Нові правила ведення бізнесу в Китаї, що перевертають уяву

Illustration of a traditional Chinese double door, with the top half swung open and the bottom half closed. The doors feature ornate carvings or decorations typical of Chinese architecture.

Сі Цзіньпін надсилає неоднозначні меседжі західним босам та інвесторам


Роками іноземні компанії відчайдушно намагалися потрапити до Китаю, але стикалися з величезними бюрократичними перепонами на своєму шляху. Тепер багато хто виходить. За останній рік кілька іноземних юридичних фірм закрили деякі або всі свої китайські офіси. Американська Orrick, Herrington & Sutcliffe заявила 22 березня, що закриває офіс у Шанхаї, який вона відкрила 20 років тому. Інший банк, Akin Gump Strauss Hauer & Feld, планує взагалі піти з Китаю цього року. Деякі глобальні інвестиційні банки скорочують свій китайський персонал. Так само, як і кілька великих бухгалтерських компаній та груп з комплексного аудиту. У 2023 році прямі іноземні інвестиції в Китай впали до найнижчого рівня за останні 30 років.

Однією з причин зміни думки іноземців є жалюгідний стан китайської економіки. З 18 найбільших транснаціональних компаній, які звітують про свої прибутки в Китаї, 13 зазнали падіння річних доходів у 2023 році. Qualcomm і Samsung, два технологічні гіганти, зафіксували падіння продажів більш ніж на 20%. За перші шість тижнів 2024 року Apple продала майже на чверть менше iPhone, ніж за аналогічний період минулого року. У лютому Tesla продала на 19% менше електромобілів. Слабкі продажі в Китаї є основною причиною того, що Kering, французький власник Gucci, очікував, що в першому кварталі продасть в Азії частину своїх прикрас на п'ять відсотків менше.

Президент Сі Цзіньпін і Комуністична партія добре знають про ці проблеми. І їм не байдуже. Принаймні, такий меседж голосно пролунав на Китайському форумі розвитку (КФР) у Пекіні 24-25 березня, а через кілька днів повторився на форумі в Боао, китайській відповіді Давосу. Настрій на обох форумах був значно кращим, ніж торік, коли його зіпсував підозрілий китайський шпигунський аеростат, який пролетів над Америкою, перш ніж був збитий за наказом президента Джо Байдена. Багато західних корпоративних топ-менеджерів, які трималися осторонь, повернулися; понад 80 іноземних керівників з'явилися в Пекіні, в тому числі набагато більше американців. У Боао високопосадовець пообіцяв, що Китай полегшить ввезення та вивезення капіталу з країни. Двома днями раніше, на окремому заході, пан Сі запевнив кількох американських керівників, що Китай продовжуватиме реформування і відкритість.

Учасники повідомляють, що пан Сі та партійні чиновники зараз роблять більше, ніж за останні чотири роки, щоб підкреслити, що Китай все ще відкритий для бізнесу - приємна зміна після років пандемії, коли китайські лідери самоізолювалися від зовнішнього світу. "Принаймні, зустрічі показали, що існує сильне бажання спілкуватися", - каже один із керівників, який був присутній на КФР як цього року, так і минулого. Раніше в березні Державна рада, кабінет міністрів Китаю, запустила "план дій" із 24 пунктів для залучення іноземних інвестицій. Він включав знайомі ідеї, такі як захист інтелектуальної власності та просування торговельних угод, а також довгоочікувані доповнення, такі як сприяння транскордонним потокам даних. Кілька тижнів потому головний інтернет-регулятор пом'якшив деякі обтяжливі правила передачі даних, які протягом останніх двох років змушували іноземних бізнесменів нервувати через такі рутинні речі, як надсилання електронних листів закордонним колегам.

Проблема полягає в тому, що бажання пана Сі повернути іноземний бізнес вступає в протиріччя з іншими його цілями. Спостерігачі описують його модель лідерства як "бажання всього й одразу". Іноземні компанії повинні вести бізнес у Китаї, але тримати руки подалі від китайських даних. Транснаціональні корпорації повинні подвоїти свою присутність у Китаї, а місцеві бренди повинні дати їм відсіч. Китайська технологічна індустрія повинна відокремитися від Заходу, водночас залучаючи західні інвестиції. І все це має сподобатися глобальному бізнесу, незважаючи на те, що це працює проти їхніх комерційних інтересів.

Марксистські теорії, на які так любить посилатися пан Сі, можуть вирішити ці протиріччя. Але капіталісти бачать компроміси і вибір. І бізнес-логіка все частіше говорить на користь більшої обережності щодо Китаю.

Розглянемо потоки даних. Регуляторні органи, можливо, послабили деякі обмеження, але тижнями раніше вони посилили інші, оновивши закон про державну таємницю вперше з 2010 року. Тепер закон охоплює "робочі секрети", або інформацію, яка "не є державною таємницею, але може спричинити певні негативні наслідки в разі витоку". Розпливчасте формулювання дає органам безпеки широкі повноваження розглядати будь-яке спілкування між іноземцями та китайськими службовцями як потенційне порушення. 28 березня, коли іноземні боси змішалися з партійними на саміті в Боао, Міністерство державної безпеки випустило шестихвилинне навчальне відео. У ньому іноземні інвестори переконують китайську інжинірингову компанію дозволити іноземній аудиторській фірмі провести розслідування. Керівник компанії подорожує в часі, щоб відвідати ув'язнену версію себе в майбутньому, яка попереджає його не передавати секрети компанії слідчим. Коли, повернувшись у реальність, вони просять його поділитися конфіденційною інформацією, просвітлений керівник замість цього повідомляє про це владі.

Налякані

Уроки фільму настільки ж неприховані, як і гра акторів. Для китайських глядачів він полягає в тому, що іноземні інвестори та консультанти можуть працювати на ворожі іноземні уряди і їм не можна довіряти. Для іноземців - про те, що не варто надто прискіпливо вивчати очевидні матеріальні проблеми, такі як вразливість ланцюжка поставок компанії або її зв'язки з державою, які можуть зробити бізнес вразливим до західних санкцій.

Будь-яке подібне розслідування китайської індустрії мікросхем, яка є основною мішенню американських обмежень, вже давно накликає на себе гнів партії. Тепер менш чутливі сектори, такі як електромобілі, акумулятори, відновлювані джерела енергії та біотехнології, також дедалі частіше опиняються за межею. Нещодавно китайські керівники пекінської філії кліматичної консалтингової компанії були допитані агентами служби безпеки про інформацію, яку компанія збирає про місцеві фірми, і про те, яким іноземним організаціям вона її розголошує. Допит став несподіванкою, оскільки ця організація користувалася, здавалося б, сильною підтримкою з боку китайських екологічних регуляторів. Цей інцидент змусив її скоротити свої операції в Китаї і спробувати усунути лінії підпорядкування між співробітниками, які працюють у Китаї та інших країнах.

Ще однією причиною, чому іноземці передумали інвестувати в Китай, є посилення місцевої конкуренції, значна частина якої так чи інакше підтримується державою. Державна підтримка виробників електромобілів, акумуляторів, сонячних панелей і вітрових турбін створила надлишкову пропозицію і знизила ціни. Це стало благословенням для іноземних імпортерів китайських компонентів. Для транснаціональних корпорацій, які намагаються конкурувати в Китаї, це стало прокляттям. Кажуть, що маржа від продажу електролізерів, громіздких машин, які використовуються для виробництва водню, за останні місяці впала майже до нуля. У березні компанія Byd, китайський гігант електромобілів і давній одержувач державної підтримки, знизила ціну на свій компактний електромобіль до 9700 доларів, увічнивши цінову війну, яка змусила Tesla продавати свої електромобілі за меншу ціну. Іноземні промислові компанії стикаються з сотнями місцевих конкурентів, які, схоже, працюють у збиток. У 2023 році 22% промислових компаній у Китаї зазнали збитків, що є рекордно високим показником за всю історію.

Чиновники також посилаються на поєднання національної безпеки та національної гордості як на причину вибору китайської продукції замість західної. Apple доводиться боротися не лише зі зневіреними споживачами, але й з новою лінійкою смартфонів від Huawei, китайського технологічного лідера, що потрапив під американські санкції, а також з державними службовцями та працівниками державних фірм, яким забороняють купувати iPhone, оскільки вони містять "бекдори", через які американський уряд може викрадати інформацію. Автомобілі Tesla заборонили використовувати в деяких державних установах і аеропортах на тій підставі, що вони знімають навколишнє середовище. Державні підприємства та урядові установи отримали вказівку до 2026 року замінити мікросхеми від Intel та amd, двох американських напівпровідникових компаній, на китайські. Вони також повинні поступово відмовитися від програмного забезпечення Microsoft Office протягом наступних кількох років.

Для багатьох іноземців подолання цих перешкод може виявитися ціною, яку варто заплатити. В опитуванні 354 транснаціональних компаній, проведеному банком Morgan Stanley, дві третини іноземних фірм були оптимістично налаштовані щодо Китаю в останньому кварталі 2023 року, що є найвищим показником за останні два роки, порівняно з 46% у першому кварталі 2022 року. Для деяких компаній Китай - це місце, де можна відточити свою конкурентну перевагу: якщо вони можуть досягти успіху там, то зможуть досягти успіху будь-де. Багато хто хоче зберегти доступ до величезного ринку та виробничої бази Китаю. 21 березня Тім Кук відкрив новий флагманський магазин у Шанхаї під гучні фанфари і повторив, що "у світі немає більш важливого для нас ланцюга поставок, ніж Китай". Щоб ще раз підкреслити цю тезу, через чотири дні він сказав аудиторії на форумі з розвитку в Пекіні: "Я люблю Китай і його людей".

Проте для багатьох західних вух прихильність пана Сі до відкритості звучить дедалі більш порожньо. Його режим може повторювати подібні броміди лише стільки разів, доки не стане цинічним, каже втомлений керівник китайської філії транснаціональної корпорації. У довгостроковій перспективі надлишок іноземного цинізму може виявитися навіть більш шкідливим для економіки Китаю, ніж надлишок електромобілів та електролізерів.

Першоджерело: The Economist “The mind-bending new rules for doing business in China”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

13KПрочитань
0Автори
111Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається