Обороний комплекс Північної Кореї

ВПК КНДР, що може бути більш невідомо і таємниче ніж зброя, яку робить товаріщ Кім. Чи є КНДР справді великим виробником зброї та які можливості воно може мати для наших ворогів.

North Korea's Kim test drives a new tank and orders troops to prepare for  war | ABC27
Навчання на яких засвітився новий танк КНДР. Вважаєть глибокою модернізацією Т-62, яка відповідає рівню певниз модифікацій Т-72

Зі самого початку свого існування Корейська Народна Демократична Республіка була дуже мілітаризованою. СССР насичував свого сателіта зброєю. Ідеологія мілітаризму в КНДР розвивалася ще за часів Кім Ір Сена.  Спочатку це була ідея «чотирьох військових ліній», запроваджена Кім Ір Сеном у 1962 році. Вона ставила на меті озброїти все населення, зміцнити державу, навчити кожного солдата бути не тільки будівничим Чучхе, а й воїном за наказом сонця нації. Після смерті Кім Ір Сена, ця ідея перетворилася на “Сонгун” - армія на першому місці. Суть ідеї полягала, що саме армія є основним провідником комуністичних ідей в суспільстві. Саме Корейська народна армія є тим “революційним” класом, що для СССР був пролетаріат, а для КНР селянство. Армія КНДР досі відіграє важливу роль в економіці. 

Nordkorea | Onkel Mattels Reisetagebuch
Плакат з пропогандою “Сонгун”

Військових залучають до будівництва курортів, що ми згадували у нашому відео про туризм в КНДР. Важливу роль в підтримці політики “Сонгун” відіграють люди, які збагатилися на військових постачаннях, а також деякі представники класу “Нових багатіїв”. Але попри все, армія КНДР є армією і наявність цієї сили допомагає Кімам утримувати владу. А враховуючи політичну ізоляцію КНДР, то й мають бути закриті цикли виробництва, отже, які виробничі потужності має КНДР.

Ударный кулак Сонгун. ПВО КНДР: colonelcassad — LiveJournal
Сонцесяйний Кім з танкістами

Для початку ми маємо розуміти, що країна закрита, тому важко уявити на скільки масовим є виробництво зброї. Але з точністю можна сказати, що якість виробів КНДР вимагає кращого. Та й слід розуміти, що деякі країни використовують зброю КНДР, як найбільш доступну тому часто не звертають увагу на якість. Усі ми чули про північнокорейські боєприпаси в русні, які мають багато проблем та браків.

North Korean Leader Tours Weapons Factories, Vows to Advance Military  Readiness
Під час відвідування збройного заводу Кім похвалив місцевих працівників та видав їм додаткову порцію продуктів, аби ті більше робили зброї

Першим стовпом північнокорейського ВПК є стрілецька зброя. Багато з вас скажуть, що це здебільшого копії совіцького озброєння. Ви мати рацію, це так, але також КНДР пробувало в власні розробки. Ми про легендарний Type 73, який був злим мутантом, який був створений шляхом схрещенням  BREN та раннього кулемета Калашникова. Зброя вийшла такої собі якості, бо її замінили місцевою копією ПКМ. Але Північна Корея не розгубилася та продала її Ірану під час його війни з Іраком. Загалом Іран закуповував багато зброї в КНДР, тому, наприклад зараз можна побачити фото іранських проксі з цією зброєю. КНДР як і Іран також має практику виробляти неліцензійні копії західних зразків зброї. Під час інциденту з проникнення підводного човна в Каннин, спецсили Північної Кореї були озброєні американськими М-16 та південнокорейськими автоматами К2.

Iranian delivered North Korean Type-73 machine guns join the fight against  Islamic State in Iraq - Oryx
Північнокорейський кулемет в руках іранського проксі

Іншим стовпом виробництва КНДР є його артилерія, у цьому теж нема особливих досягнень крім кількох власних розробок. Основний акцент стоїть у вироблені боєприпасів до артилерії. Скоріш за все ВПК Північної Кореї почав масово орієнтуватися на рф після візиту Шойгу до країни вранішньої роси у липні 2023. Характерною рисою цих боєприпасів є те що вони надходять у великій кількості, але за даними західних розвідок, близько 50% має брак. Але слід розуміти й специфіку КНДР. Ці заводи роблять у низьких технологічних умовах. Основним стимулом виробництва є продукти й певні матеріальні блага (алкоголь, одяг), яким і мотивують працівників перевиконувати план (в шкоду якості). 

Russians complain about the quality of artillery shells from the DPRK -  Militarnyi
Північнокорейські боєприпаси в русні

Справжньою гордістю ВПК КНДР є їх ракетна програма. Ще з 70-х Північна Корея починає ґрунтовно локалізовувати совіцькі балістичні ракети. Важливу роль в цих розробках зіграв Єгипет, який співпрацював у цій сфері. У 1993 році було локалізовано ракети Р-17 “Ельбрус”. За останні 30 років КНДР активно інвестувала в цю сферу також з причини розроблення власної ядерної програми, та космічної (теж з військових цілей). При цьому не рідкими були випадки, коли ракети виробництва КНДР вибухали після запуску, як це сталося у квітні та серпні 2017 року. У 2019 році КНДР виробила власну копію Іскандеру, яка отримала назву KN-23. Вважається, що саме їх передали Кіми РФ, і саме ними обстрілюються наші міста. Але після перших пусків була інформація, що росія відмовилася закупляти їх надалі через браки, які попадають в цих виробах

Preliminary Analysis: KN-23 SRBM | James Martin Center for Nonproliferation  Studies
Багато хто підкреслює схожість Іскандерів та північнокорейських KN-23

Цікаво підмітити, що країна-вигнанець  має західні компоненти у своїх ракетах, що дозволяє їм бути відносно точними. Дослідники CAR задокументував понад 290 компонентів, включаючи 50 унікальних моделей. Зі знаків, помічених на цих компонентах, CAR ідентифікував 26 компаній зі штаб-квартирами у восьми юрисдикціях (Китай, Німеччина, Японія, Нідерланди, Сінгапур, Швейцарія, Тайвань і Сполучені Штати), які пов’язані з виробництвом цих компонентів. Що свідчить про певну слабкість технологічної блокади КНДР. Важливу роль в постачанні сучасних технологій грають партнери КНДР, а саме КНР, Єгипет, ОАЕ (який таємно закуповував ракети та їх компоненти в КНДР). Північні Корейці навчилися чудово займатися контрабандою

Уламки півінчнокорейських ракет в Україні

І на останок скажемо пару слів про те як КНДР продає свою зброю та будує заводи ВПК в Африці. За даними Daily NK, останні імпортери північнокорейської зброї включають Росію, Іран, Сирію, Єгипет і Катар. Зброя зазвичай переправляється контрабандою на кораблях у відкритому морі. У більшості держав, про які йде мова, озброєні групи, що діють в інтересах державах, купують зброю, яку потім транспортують до Китаю, приховану на вантажних кораблях, що перевозять руду. З Китаю вони відправляються в треті країни. Найбільшим останнім покупцем північнокорейської зброї є Росія. Північна Корея відправляє зброю безпосередньо в Росію, а не опосередковано через інші країни, експортуючи її потягами або кораблями з порту Расон.

North Korea leans on Russia to bolster weapons trade
Переговори Шойгу з Кімом

Північна Корея здебільшого продає Росії боєприпаси та артилерійські снаряди, хоча основними експортними товарами також є автоматичні гвинтівки калібру 7,62 мм та 5,45 мм. Наприклад, крім совіцьких калашів, північнокорейці пробують скопіювати АК-105. Загалом корейці у виграші, бо продаючи старі запаси, вони мають змогу отримати на виробництво більш сучасних зразків зброї.

КНДР також у 2000-х допомагав будувати збройні заводи в Руанді та Намбії. Африканські країни попри ризик потрапити під санкції ООН використовували допомогу Північної Кореї аби посилити власні збройні сиди. Зазвичай ці проєкти могли прикриватися замовленнями з виготовлення грандіозних пам’ятників (усі ми знаємо про пам’ятники Кімам)

North Korea's Africa connections | CNN
Військові з Уганди та чиновники з Північної Кореї

Попри ізоляцію КНДР зміг збудувати доволі масовий ВПК, який хоча і поступається сусіду з півдня якістю та технологічністю, але може цілком задовольнити потребу в масовості продукту для країн, які не мають великих коштів або потребують її для ведення війни. Московія завдяки своїм технологіям планує підтягнути якість виробів з КНДР. Ми звісно бажаємо їм побільше браків та вибухів у стволах

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

144.6KПрочитань
0Автори
786Читачі
Підтримати
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • “Шаги” - не на часі?

    Протягом останніх років перед початком повномасштабного вторгнення було багато людей, що сповідували ідеї того, що "мова - не на часі", "віра - не на часі" і так далі.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка
  • Європа стикається з незвичайною проблемою: наддешевою енергією

    Завдяки розвитку відновлюваної джерел енергія стає наддешевою. Проте зараз Європа відкриває для себе проблему, що її може бути важко експлуатувати.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Демографічна криза: націонал-капіталістичний шлях

    Сьогодні українська нація стикається з великою демографічною кризою викликаною війною та страшним для нас минулим сторіччям. Демографічний стан є базовим для її соціально-економічного розвитку, бо державу населяють і творять її економіку живі люди.

    Теми цього довгочиту:

    Демографія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається