Перший кримінальний процес Дональда Трампа буде одночасно знаковим і банальним

Але чи матиме це взагалі сенс?


Колись мешканці Мангеттена закочували очі на Дональда Трампа. Потім вони прийшли, щоб засудити його. Незабаром 12 присяжних вирішуватимуть, чи є він злочинцем. Відбір присяжних на його перший кримінальний процес, який, як очікується, триватиме до восьми тижнів у пошарпаній залі суду, прискорився; прокурори викладуть свою версію за лічені дні. Одна з потенційних присяжних зізналася, що важкість завдання не давала їй спати ночами: "Це, начебто, велика справа в загальному плані".

І так, і ні. Окружний прокурор Мангеттена Елвін Брегг висунув перше кримінальне звинувачення проти колишнього президента, який, до того ж, знову балотується. Але звинувачення у кримінальних злочинах є незначними, а деталі - банальними. Справа стосується сексу, грошей і шантажу. Колишній адвокат і посередник пана Трампа, який свідчитиме проти нього, якось описав поведінку, про яку йдеться, як "бруд і нечистоти політики" і, менш делікатно, як "сендвіч з лайна".

Звинувачення стосуються спроб пана Трампа купити мовчання Стефані Кліффорд, колишньої порнозірки, більш відомої як Стормі Деніелс, перед виборами 2016 року. Прокурори стверджують, що платіж був здійснений для захисту його кандидатури і, таким чином, становив незадекларовані витрати на передвиборчу кампанію. Пана Трампа звинувачують у фальсифікації ділової документації, щоб приховати виплату. Він заперечує будь-яку подібну схему.

На початку своєї першої передвиборчої кампанії Трамп зустрівся зі своїм адвокатом Майклом Коеном та його другом Девідом Пекером, тодішнім керівником таблоїдної видавничої компанії. Пан Пекер погодився бути "очима і вухами" Трампа - відстежувати компрометуючі історії та повідомляти про них передвиборчу кампанію. Коли колишній швейцар з Trump Tower намагався продати таблоїдам фальшиву історію про те, що пан Трамп був батьком позашлюбної дитини, пан Пекер попередив команду Трампа, яка наказала йому купити ексклюзивні права на цю історію і поховати її - практика, відома під назвою "зловити і вбити". Подібна угода була укладена, коли Карен Макдугал, колишня модель Playboy, вийшла з-під завіси, щоб заявити про роман з паном Трампом, який розпочався у 2006 році.

Приблизно за місяць до виборів з'явилася пані Деніелс, яка розповсюджувала свою історію про сексуальні стосунки з паном Трампом, також у 2006 році. Плівка "Access Hollywood", на якій пан Трамп вихвалявся, що хапає жінок за геніталії, щойно з'явилася в пресі і ледь не потопила його кандидатуру. Кампанія не могла дозволити собі заголовки про те, що він спав з порнозіркою, поки його дружина годувала їхнього новонародженого сина. Цього разу пан Коен заплатив пані Кліффорд 130 000 доларів з власної кишені.

Щоб відшкодувати збитки пана Коена, Трамп нібито погодився виплачувати йому щомісячні внески і помилково позначати їх як юридичні витрати в рахунках компанії. Звідси 34 злочини: 11 пов'язані з рахунками-фактурами, 12 - із записами в бухгалтерських книгах і 11 - з чеками. Зазвичай це були б проступки. Щоб підвищити їхню кваліфікацію, прокурори повинні довести, що записи були сфальсифіковані з метою вчинення або приховування іншого злочину. Вони запропонували кілька версій: що "гроші за мовчання" порушували федеральні правила фінансування виборчих кампаній, і що з відшкодувань не було належним чином сплачено податок.

Парад свідків має підкріпити аргументацію прокурорів. Пан Коен і пан Пекер свідчитимуть про ймовірну причетність пана Трампа до цієї схеми. Існує великий паперовий слід, включаючи чеки, підписані особисто паном Трампом, і запис, на якому він обговорює оплату за мовчання пані Макдугал.

Адвокати пана Трампа, зі свого боку, стверджуватимуть, що не було нічого протизаконного у виплаті грошей за мовчання: вони були виплачені виключно для захисту його особистої репутації та уникнення збентеження його дружини, а не для того, щоб вплинути на голосування чи обійти правила фінансування виборчих кампаній. Джон Едвардс, колишній кандидат у президенти від Демократичної партії, успішно використав цей аргумент і був виправданий за порушення законів про фінансування виборчих кампаній з метою приховування роману і позашлюбної дитини під час виборів 2008 року. Але те, що пан Коен визнав у суді, що це був злочин, не допоможе. У 2018 році він визнав себе винним у незадекларованому внеску на передвиборчу кампанію (серед інших звинувачень) і провів трохи більше року у в'язниці.

Отже, головна стратегія Трампа полягатиме в тому, щоб поставити під сумнів довіру до Коена і зобразити його як брехуна. Дійсно, пан Коен має вражаючий послужний список брехні під присягою і добре задокументовану неприязнь до свого колишнього боса, який, як повідомляється, насолоджувався тим, що поводився з ним, як зі сміттям. Якщо пана Трампа визнають винним, вирок буде винесений суддею Хуаном Мерчаном. Тюремне ув'язнення здається малоймовірним для білокомірцевого злочинця, який вперше потрапив до в'язниці. Обов'язкового мінімального терміну ув'язнення не передбачено. За кожним пунктом обвинувачення передбачено максимум чотири роки позбавлення волі.

Чи вплине обвинувальний вирок на виборців? Те, що пан Трамп хотів, щоб про його розпусту замовчували, не дивує і не є новиною: американці вже звикли до його сексуальних скандалів. Порівняно з іншими його звинуваченнями, це дрібниця. Виборці вважають це не серйозним, і багато хто вважає, що обвинувальний вирок не матиме жодного впливу на його політичну кар'єру, згідно з опитуванням YouGov. Виправдувальний вирок підтвердив би твердження Трампа про те, що він став жертвою політичного хрестового походу пана Брегга, обраного окружного прокурора-демократа.

Обвинувальний висновок піддався жорсткій критиці, навіть серед лівих юристів. Виникли сумніви щодо того, чи можуть прокурори штату порушити справу, яка ґрунтується на порушенні федерального фінансування виборчої кампанії, оскільки це сфера компетенції федеральних прокурорів. Ці питання можуть виникнути під час апеляції, але наразі вони є академічними: судді відмовилися закрити справу. З чотирьох звинувачень, висунутих проти пана Трампа, це може бути єдине, за яким може бути винесено вирок до виборів у листопаді. Інші, більш вагомі звинувачення, щодо ймовірного втручання у вибори та неправомірного поводження з секретними документами, затягуються.

Першоджерело: The Economist “Donald Trump’s first criminal trial will be both momentous and tawdry”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

13.4KПрочитань
0Автори
110Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається