент формує уряд, завдяки вотуму довіри до прем’єр-міністра, а отже контролює його і може відправити у відставку. В Україні ця система змішана та працює таким чином: президент подає кандидатуру прем’єр-міністра, парламент надає або не надає їй вотум довіри, а потім уряд формується або ні. Також важлива роль тут є в тому як голова держави сходить на пост. Це можуть бути всенародні вибори, парламентські вибори або ж зовсім передача у спадок. Про це ми будемо детально говорити в наступних довгочитах, бо тема надто обширна, але ви вже знаєте, що не всюди політична система однакова навіть за природою повноважень основних гілок влади.

Система стримувань і противаг

Монтеск’є поділив владу таким чином задля однієї мети - кожна гілка влади повинна бути незалежною одна від одної, щоб створити умови для збереження їх від узурпації влади одною людиною, або ж групою людей. Звичайно цей принцип найкраще втілений у розвинених демократичних державах, але також існує і в авторитарних. На практиці вперше застосований в США.

Існує жорсткий поділ влади (США) і м’який (Німеччина, Італія). Їхня ключова різниця в тому наскільки гілки владі незалежні одні від одної.

В США виконавча влада належить виключно всенародно обраному президенту, а законодавча виключно всенародно обраному парламенту (Конгрес). Вони не можуть лізти у справи один одного. Одна людина не може перебувати одночасно, що в міністерстві (адміністрації), що в парламенті. Контроль здійснюється за допомогою таких речей як кишенькове вето (відкладання законопроекту) та імпічмент (усунення президента з посади ВИКЛЮЧНО за злочин). Парламент не може скинути президента без вагомої (злочин) на те причини, а президент ні в якому разі не може розпустити парламент.

В Великобританії виконавча влада належить прем’єр-міністру, але призначається він парламентом. Парламентарі мають право бути в міністерстві. Парламент кожну середу викликає прем’єра до себе та ставить йому питання про стан речей. Парламент може скинути та призначити нового прем’єр-міністра, а прем’єр-міністр може запропонувати монарху розпустити парламент.

У випадку з різними системами зазвичай судова влада виконує такі контрольні функції: відкидає законопроект якщо він суперечить конституції, а також судить президента (якщо є президент) в разі проголошення йому імпічменту.

Здається, що жорсткий поділ набагато краще, але насправді він набагато менш стабільний. У випадку США якщо буде конфлікт між парламентом і президентом, то політична система буде нестабільною, неефективною, розколотою. У Великобританії конфлікт між парламентом і урядом просто призведе до усунення прем’єра та призначення нового (не все так просто звичайно, але про це будемо говорити в наступних довгочитах). Якщо ж конфлікт відсутній, то уряд буде в рази ефективніше у Великобританії, бо буде гнучкіший до будь-яких ситуацій. Хоча ми можемо це спростувати взявши за приклад Італію яка ніколи не стабільна (принижуємо Італію на протязі трьох довгочитів)

Сьогодні був зроблений вступ до систем поділу і трикутника влад. Наступного разу розповімо про Конституцію. Очікуйте на новий довгочит. Дякуємо за увагу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Національний Блок
Національний Блок@nationalblock

326Прочитань
0Автори
16Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається