Південна Корея прагне візиту Сі, щоб відзначити «поворотний момент» у відносинах - Bloomberg

Сі Цзіньпін з Хань Дак Су 23 вересня. Фотограф: Pang Xinglei/Xinhua/Getty Images
Сі Цзіньпін з Хань Дак Су 23 вересня.

Південна Корея прагне відвідати президента Китаю Сі Цзіньпіна вперше приблизно за десять років, розглядаючи цю поїздку як перегортання сторінки у відносинах між двома країнами, які змінилися, оскільки Сеул тісніше наблизився до США.

Офіс президента Юн Сук Йоля працює над організацією візиту, повідомив високопоставлений урядовець на вихідних. Ці коментарі прозвучали після того, як Сі зустрівся з прем’єр-міністром Південної Кореї Хан Дак Су на Азіатських іграх у суботу, та сказав, що «серйозно розгляне можливість» відвідати Південну Корею, - повідомляє агентство Yonhap News.

Радник Юна з національної безпеки Чо Те Йон сказав на інтерв'ю кабельному телебаченню MBN у неділю, що візит Сі буде важко організувати цього року, але можливо у наступному.

«Очікується, що це стане поворотним моментом у корейсько-китайських відносинах», - сказав Чо, - «Це мета, яку ми повинні досягти».

Рух, щодо можливого візиту, з’явився на тлі того, що США протягом кількох місяців чинили тиск на партнерів із безпеки, включаючи Південну Корею, Нідерланди, Тайвань і Японію, щоб вони дотримувалися суттєвих обмежень на продаж передових чіпів — крок, який розглядається як спрямований на технологічний сектор Китаю.

Сі востаннє відвідав Південну Корею в липні 2014 року, ставши першим лідером Китаю, який відвідав Сеул перед Пхеньяном після того, як Китай встановив дипломатичні відносини з Південною Кореєю в 1992 році. Під час своєї поїздки він обговорив шляхи стримування атомних амбіцій Північної Кореї з президентом того часу Пак Кин-хе та встановлення прямої торгівлі вон-юанями.

Акції південнокорейської косметики зросли в понеділок, на тлі очікувань поліпшення відносин з Китаєм. Kolmar Korea Co зросла на 7,5%, найбільше з 11 серпня. Cosmax Inc злетіла на 5,4%, а Amorepacific Corp піднялася на 3,1%. Південнокорейські акції, пов’язані з подорожами, включаючи Hana Tour Service Inc, підскочили на 4,6% на тлі цієї новини.

У суботу Сі сказав, що Китай і Південна Корея є близькими сусідами та нерозривними партнерами, а розвиток двосторонніх зв’язків служить спільним інтересам обох країн, повідомляє державне видання Xinhua News .

Південна Корея також працює над відновленням тристороннього саміту з Японією та Китаєм — востаннє ці переговори відбулися у 2019 році, а потім зупинилися, спочатку через пандемію Covid-19, а потім через політичну напруженість. Посол Південної Кореї в Токіо заявив в інтерв'ю минулого тижня, що ведуться переговори на високому рівні щодо проведення саміту цього року, зазначивши, що це не вплине на зв'язки Сеула з Вашингтоном.

Міністри закордонних справ Південної Кореї та Японії зустрілися в кулуарах Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, щоб посприяти проведенню тристороннього саміту, а високопосадовці трьох країн збираються зустрітися в Сеулі у вівторок.

Юн, консерватор, працював із президентом США Джо Байденом над посиленням співпраці у сфері безпеки, щоб протистояти таким загрозам, як ядерна програма Північної Кореї та наполегливість Китаю в Індійсько-Тихоокеанському регіоні. Юн шукав делікатного балансування між Китаєм, найбільшим торговельним партнером його країни, та США, головним союзником його країни у сфері безпеки. Він також продемонстрував підтримку закликів адміністрації Байдена реструктуризувати глобальні ланцюжки поставок, щоб зменшити залежність від Китаю, що викликало критику з боку Пекіна.

Пекін опинився під тиском після відновлення співпраці між Південною Кореєю, Японією та США, які зміцнили спільні військові навчання, включаючи навчання протиракетної оборони та обмін інформацією. Покращення їхніх стосунків також призвело до історичного саміту Байдена, Юна та прем’єр-міністра Японії Фуміо Кісіди в серпні.

Джерело Bloomberg

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається