QUAD розширюють спільні операції з морської безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Автор: South China Morning Post

Лідери США, Австралії, Індії та Японії оголосили про розширення спільних операцій з морської безпеки в Індійському океані і тіснішу інтеграцію берегової охорони в усьому Індо-Тихоокеанському регіоні.

Зустрічаючись з президентом США Джо Байденом в його рідному штаті Делавер на четвертому особистому саміті Чотиристороннього діалогу з питань безпеки (QUAD), прем'єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді і прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда продемонстрували свою рішучість зміцнити партнерство.

На тлі зростання напруженості в Південно-Китайському і Східно-Китайському морях, особливо між китайськими і філіппінськими суднами, за результатами саміту уважно стежать, щоб зрозуміти, наскільки ці чотири країни мають намір протистояти більш напористому у військовому відношенні Китаю.

Ця нова угода розширить Індо-Тихоокеанське партнерство з інформування про морські простори (IPMDA) - ініціативу, започатковану QUAD у 2022 році, яка дозволяє членам обмінюватися супутниковими та іншими даними між собою та іншими острівними державами Південно-Східної Азії і Тихого океану в Індійському океані, повідомили журналістам високопосадовці адміністрації Байдена.

«На додаток до покриття, яке IPMDA8 вже надає нашим партнерам у Південно-Східній Азії та на островах Тихого океану, щоб допомогти їм контролювати свої води на предмет незаконного вилову риби та іншої незаконної діяльності, вона розширить це покриття, включивши в нього регіон Індійського океану завдяки лідерству Індії», - сказав один з чиновників.Він додав, що таке розширення відповідатиме цілям ініціативи, яка до цього часу «загалом була зосереджена не на військовій безпеці або жорсткій оборонній співпраці, а на співпраці в таких сферах, як гуманітарна допомога і реагування на катастрофи, співпраця з метою поліпшення сумісності нашої берегової охорони і робота з партнерами над поліпшенням їхньої здатності забезпечувати дотримання законів в їхніх водах».

Регіон Індійського океану простягається від східного узбережжя Африки до Малаккської протоки і західного узбережжя Австралії, охоплюючи понад 35 країн і майже три мільярди людей.

Він слугує життєво важливим економічним коридором для глобальної торгівлі, і через нього проходять Ормузька протока, Баб-ель-Мандебська протока, Малаккська протока і Мозамбікський канал.

За останні десятиліття Китай збільшив свою активність в Індійському океані, що часто викликає занепокоєння інших країн.

У квітневому звіті лондонського Фонду екологічної справедливості було виявлено 138 китайських суден, які у 2023 році рибалили біля берегів Мозамбіку, Танзанії, Кенії та Мадагаскару. 95 з них - це риболовецькі судна-довгобуди, що націлені на вилов тунця і тунцеподібних.

Згідно з дослідженням, між 2017 і 2023 роками ці судна були пов'язані з 86 випадками незаконного рибальства або порушень прав людини в південно-західній частині Індійського океану. У звіті незаконний вилов риби китайським флотом названо «системним».

На тлі рибальської діяльності Пекіна пильність щодо піратства в регіоні Індійського океану з підозрою сприймається Вашингтоном і його партнерами в Індо-Тихоокеанському регіоні.

У 2008 році Китай ініціював розгортання військово-морських сил для проведення антипіратських місій в Аденській затоці. Зараз китайські судна регулярно здійснюють транзит із західної частини Тихого океану до Африканського Рогу, а в 2014 році на підтримку цих зусиль були введені підводні човни.

Вашингтон, його союзники і партнери ставлять під сумнів необхідність підводних човнів для боротьби з піратством, припускаючи, що Пекін може використати кораблі в разі збройного конфлікту.

У березні Китай разом з росією та Іраном провів п'ятиденні військові навчання, розгорнувши свою 45-ту ескортну оперативну групу, до складу якої входив есмінець з керованою ракетною зброєю Urumqi та інші кораблі для посилення регіональної морської безпеки.

Це сталося після спільних навчань з Пакистаном в Аравійському морі за участю есмінця Народно-визвольної армії Китаю Zibo.

Стратегічні зусилля Китаю останнім часом розширюють модель розбудови його оборонної готовності в регіоні.

У 2017 році Пекін створив свою першу закордонну військову базу в Джибуті і інвестував значні кошти в стратегічні порти Південної Азії і західної частини Індійського океану в рамках своєї ініціативи «Один пояс, один шлях» - китайського плану зростання глобальної торгівлі і інвестицій.

Серед ключових проектів - порт Гвадар у Пакистані, Кьяукпху в М'янмі, Хамбантота в Шрі-Ланці і Багамойо в Танзанії.

Китай також розмістив військові кораблі на камбоджійській військово-морській базі Реам, що викликало занепокоєння в Нью-Делі і Вашингтоні.

Щоб послабити вплив Китаю в регіоні, Індія протягом останніх п'яти років підтримує постійну військово-морську присутність в Індійському океані.

А щоб не відставати від ВМС НВАК, Індія збільшила інвестиції у свої військово-морські спроможності. За повідомленнями індійських ЗМІ, у 2022 році військово-морський бюджет Нью-Делі зріс на 45 відсотків для підтримки придбання нових платформ і обладнання.

За словами представника адміністрації Байдена, IPMDA буде посилений «новими, складними технологіями для поліпшення картини морського простору, яку бачать наші партнери і забезпечить нові навчальні програми, щоб гарантувати, що всі партнери, які отримають цей важливий проект, будуть максимально підготовлені до його використання».

Хоча IPMDA був покликаний допомогти в боротьбі з незаконним рибальством - діяльністю, в якій Берегова охорона США звинувачує Китай, - QUAD як група в цілому утримується від прямої критики країни.

На офіційному брифінгу Байдена журналісти відмовилися «випереджати те, що лідери можуть вирішити обговорити».

«Я скажу, що порядок денний QUAD завжди зосереджений на широкому спектрі стратегічних тем в Індо-Тихоокеанському регіоні», - додала представник адміністрації Байдена. «Це абсолютно точно включає міркування щодо КНР, в тому числі на економічному фронті, в морському просторі і в інших сферах».

Заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл зробив цей зв'язок більш чітким у середу під час інтерв’ю у комітеті закордонних справ Палати представників щодо стратегії адміністрації Байдена в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Кемпбелл засвідчив, що «великі заяви в суботу» свідчитимуть про значний прогрес у зусиллях країн Тихоокеанського регіону і Південно-Східної Азії з відстеження «нелегальних рибальських флотів, які є бичем цих надзвичайно важливих рибальських районів», і що «переважна більшість цих рибальських флотів є китайськими».

Очікується, що за підсумками суботньої зустрічі QUAD буде оголошено, що кораблі берегової охорони США візьмуть на борт своїх колег з Австралії, Індії та Японії «в Індо-Тихоокеанському регіоні, і що така співпраця триватиме, в тому числі на ротаційній основі, якщо це буде доцільно», - сказав другий чиновник адміністрації Байдена.

Відповідаючи на запитання про побоювання, що Пекін може розцінити такий крок як «ПЕРЕТИНАННЯ ЧЕРВОНОЇ ЛІНІЇ», чиновник заявив, що це рішення «відповідає давнім цілям QUAD, які, за його словами, “зосереджені на зміцненні миру і стабільності та безперервності міжнародного права в регіоні”.

Саміт QUAD за всіма параметрами є кульмінацією значної трансформації структури чотирьох країн за 17-річну історію її існування.

У 2007 році «четвірка» провела єдиний раунд діалогу і спільних військових навчань за часів адміністрації Джорджа Буша-молодшого. Після того, як наступного року Австралія вийшла зі складу організації, щоб посилити зв'язки з Китаєм, у її роботі настала перерва.

Групу було відроджено за часів адміністрації Дональда Трампа, коли вона знову зібралася на рівні міністрів.

Намагання Байдена підняти групу до рівня лідерів було однією з небагатьох сфер співпраці з республіканцями на тлі глибокого розколу американського політичного ландшафту.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.3KПрочитань
1Автори
19Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається