Дисклеймер! Досліджувати жанри фантастики неймовірно складно: вони рідко бувають «чистими» представниками одного піджанру, частіше ж — суміш у різних пропорціях. Я відкрита до суперечок в коментарях, особливо щодо приналежності різних книг/фільмів/ігор до того чи іншого піджанру. Нам однозначно потрібно більше такого контенту українською, тож запрошую до забави!

Що спільного в «Добрих передвісників», «Сталевого Алхіміка» та серіалу «Сайлент Гілл»?

Це все — окультна фантастика.

Watch Good Omens - Season 1 | Prime Video
лінк на джерело фото

Чому? І чому я це досліджую?

Я — Валерія Савотіна, українська письменниця, що поставила собі челендж написати 52 оповідання в 52-х жанрах фантастики, тож тепер їх вивчаю та ділюсь із вами. Оповіданням в жанрі окультної фантастики наразі не поділюсь, вибачайте. А от жанр крутий!

То що таке та окультна фантастика?

Як дуже відповідальна до джерел людина, я спробувала знайти енциклопедичне визначення. І на диво, знайшла.

Визначення від Асоціації університетських та дослідницьких бібліотек каже, що це:

лінк на першоджерело (але там більше ніц нема)

Мій довільний переклад цього визначення є наступним:

Окультна фантастика - це термін для літературних творів, сюжет яких включає в себе відьомство, вуду, екстрасенсорні феномени або будь-які інші містичні чи секретні знання, які можуть виконуватись лише через магію або надприродні сили.

Проблеми з’явились вже тут

Коротше, це усе фентезі. Усе, де є магія. Чи де є надприродні сили. Закриваємо статтю, розходимось далі по стрічці? Але чому тоді, коли я вбиваю в GoodReads «окультна фантастика» — видає ось цей топ?

(далі в топі йде русня, я не хотіла її скрінити)

До речі, дві з трьох книг на скріні є в українському перекладі. Я читала “Добрих передвісників” і у захваті від них, а от книга про Джонатана у мене в давніх бажанках. Поки бачила, що всі навколо, хто читав - теж у захваті.

Окей, чому визначення від GoodReads та енциклопедичне розходяться? Адже якщо орієнтуватись саме на наукову термінологію, то в рейтингу на першому місці мав би бути Гаррі Поттер. Все підходить - прихований магічний світ, застосування чарів, пророцтва, цілком окультно.

Але схоже, до окультної фантастики відносять твори, де в основі сюжету елементи зі реальних релігій. Або ж езотеричні практики - тому до представників цього жанру відносять фільм The Craft та історії про Франкенштейна. Цікаво, це ж “Вій” Гоголя теж цілком під це підходить?

Що подивитись?

Цікавим в рамках дослідження було б поглянути ще на The Mindscape of Allan Moore — це документалка про письменника Алана Мура.

лінк на джерело

Він є окультистом у реальному житті й це знаходить відображення і в його творчості. Але тут, до речі, напрошується цікаве питання…

Якщо в основі окультизму лежить секретність знань, доступ до яких має лише певна спільнота, і це ж правило наслідує окультна фантастика - чи не суперечать вони самі собі, створюючи популярні фільми/книги/ігри та продаючи це широкій авдиторії?

Ледь не забула ще один важливий дисклеймер. Християнську фантастику ми обговоримо трошки пізніше, бо вже надто великий обсяг матеріалу вийде. Але “Добрих передвісників” я поки включаю сюди.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Валерія (вся в книжках)
Валерія (вся в книжках)@valeriia

Письменниця

127Прочитань
7Автори
12Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (4)

лінк на джерело фото

Техничне зауваження: линки таким чином Друкарня дозволяє редагувати, але потім вони не працюють.

Вам також сподобається