Ніл Хасевич | 5 моїх улюблених робіт

Зміст

Короткий життєпис: 

По-перше, хто цей ГЧБЧ (гарячий чорно-білий чоловік)? Мені подобається, як охрестив його Олександр Рудянченко“Повстанський Дюрер, або іміджмейкер УПА”. Ніл Антонович Хасевич aka Бей-Зот aka Левко aka Рибалка aka 333 aka Старий aka Джміль, як зрозуміло з промовистої назви пана Олександра, створив візуальний бренд УПА. Ніл був художником і графіком з Волині (народився у с. Дюксин, 1905 р.). Прожив 47 років. Коли йому було 14, їх з матірʼю збив потяг. Мати загинула, хлопець утратив ногу. Але не втратив підприємницької жилки. Поки він добивався компенсації за нещасний випадок, самотужки скрафтив собі протез (уже тоді був незлецький різьбяр), склав іспити екстерном і здобув гімназійний атестат, працював помічником іконописця; а отримавши гроші, вже у 30-х навчався графіці у Варшаві. Там він опановує графіку, живопис, стає майстром деревʼяної гравюри, здобуває славу —  виставляється у художніх салонах Європи та Штатів, заробляє дуже навіть приємні гроші й заводить не менш приємні знайомства (як от зі Степаном Бандерою). Його ставлять в один ряд із Кричевським і Нарбутом, але насувається Друга світова, і Ніл розуміє, що мистецтво, яке ігнорує правду — це ніяке не мистецтво, а банальна брехня, й активно включається у боротьбу ОУН. А оскільки ноги не має, а має художній хист — робить це по-своєму. 

Для повстанської армії він розробляв от просто все — від прапорів і печаток до карикатур та ілюстрацій (це ще не рахуючи менеджерських обовʼязків, управління друкарнею, пропагандою, редагуванням тощо). Звісно, московитські почвари полювали за ним, і коли Нілу було 47 років, група чекістів таки вбила його в одній із криївок.   

По-друге, у цій субʼєктивній добірці я не хочу довго затримувати увагу на насиченому подіями житті та безумовно героїчній загибелі художника. Про це легко можна прочитати у Вікіпедії або подивитися одне з багаточисельних відео на ютубі (ось моє улюблене або, звісно, цей випуск тб-торонто). Мені хочеться зосередитися на його творчому методі і своїх улюблених роботах. 

Бофон 300 крб., 1944 

Про всяк: Бофони (від “бойовий фонд”) — по суті гроші ОУНР і УПА, що не були привʼязані до жодної з валют, а швидше працювали на довірі (як і будь-які гроші, лол). Планувалося, що бофони обміняють на українські гроші, коли Україна стане незалежною. Їх видавали людям за добровільно внесені, стягнуті, реквізовані кошти чи майно. Бофони також виконували агітаційну функцію в повстанській пропагандистській роботі. 

Тут прекрасне все — від жінки з прапором в авангарді до того як цей прапор перетікає у хвилеподібну композицію, що вміщує герб, лозунг, номінал і шрифт. Впливи останнього дуже помітні у популярних зараз українських шрифтах, скажімо, церемонійний шрифт ЗСУ “Воля” авторства Марчели Можини базується саме на роботах Хасевича.

Ще одна приємна деталь — індивідуалістичний підхід до зображення війська. Якщо придивитися до солдатів, то всі вони мають унікальні риси, різняться за віком і статурою (це не стосується тих, кого зʼїдає вимушена штриховка перспективою, ясно). 

Дереворити “Що привозять в Україну з Росії” та “Що вивозять в Україну з Росії”, 1949 

Привозять: кагановичів (Лазар Каганович — один з організаторів Голодомору, тут збірний образ чекістів та інших людожерів), катів, коросту і сифіліс, нужду, накази.
Вивозять: українців у Сибір, хліб, цукор, вугілля, залізо, сало. 

Окрім вправної соціальної роботи тут ще й яскраво засвідчено один із фірмових нілових композиційних прийомів — перетікання обʼєктів у фон і типографічні елементи. Цього разу він виробляє це з димом потяга й штрихуванням фону, яке переходить у обрамлення тексту. Здатність Хасевича втулити промовисті деталі у будь-який формат вражає. Так у першій роботі кагановічі й кати їдуть у перших вагонах, які мають вікна. Тоді як у другій  —  вагони не мають вікон (а нащо, якщо і залізо, і цукор, і українці, і сало — це просто речі), а українці їдуть у заслання в останньому заґратованому вагоні, який стереже озброєний наглядач. 

Гравюра “На відпочинку” із серії “Волинь у боротьбі”

Усе тут  —  гра світла і тіні, пози  —  працює на відчуття тимчасової безтурботності, ефемерного спокою, насолоди природою й обіднім сном у центрі торнадо. Хасевич часто робив такі от живі, динамічні замальовки побратимів. Часто портретні. Погортайте архів — такі цікаві обличчя зустріти можна. 

“СССР — тюрма народів”

Ну та, прям отак, посеред планети  —  вʼязниця на ⅙ світу, а чом би й ні? Не знаю чи задумував це Хасевич, але мені ця багатоповерхова почвара нагадує будинок “Слово” (він же “крематорій”) — здебільшого через дим, який виходить із вікон. 

“Ще в колисці Сталін напуває дурманом”, 1947

На неспівмірно маленькому шматку землі(?) стоїть гігантська постать Сталіна, що напуває дитину дурманом пропаганди. Тут і метафора доволі очевидна, і радісне личко тирана промовисте. Кажуть, якщо довго розглядати зображення, можна почути як хор бабць гірко плаче цим дурманом у день смерті Іосіфа Віссаріоновіча. Окремо люблю цю роботу за примітку друкареві. Дизайнерські внутряки — особливо цінні дрібниці. 

З іншими роботами легенди можна ознайомитися в оцифрованому архіві (тре вписати у пошуку прізвище) Хасевича або тут

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Lidia Lisova
Lidia Lisova@lidia_lisova

197Прочитань
3Автори
9Читачі
На Друкарні з 22 грудня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (6)

Тригернуло чисто капіталістичне “отримав компенсацію”. В СРСР про таке навіть подумати ніхто не міг. І навіть в Україні держава, чи олігархічна корпорація апріорі права, а людина апріорі неправа, оскільки “держава” в нас це просто перефарбована УРСР:

Львівські поліцейські визнали винною у порушенні ПДР 69-річну Людмилу Крижанівську, яка впала у салоні тролейбуса та травмувала щелепу. За словами жінки, водій різко загальмував, вона вдарилась об поручень і у неї діагностували закритий перелом щелепи із мінімальним зміщенням. Львів’янка заявила у поліцію і щодо водія порушили кримінальну справу, яку згодом закрили. Саму ж львів’янку звинуватили у порушенні ПДР, бо вона мала триматись за поручні двома руками.

Вам також сподобається