Нонфікшн Написаний Жінками про Жінок: Добірка Книжок

We Should All Be Feminists by Chimamanda Ngozi Adichie

Дуже коротка база, ґрунт, основа феміністичного руху. По суті, есе можна читати вголос чайникам, які не розуміють, чому жінки недовольні цим світом та соціумом. Для мене текст виявився занадто в лоба, але це не відміняє важливості контексту, який хотіла донести авторка. Прочитайте!

In Defense of Witches: The Legacy of the Witch Hunts and Why Women Are Still on Trial by Mona Chollet

Офігезна тема, яка як на мене недостатньо обговорюється в контексті жіночої історії та фемінізму. Це нонфікшин про полювання на відьом у 1300-1700-х роках, яке було перш за все спрямоване на самотніх, бездітних і літніх жінок та мало гнітючий на них вплив, який можна відчути і в наш час.

Asking for It by Kate Harding

Asking for It by Kate Harding | Hachette Book Group

Я досі читаю цей нонфікшн, якщо бути чесною. Минає вже котрий місяць. Не тому, що він мені не відгукується, а навпаки - він відгукується надто боляче і робить мені зле. “Вона сама хотіла цього”, “це не зґвалтування, а грубий секс”, “він відома особистість, тому, звісно, він не ґвалтував тих жінок, це наклеп заради грошей”, “а чому вона пішла на ту вечірку?” - усі ці добре відомі тейки є наслідками культури зґвалтування, яка процвітає усюди. Авторка розйобує по фактам, розбирає відомі кейси в Америці та пояснює, що з цим всим робити.

The Once and Future Sex: Going Medieval on Women's Roles in Society by Eleanor Janega

Авторка книжки використовує поп-культурний підхід, простежуючи походження мізогінних поглядів щодо жінок у часі. Вона сміливо відповідає на питання про те, які наші уявлення про жінок кардинально змінилися і не змінилися зовсім з плином часу, і чому ми не можемо переосмислити їх зараз, щоб побудувати справедливе для жінок майбутнє.

She Kills Me: The True Stories of History's Deadliest Women by Jennifer Wright

На черзі тру крайм. Потужна збірка історій про жінок, які вбивали - заради помсти, заради кохання і навіть заради задоволення. Книжка насичена історичними подробицями, які сподобаються фанатам кримінального контенту.

Women in White Coats: How the First Women Doctors Changed the World of Medicine by Olivia Campbell

Журналістка Олівія Кемпбелл розповідає історію трьох жінок-піонерок вікторіанської епохи, які здобули медичні ступені та заснували жіночі лікарні в часи, коли здавалось би це неможливо.

The Patriarchs by Angela Saini

Наукова журналістка розглядає, як чоловіки почали домінувати в суспільстві, досліджуючи еволюцію та культурні елементи. Це глибокий погляд на вкорінену нерівність, з якою стикаються жінки нині. Скоро вийде українською в Лабораторії.

Committed: On Meaning and Madwomen by Suzanne Scanlon

Це новинка цього року, яку я прям дуже хочу спробувати, бо тема “божевільної жінки” дуже цікава, як на мене. Авторка розмірковує про своє багаторічне перебування в психіатричній лікарні в 1990-х роках, розглядаючи свій досвід у ширшому контексті фемінізму, божевілля та жінок-письменниць (Вульф, Плат, Шарлотта Перкінс Ґілман та інші)

Hunger by Roxane Gay

З цією книжкою я познайомилась із авторкою. Дуже успішно! Відверті есе на тему ваги, сексуального насилля (яке Роксан пережила в підлітковому віці) і звісно, голоду.

They Were Her Property: White Women as Slave Owners in the American South Stephanie E. Jones-Rogers

Білі жінки в минулому теж мали рабів. У цій книжці, що поєднує жіночу історію, історію Півдня та історію афроамериканців, наводиться сміливий аргумент про роль білих жінок в американському рабстві. Оскільки жінки, як правило, успадковували більше рабів, ніж землі, поневолені люди часто були їхнім основним джерелом багатства. Я, до речі, дізналась про цю книжку в тт у одної чорношкірої блогерки, яка запропонувала альтернативне “чоловік чи ведмідь” питання - якщо ви жінка і сидите у своєму офісі на роботі, з цим би ви комфортніше почувались наодинці: із білою жінкою чи чоловіком? Чорношкірі жінки обирають білого чоловіка. Нонфік до вашої уваги.


На цьому все 🦋

Дякую!!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
колючий светр
колючий светр@dimintsweater

пишу про книжки

378Прочитань
1Автори
19Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається