Ніл Стівенсон «Снігопад»


Друга прочитана книга автора підтвердила мою любов, хоча під час знайомства зі «Снігопадом» треба не забувати, про невеличку поправку на рік написання (1992), те, що тоді було фантастикою - здебільшого вже цілком звичайні речі плюс отой вайб 90х місцями таки відчувається.

Ніл Стівенсон «Снігопад»

Про що книга?

Головний герой, відомий як Хіро Протагоніст, в реальному житті — доставщик піци, але у віртуальному світі — відомий хакер і воїн-самурай. Він розкриває змову, пов'язану з поширенням «снігопаду» — наркотику, небезпечного і в реальності і віртуальності, та ледве не стає його жертвою. Завдяки хакерським навичкам саме йому виявляється під силу розкрити тисячолітні таємниці, які стоять за цим наркотиком, і загрожують світу майбутнього Інфопокаліпсисом.

Що треба знати перед знайомством зі Стівенсоном?

Автор змішує різні жанри і робить це майстерно.

Любить історію і вплітає реальні історичні події в свої книги.

Дуже глибоко занурюється в те, про що пише - вікіпедія буде кращим другом під час читання.

Після його книг ти 100% дізнаєшся щось нове.

Про сам «Снігопад»:

Це мікс жанрів з заглибленням в різні сфери - історія, релігія, інформатика, шумерська мітологія, лінгвістика, вірусологія…

Ця книга є однією із перших у автора - в ній вже відчувається фірмовий стиль змішування реальних фактів з фантастичною складовою, але ще є деяка шорсткість у вигляді хаотичності та нерівності оповідання.

Сюжет наповнений екшеном, який подекуди раптово переривається розмовами про досить заплутані хитросплетіння шумерської мітологіі і її зв’язок з релігіями та мовами програмування.

Також тут присутня певна ступінь пародійності та сатири, за якими ховаються дуже цікаві ідеї, що і через 30 років не втратили своєї актуальності.

Мені книга сподобалась, хоча і лишила деякі сюжетні лінії відкритими.

Також «Снігопад» мав певний вплив на сферу технологій, так, концепція «метавсесвіту» набула популярності у Кремнієвій долині і надихнула компанії на створення віртуальних світів, саме після «Снігопаду» набув широкого вжитку термін «аватар». Один із співзасновників Google Earth стверджував, що вони надихались моделлю показаною в «Снігопаді» (хоча це спірна заява, там є і інші версії).

Стівенсона взагалі люблять у долині, називають одним із кращих фантастів, серед його шанувальників Білл Гейтс, Сергій Брін, Пітер Тіль…

Що з наукової фантастики можете порадити? Може є якийсь мастрід?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Книжковий дракон
Книжковий дракон@Book_dragon

855Прочитань
2Автори
19Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (7)

“Я, робот” Азімова — це для мене мастрід. А “Снігопад” лежить у списку на прочитання вже хтозна скільки років. і все ніяк не доберуся до нього. Але одного дня!..

Вам також сподобається