Альтернативна історія від Філіпа К. Діка

"Людина у високому замку" — це альтернативно-історичний роман, події якого розгортається у світі, де Друга світова війна закінчилася перемогою Осі, а території США розділили між собою Німеччина та Японія.

Українське видання «Людини у високому замку»

У Діка не буває просто. І часто зовнішні обставини не більш ніж лише декорації. Так і тут. Звісно цікаво зазирнути в чужу теорію як могла б скластись історія у разі перемоги  Німеччини у Другій Світовій, який був би світоустрій, хто опинився б на вершині ланцюжка.

Але головне питання - як це могло вплинути на звичайних людей?

У "Людині у високому замку" автор досліджує поняття історичної правди, сутність реальності та вплив історії на формування ідентичності. Книга задає питання про те, як би виглядали наші життя, наші цінності та суспільство, якби історія розвивалася інакше.

Дік майстерно грає з читачем змушуючи сумніватись яка з показаних реальностей більш справжня, а прийом книга в книзі тільки додає питань, як і думки та вчинки героїв, що шукають своє місце в цьому новому світі, проте перешкоди, страхи та внутрішні бар'єри роблять їх уразливими та змушують постійно вагатись в правильності вчинків та розуміння ситуації.

Дуже сподобалось як тут зіштовхується два протилежні світосприйняття, наскільки різний погляд може бути на одну й ту саму річ і який різний сенс можна в неї вкласти.

Окремо відгукувались роздуми про дії німців - нерозуміння, невіра, спроби знайти якесь хоч трохи раціональне пояснення «чому» і «навіщо».

«Вони хочуть бути субʼєктами, а не жертвами історії. Вони ототожнюють себе із Божою силою і вважають себе подібними до Бога. У цьому суть їхнього божевілля»

Взагалі книга підкидає дуже багато питань для аналізу сьогоднішніх подій.

Здається, що кожну історію Діка можна і навіть треба перечитувати, бо всякий раз будуть знаходитись нові сенси та інші кути під яким можна дивитись на події.

P.s. Окреме захоплення у мене викликає оформлення - це одна з найкрутіших обкладинок на моїх полицях, а за рахунок фактурності її дуже приємно тримати у руках. Видавництво молодці

Більше моїх відгуків та навкокнижкових новин в моєму телеграм-каналі Книжковий Дракон

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Книжковий дракон
Книжковий дракон@Book_dragon

855Прочитань
2Автори
19Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Як щодо андроїдів і електроовець?) хочу почитати вашу рецензію

Вам також сподобається