Про соло режим в НРІ

(Настольні) рольові ігри (далі НРІ) штука командна. Так склалося історично. Як правило, нам потрібен один ц̶а̶п̶-̶в̶і̶д̶б̶у̶в̶а̶й̶л̶о̶ гравець на роль так званого "володаря підземелля" (в різних системах називається по-різному але підземелля це вічна класика) та щонайменше один гравець на роль ж̶е̶р̶т̶в̶и̶ шукача пригод.

Але що коли того володаря в нас... Нема? А є лише підземелля і пограти хочеться і відеоігри все ще (на дворі весна 2024) занадто обмежені.

Олдфаги можуть згадати за такий напрямок книг як серія Choose Your Own Adventure. Це наче звичайна книга але в ній є можливість обирати шлях з кількох запропонованих варіантів. Наприклад, залізти в оту темну та страшнувату печеру чи піти собі далі бо ген там під деревом схоже якийсь пікнік з достойними людьми. Також бува якась простенька система для бою та розвитку персонажа.

Проблема пошуку групи (чи навіть ДМа) існувала і на Заході, де НРІ і з'явились і набули широкої популярності. Особливо це стало помітним в великих містах США та ЄС під час ковіду, коли всі "звичайні" соціальні розваги були під великим питанням і в НРІ зненацька з'явилося багато нових гравців. І хоча з виходом цього хобі в онлайн проблема здебільшого вирішилась, все ще залишається питання синхронізації по часу. Діти, не поспішайте дорослішати! У вас зникне вільний час!

В нас ж і без ковіду з тим було складно бо в той час як на Заході підлітки протирали джинси за столами і радісно дражнили батьків Числом Звіра (це не лише один з найкращих альбомів Iron Maiden, а і найкраща комбінація значень яку лиш можна отримати на трьох шестигранниках), в радянській Україні тебе за ті джинси могли посадити в тюрму. І за 40-50 років, в розрізі НРІ, в нас переважно змінилося лиш те що за джинси тебе тепер в тюрму вже не посадять. Ще можна нарешті купити куби (міцні! довговічні! надійні!) в сусідньому місті, а не ліпити їх з картону. Зручно.

І от якщо ви якось (та на свою голову) купили собі оту няшну книжечку Kids on Bikes, і тепер хочете від неї взаємності, хвилюватися ні! Емулятор володаря підземелля на допомогу! Набір д̶е̶м̶о̶н̶е̶т̶о̶к̶ правил, підказок та таблиць, які вас поведуть дорогою слави. В будь-який зручний для вас час. А ще ці штуки бувають різні, на будь-який смак чи рівень проникнення в гру (та гаманець).

Їх так само можна використовувати для емуляції поведінки шукачів пригод. Хороші шукачі пригод як хороші ДМ. Завжди дефіцит.

Загалом, всі вони виконують дві функції. Відповідають на питання "так/ні" та генерують опис для "щось", в залежності від контексту. Все інше залежить від автора системи.

З так/ні доволі просто. Домовляємось яке значення припадає на певну грань кубика і кидаємо його в отого суворого охоронця, який не пускає нас в бордель (заради високої м̶е̶т̶р̶в̶і̶с̶і̶м̶д̶е̶с̶я̶т̶ мети, звісно ж). Це найпростіша схема. І в різних емуляторах практикуються різні таблиці для розподілення результатів. Іноді навіть з зміною вірогідностей, в залежності від контексту та інших механік. Наприклад, в Conjectural Roleplaying Gamemaster Emulator кидається аж d100 і крім так/ні там ще є модифікатори "і", "але" та "неочікувано", з поясненням як з цим всім працювати далі.

З генераторами описів приблизно те ж саме. В основі своїй це таблиці іменників, прикметників та дієслів, якими ви будете час від часу шліфувати власну пригоду. Іноді вони набрані випадковим чином, іноді об'єднані якоюсь спільною рисою. Наприклад, ви можете знайти таблиці "дії", "галюцинації" чи "магічні ефекти". От ви елегантно тікаєте через темний коридор і, очікуєте що вдало добіжите до наступного сюжетного повороту. Але кубики згенерували вам часткову зміну планів і тепер ви старанно (та художньо) намагаєтеся скласти докупи свою втечу, темний коридор, нехтувати (з таблиці "дій") та легковажно (з таблиці "описів"). Я вже склав, а ви?

В залежності від часу та натхнення автора, набір цих правил може бути багаторівневим, розгалуженим, ше якимось. Може впливати на різні елементи в листі персонажа. Квести, майно, товаришів і так далі. Причому все це може відбуватися навіть за відсутньості героя поруч! Детектив приїздить до бару, де сподівається знайти цікаву йому людину, залишає мотоцикла на парковці і заходить всередину. Тим часом, майже самостійно генерується пригода за участі "мотоцикла" (з списку "майна"), сміття (з таблиці "дій") + задум (з таблиці "сюжетні повороти"). Ви вже відчули потенціал ситуації?

Існують як цілі системи, розраховані на гру без ДМ (Scarlet Heroes, Ironsworn, Ironsworn: Starforged, Four Against Darkness, Colostle, Apothecaria, Thousand Year Old Vampire і так далі), так і розширення (офіційні і не дуже) правил командних НРІ, щоб грати і тим в кого команди нема. Tourniquet для Vampire the Masquerade 5e. Lone Star для Mothership RPG. Solitary Defilement для Mork Borg (підходить і для варіацій). Elminster's Guide to Solo Adventuring, для написаних пригод по системі Dungeons and Dragons 5e. Alien RPG Solo, для Alien RPG (та що сучасна, від Free League). Alone in the Dark не лише культова відеогра 90х, а й набір соло правил для Blades in the Dark. І так далі. Call of Cthulhu, серед своїх пригод, має лінійку книг розрахованих на одного гравця (серія книг-ігр Alone Against the...). А для тих кому захочеться більшого, існує чудова The Solo Investigator's Handbook. Зрештою, сам Гаррі Гігакс для своїх підземель написав Solo Dungeon Adventures в далекому 1975 році. А цей дядько про ці розваги шось та знав.

Але найцікавішими, як на мене, є спеціалізовані емулятори ДМа. Не прив'язані до конкретних систем (але більшість з них фентезійні). Навчишся працювати з одним - зможеш використовувати всюди. The GameMaster's Apprentice, Mythic Game Master Emulator (починався як частина гри але з часом виріс в окремий продукт), Conjecture GM Emulator, MUNE GM Emulator, Motif Story Engine і так далі. Є системи що здатні (або їм дуже хочеться) емулювати все. Є спеціалізовані, що відповідають лише за створення/контроль ворогів, NPC чи локацій (від окремої криниці до цілих зоряних систем).

Отже, є з чого обирати.

Але що про це все кажуть самі гравці?..

>> люблю соло нрі, хоча часто чую про них негативні відгуки

@illair.bsky.social

І в тих відгуках багато спільного. Принаймні в тих які читав я. Не знаєш як почати, не знаєш що робити далі. Книга правил велика і ти в ній загубився. Все складно і взагалі не так весело як показують в Critical Role чи Geek & Sundry. І ніхто за руку не веде.

Страшне!

Мене колись вчили розбирати проблему на складові частини, щоб легше було її побороти. Ну і...

Перше :) Потенційний сологравець в НРІ має бути... "Начитаним". Детективи, фантастика, пригоди, фентезі, еротика, жахи. Все це дає доступ до гігантського складу різноманітних "сценаріїв" в голові, які будуть активізуватися при першій ж потребі. А ще це розвиває (такі нам необхідні і взагалі корисні) словниковий запас, фантазію та уяву аж бігом.

Бо жоден з відомих мені "книжних емуляторів ДМ" (з нейронками маю поганенький досвід) не генерує нам %шось% від початку і до кінця. Все це контекстнозалежне, на основі X+n слів + можливо (не всюди є) якісь сюжетні зачіпки. І потребує безпосередньої участі гравця. І ця участь потрібна доволі активна бо всі ці слова не обов'язково сприймати буквально. За потреби це лише відправна точка, а не "як написано так і берем".

Страшне!

Наприклад, звичайний японський школяр™, о 10 вечора заходить в пустий клас. І бачить там великий + багатоокий монстра що має здібність сон + порушення, який невинність + історичний реагує на нашого героя.

Я знайомий з такими шоу як Tenchi Muyo!, Mamono Hunter Yohko чи Phantom Quest Corp і тому легко та невимушено згенерую собі в голові цю сцену, з потрібними/достатніми мені подробицями. І це ж все не з неба впало, воно має і передісторію (яку я б згенерував теж). І все це разом дасть зачіпки для побудови наступної сцени, в залежності від того як буде розіграна поточна.

Хто такого досвіду не має подумає "ото він упоротий, шо за фігню я зараз прочитав?". І піде з хобі геть :)

Друге. Потенційний сологравець в НРІ має розуміти як працює світ в обраній ним грі. Бодай поверхнево. Що змушує цей світ крутитись? Що генерує "пригоду"? Ну тобто, якщо ми катаємо куби в Bubblegum Crisis RPG то це проникнення технологічних монополістів (Геном) практично у всі сфери життя. Документація по грі складається з трьох, насичених подробицями, технологіями, персонажами, книг, написаних за мотивами трьох основних серіалів. Sailor Moon RPG? Змагання в кого з героїнь найкоротша сукня (та найдовші ноги), щоб к̶р̶а̶щ̶е̶ гарніше лупцювати ворогів. Тут інформація з всіх 5 сезонів серіалу (не манги) втиснута лише в одну невелику (дві сотні сторінок) книгу правил і вимогливим гравцям може бути складно з потрібними деталями. Warhammer Fantasy Roleplay, про виживання в, цитую, "похмурому та небезпечному" світі? Та тут все намагається знищити головного героя! Або бодай якимось чином скалічити. Або хоча б пограбувати. Або нагородити його третім оком десь на нозі. Місцевий всесвіт настільки насичений різноманітними подробицями що вистачить на будь-який рівень занурення. Можна, звісно ж, згенеруватись лицарем і тинятись безіменними підвалами, лупцюючи гігантським дрючком чумних пацюків (теж гігантських). Але це не зовсім те за чим йдуть в світ WFRP. Тут одних тільки кар'єр (місцева назва класів) для вашого героя завезли на більш ніж 50 сторінок основної книги! Ви ж давно хотіли пограти, наприклад, жебраком, правда? Або можливо вас зацікавить стрімка кар'єра сутенера? Тут можливо й таке. А ще ж цілі країни, фракції, культи. Навіть пам'ятники (є окрема книжка і про це). Все це дуже сильно впливає на можливу глибину вашого занурення, якщо виникне така потреба.

З найпопулярнішим сетингом, "героїчне фентезі", найпростіше. Це "просто казка". І купа білих плям на мапі. А всі кострубаті моменти легко пояснити через "це магія". Як писав один з ще недавно дуже популярних в нас авторів фентезі: "- мої дракони, як хочу так і літають. А наукова фантастика вимагає знань".

Фентезі теж вимагає знань. Але хто/де/коли використовує інформацію про історичне фехтування чи середньовічні технології ковальства, разом з цеховими заморочками на тему збереження секретів, традицій та ритуалів?

З іншими сетингами так не вийде. Потрібна мінімальна підготовка. Інакше втрачається достовірність того що відбувається. Іржаві двері гермошлюзу (і ти маєш розуміти що це), на давно забутій станції, мають повііільно відкриватися, з моторошним завиванням двигуна та хаотично блимаючими лампочками. Які нічого не освітлюють але несподівано (та тривожно) гаснуть. А не "ну там, коротше, двері такі прикольні в стіні відкрилися, передай пиво".

Бажаючі з цим посперечатися можуть згадати за популярність так званої hard sciense fiction... На протязі всіх років свого існування. Концепція необхідності здобувати додаткові знання, щоб розуміти про що йде мова, не дуже прибуткова.

Той ж цикл про Гаррета (Глен Кук) хоч і фентезі але "темне". І не таке популярне. Там війна, проблеми інтеграції ветеранів в мирне життя, внутрішні страждання вампірів, голод, бруд, злочинність, (не-)контрольоване насильство і так далі.

Третє (актуально для нашого фендому). Англійська мова. Бодай на рівні "з словником". І навіть не тому що майже всі рулбуки англійською. І на солов'їну це все перекладати нема не те що ресурсів, навіть планів таких нема (не треба плутати з мріями). А тому що на Заході тусовка рольовиків стартувала навіть не в 1974 році. А задовго до. Не з Гігакса та компанії все почалося, а з клубів реконструкторів та поїхавших на темі історії ентузіастів. І тепер там колосальний об'єм інформації по темі "вживання в роль", незалежно від того чи рятуємо ми, весело та з музикою, damsel in distress (яка вже давно врятувалася сама і тепер хвацько грабує всіх хто на свою голову прийшов її рятувати) чи максимально тихо та обережно повземо вентиляційною шахтою Ностромо (кожні 10 метрів +1 куб стресу). Сетинги, ідеї, хоумрули, пояснення кривого вордингу, - все. Аж до останнього гудзика на камзолі, для тих кому потрібна максимальна історична достовірність.

https://forum.mongoosepublishing.com/threads/solo-traveller-thoughts.52250/ - от тільки прочитайте перше повідомлення в цій темі. Якщо втримались від того щоб негайно почати збирати всі потрібні книжки, вітаю. Нарешті ви стали тим самим, нудним, "дорослим" :)

Українською нічого подібного нема. Ми ("масово") стартували десь після показу колись дуже популярного в нас Stranger Things (бо там головні герої грали в DnD) українською мовою. А це 2021 рік. І більшість тих "ентузіастів НРІ" вже давно перейшла в інші фендоми. В DnD PHB забагато для "покоління тіктоку" букв. Ще й не українською.

Четверте. Потенційний сологравець повинен самостійно(!) та (бажано) вільно орієнтуватись як в правилах основної гри, так і в правилах того що заміняє йому ДМ. Не треба знати все напам'ять. Достатньо знати основи. І вміти, за потреби (в НРІ ви не зобов'язані використовувати всі правила з книги), швидко знайти решту. Це окремий (і дуже нудний) головняк для тих хто прийшов в НРІ з світу відеоігр, особливо ААА-проектів. Відеоігри це готовий для споживання контент. Увімкнув —> граєш. З НРІ чи навіть настолками (не рольовими, як ото Last Night on Earth) так не вийде. Прочитай мануал (наприклад, основна книга правил по Traveller 2e від Mongoose має 266 сторінок. І це лише початок, - там купка розширень та доповнень), розбери складні моменти та незрозумілий вординг, прокрути все це в голові чи може на форумі спитай (а спочатку той форум знайди). Потім зроби це ж саме з обраним тобою емулятором ДМ. Той що використовую я має 230 сторінок. Основна книга, угу (не основні теж є). Потім тобі треба згенерувати персонажа (-ів) і нарешті почати гратися в своїй пісочниці (або адаптувати готову пригоду під соло режим).

І порівняйте це з "жмакнув по великій кнопці в Стімі, в̶с̶е̶ ̶з̶н̶и̶к̶л̶о̶ гра запустилася, пішов рятувати світ. Всьо красіве, з музикою. Уііі."

П'яте. Думай як режисер. Згадай свої улюблені фільми. Навіть не обов'язково зі схожим сетингом. Як там організована подача сюжету? Як розвивається кожна окрема сцена? Що робить персонаж? А чому? Це все можна (і треба) використовувати в грі! Якщо є можливість то рекомендую ознайомитись з грою (системою) They Came From Beneath the Sea (не дуже наукова але весела фантастика, через призму кіностудій 50-60х років минулого сторічча) чи They Came From Beyond the Grave (те ж саме але на дворі 60-70і і ми працюємо над фільмом жахів). В цій системі просто в правила вкручені різноманітні веселі штуки, які так часто зустрічаються в кіно (а місцевого володаря підземелля тут називають режисером). Наприклад, є правило "дешевий реквізит". Після активації якого металічна решітка на вікні гнеться наче зроблена з пофарбованої гуми (так і є бо весь бюджет пішов на Шерон Тейт). Або "правило іншого шляху". При його активації герой завжди знаходить вихід з, здавалося б, безнадійної ситуації. Як саме? Читайте книги/дивіться фільми.

Важливий момент, - всі ці штуки найкраще працюють коли вступають в гру швидко, як тільки виникає потреба (це навіть в правилах TCFBtS є). І саме для цього нам потрібна ота "начитаність" (чи надивленість) з першого пункту. І це дуже гарно працює в поєднанні з четвертим пунктом цього матеріалу бо копирсання в книзі, заради кожної дрібниці, вбиває весь настрій за столом. Чи де ви там граєте.

НРІ, як і будь-яке інше хобі, де "якість контенту" вимірюється рівними руками учасників, сильно залежать від залученості гравця в процес. Що глибше ти пірнув то краще результат (так само з мотокросом, готуванням піци чи розмальовуванням мініатюр). Але оте пірнання вимагає багато ресурсів. В 1974 пірнути було просто. Підлітки мали не дуже багато варіантів як провести вільний час. В 2014 за вільний час підлітків вже боролися і (дуже доступні, порівняно з 1984-2004 роками) відеоігри. В 2024 на першому місці взагалі гіпножаба в Тіктоці.

А в добі лише 24 години.

Якщо ми подивимось на популярні (бо непопулярні теж є) Ютуб-канали соло-гравців в НРІ то всі автори там +/- однакові. Всі мають великий досвід водіння (як гравцем так і ДМом), якісь дотичні хобі/роботу (на зразок театру чи клуба реконів). Автор найпопулярнішого каналу про соло НРІ, Me, Myself and Die!, взагалі відомий актор озвучення. А це означає що там величезний "багаж" знань. Без яких успішне перевтілення в дуже різних персонажів, від маніяка-збоченця до іншопланетного робота, неможливе. А гортав б він інстаграм цілими днями я̶к̶ ̶т̶и̶, чи досягнув би такого успіху?

tl/dr - і практично все оцево страшне робить... твій улюблений ДМ. Читає, шукає, готує, досліджує, тягне і так далі. І саме тому гра в нього отримує позитивні відгуки. І це дуже великий об'єм роботи. Для тих хто в цьому творчому хобі давно (наприклад, читав кілограмами з дитинства), все це не дуже помітно/обтяжливо. Ну бо якщо ти в школі 5 разів перечитував за пригоди капітана Блада (і ще стільки ж про острів скарбів) то це стане в нагоді, коли заманеться провести гру про піратів. Але для багатьох сучасних ("не читаючих") потенційних новачків в НРІ це дуже високий поріг входження. "Стіна". Ну або віднедавна модний в нас термін "гейткіпінг", який радісно пхають куди лиш можуть, коли не відповідають поставленим вимогам.

Хоча це вже більше до популярної теми "чи варто платити тому нахабному ДМу за гру бодай піцою?" :)

Але в нас сценарій в якому ДМа нема. Тому...

2024-05-12 12:15

А хто якимось дивом аж сюди дочитав, - з вас пара гривень вашим перевіреним ЗСУ-волонтерам :)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
SS
Shaggy Scarecrow@shaggy_scarecrow

300Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 12 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (7)

Є легальний не офеційний PHB DnD, майте 5а увазі

Вам також сподобається