Політика: чи варто нею цікавитись та як на неї впливати?

Чи замислювались ви колись на що йдуть ваші податки (якщо ви їх платите) і чому люди скаржаться на них? Або хто платить за дороги які проходять повз ваш будинок? Чому ви обов’язково повинні отримувати початкову і середню освіту? Навіщо вам потрібні права для того щоб водити авто? Чи існують якісь обмеження для поліції, щоб обшукати вас, ваш дім, вашого друга, вашу бабусю чи бабусю вашого друга? Як працює парламент чи уряд і хто дійсно здійснює владу в державі? Та й, коли до цього дійшли, що влада взагалі таке? Чому наші органи державної влади корумповані та чи можна дати цьому раду?

Ці питання дуже міждисциплінарні та містять в собі ключові відповіді в таких дисциплінах як історія, економіка, право. Це не одне питання і не завжди ви можете відповісти на нього правильно, але для того щоб мати на них відповідь є одне рішення - вчити державне управління та політику.

Що таке політика та уряд і чому мені варто про це знати?

Почнемо розбирати таку масштабну тему з уряду (зараз буде трішки складнувато і з багатою кількістю слів).

Уряд - це набір правил і установ створені людьми для того, щоб ці ж самі люди існували в єдності та злагоді. В загальному уряд займається тим, що контролює виконання законів. Уряд також є фактичною владою в державі. Влада в свою чергу є здатністю переконувати, змушувати та розпоряджатись. Звучить погано, але насправді є незамінним атрибутом для уряду. Якби уряд не міг змушувати вас платити податки, то не отримував би гроші, а якби не отримував гроші, то не платив би поліції заробітну плату, а якби цього не було, то не зміг би виконувати свою основну функцію - забезпечувати правопорядок. Для того щоб вас змушувати уряд також має право на “легітимне” (тобто визнане в суспільстві) насилля, яке може бути направлене на позбавлення вашої волі, вашого майна, а в деяких країнах навіть життя. Звичайно це аж ніяк не всі функції, що має на меті уряд, але для розігріву вистачить. Вивчення уряду дає нам можливість участі та впливу на уряд, а отже вплив на правопорядок. В нашій державі будь-хто може діяти та намагатись вплинути на уряд, але для того щоб це було ефективно потрібно діяти розумно, а для того щоб діяти розумно потрібно дізнатися як працює наш уряд.

Уряд на своєму засіданні призначив голову ДФС
Будівля Кабінету Міністрів України, що уособлює уряд

З політикою трішки складніше розібратись. Політика - це суспільні відносини між людьми, що пов’язані з боротьбою за здобуття або утримання влади, що пов’язана з державним управлінням, як знаряддя регулювання і формування цих стосунків. Ключовою тезою тут є “пов’язана з державною владою”, бо, для прикладу, громадські організації хоч і не намагаються здобути державну владу (участь в уряді чи інших державних установах спрямованих на це), але також входять в структуру політики, бо спрямовані на владу іншими значущими речами які пов’язані з державною владою або на пряму функціонують з нею. Взагалі політику можна описати як розподіл акторів, їх дій, хто насправді приймає рішення, їхній вплив на життя. В загальному якщо ви слідкували за політикою, то це схоже на якусь гру де гравці змагаються за владу, поширення своїх думок, а інші прогнозують хто ж виграє, а також чому один виграв, а інший програв. Хоча насправді вплив цієї гри торкається кожного глибше, ніж звичайна гра.

Вивчення уряду та політики є дійсно важливим. Україна є демократичною республікою, що в нашому випадку означає участь громадян у формуванні парламенту і представників, а вони в свою чергу формують уряд, щоб він нами керував певний період часу, а також втілював наші ідеї, а також виконував наші вимоги (через це він називається представницьким). Можливість брати участь у виборах - не єдиний спосіб впливати на уряд, а також не є чимось належним. Чи переглядали ви, ваші батьки виборчі кампанії, ідеології та програми кандидатів в парламент і президентів на минулих виборах чи все ж таки голосували за популярних та відомих всім Порошенка чи Зеленського навіть не читаючи нічого про їхні плани? Відповідь у багатьох буде друга, тому не дивуйтесь чому наша система така повільна і не розвивається.

Окрім виборів ви також можете брати участь в політичному процесі та й в політиці в цілому. Ви можете записатись на зустріч з депутатом, своїм представником, мером вашого міста, чи навіть написати петицію президенту, але крім цього ви також можете: ліпити наклейки з лозунгами на бампер, брати участь в мітингах і акціях (на період війни не робіть такого, бо коли в країні війна - демократія “вимикається” і це законно і правильно, а чому ви також дізнаєтесь якщо будете вчити політику), відповідаєте на соціологічні опитування, пишете коментарі будь-де, які висловлюють вашу громадську думку, навіть пишучи довгочити на друкарні певною мірою ви берете участь в політиці.

Найважливіша думка яку я намагаюсь донести це те, що найкращим способом яким ви можете впливати на політику є водночас найпростішим та найскладнішим завданням. Станьте освіченішими! Будь-хто може бути громадянином, але щоб бути гарним громадянином, потрібно розуміти як працює наша держава. Це вимагає знань і зусиль, тому я, по мірі свого вільного часу, буду писати довгочити на цю тему. Цей довгочит є вступним та зроблений щоб зацікавити вас, а більш детальні та складні будуть виходити пізніше.

В ідеалі було б гарно описати повністю політичну систему України, а також відповідати на цікаві запитання в коментарях. Будьте активним громадянином - пишіть запитання! Також був би дуже вдячним та промотивованим якби хтось скинув копієчку.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Національний Блок
Національний Блок@nationalblock

326Прочитань
0Автори
16Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

о з поверненням, я думав ви пропали на зовсім і сумував))

Вам також сподобається