Огляд «COCOON»

Вам про щось говорять імена Арнт Єнсен, Діно Крістіан Патті та Єппе Карлсен? Так, ті самі творці Limbo та Inside із Playdead, які в 2017р. розійшлися своїми шляхами. Somerville від Патті виявилася прохідною грою, Єнсен у Playdead досі працює над грою, а Карлсен... Створив COCOON.

COCOON – головоломка, і не проста, а з механікою світів. Як щодо застрибнути усередину одного світу і сховати там ще один? Чи вистрілити з гармати в один, щоб снаряд вилетів з іншого? Гаразд, щось я забігаю наперед. Почнемо по порядку.

Музика

Вона не навіює якихось емоцій, однак… Це працює на атмосферу?.. Ти один у цьому всесвіті, і музика не буде грати фарбами якоїсь пригоди, суцільні вимерлі світи, де єдине, що можна назвати живим, це дрони та боси. Втім у ключові моменти коли ви знаходите рішення головоломки гра дає вам знати викручуючи гучність на максимум.

Графіка

Так. Вона проста та мінімалістична. І так мені це подобається. Ти не хочеш собі виколоти очі, бо все виглядає абсолютно спокійно та умиротворено. Візуал іноді дивуватиме вас, наприклад показуючи найбезбашніші дизайни локацій чи механізмів. Так, відкриття гігантських дверей з унікальними анімаціями на кожній де скрізь рухаються шестерні, стрілки, та інші елементи це окрема насолода.

Геймплей

Що ж, це кулі. Дивний початок, чи не так?) Кулі – це світи, і всю гру ми просуватимемося все далі і далі намагаючись зрозуміти природу та принципи їхньої роботи. Я вам вже сказав, що їх будуть видавати з кожним разом все більше і більше?) Вони використовуються для вирішення головоломок. Помаранчевий – активує мости, зелений – перемикає стани особливих стовпів, білий – можна використовувати як гармату для активації механізмів і ще чогось. Пропонують нам 85% часу використовувати саме ці унікальні переходи між світами для вирішення головоломок і так, зараз хтось крикне «ТАК ЩО ТУТ ЦІКАВОГО?! ОДНЕ І ТЕЖ ТРЕБА РОБИТИ!» на що я урочисто відповім: НІ! Чим далі ми проходимо гру, тим більше інструментів нам дають і тим комплексніше головоломки. Доходячи до такого, що головоломка «Засуну цей світ у цей, вистрілю тим у дзеркало, він відскочить кілька разів, а я підкину їх у повітря щоб снаряд активував маячок схований усередині світу, який знаходиться всередині цього світу…» здаватиметься дрібницею. Спробуйте пояснити те, що я щойно описав людині, яка не грала в COCOON, що за дичину я написав, ось вам і приклад того, як мозок буде адаптуватися до місцевих правил гри. Проте випробувати це треба САМОМУ, не проходженнями, не переказами, тільки пройти особисто. Що ж, я згадував ще дронів та босів. Зараз поясню: перші хлопці це крокохід, який ходитиме за вами тягаючи на собі одну кулю (ще він може натискати на кнопки) і літаючий дрон, який підсвічує в якому напрямку треба йти, може розблокувати проходи і відчиняти ворота. Зручні парубки. Другі ж, дуже цікаве розбавлення гри. Нагадаю, крім куль у нас немає нічого, тож… Так, ми використовуємо їхні властивості під час боїв. Одним ми можемо робити удари по землі, іншим літаємо над водою і так далі. Розробники ой як цікаво викрутилися з цим, так що тут немає такого що ти щоразу йдеш на боса з однаковою зброєю і тактикою, ні-ні, тільки невідомі умови.

Сюжет

Він є, але його нема. Парадокс? Парадокс. Як і закони, за якими часом влаштовані всесвіти цієї гри. Упс, спойлер. Що ж, тут іде моя улюблена мовчазна розповідь де… Ти сам будуєш своє уявлення про те, що відбувається. Так, сюжет тут десь на тлі і потрібно як мінімум пройти гру і переглянути купу відео на тему лора, щоб зрозуміти те, що тут взагалі коється. І все ж… Він тут не для галочки, він що саме схований. Усвідомили? Коли я кажу те що сюжет захований я ні в якому разі не маю на увазі, що на нього забили, просто для його розкриття потрібно зробити ой як багато. Рекомендую після проходження глянути лорні відео по грі та дізнатися про…

ФіналИ (ахтунг, спойлери)

Так, у гри дивний стандартний фінал, який показує нам... Щось. Однак мене зачепило дещо інше. Ви знали що в грі є ТАЄМНИЙ фінал? Про нього ніде не говориться, немає досягнення, але він справді є. Я переглянув кілька роликів на ютубі щодо нього і... Це все одно складно сприймати! По-своєму кумедно спостерігати за тим, що у звичайному фіналі ми бачимо цього бога, який спостерігає за сонячною системою, а потім бачити, що цих богів кілька, і за фактом усі боси гри це і є втілення богів, у кожного з яких є свої всесвіти. Повторюється ефект, який виникав у нас при виході зі світу, чи не так?) І як виявляється... Головний герой теж стає таким! Нехай трохи і переляканий таким поворотом подій, з огляду на його реакцію в секретній сцені. Що ж, сподіваємося на сиквел і ще більше запаморочливих головоломок.

Вердикт

Що ж, це чудова головоломка, яка пропонує механіки, які я і близько ніде не бачив. Максимум серія Портал з їхніми головоломками ВІДДАЛЕНО схожа на ідеї COCOON. А так, це до біса незвичайний експеримент з використанням світів як окремих частин рішень головоломок.

Оцінка: 9/10 Свіжий ковток повітря від світу головоломок.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лицар-Критик
Лицар-Критик@Lycar_Critic

Ввічливий добряк що шукає Інді

1.9KПрочитань
0Автори
19Читачі
На Друкарні з 2 травня

Більше від автора

  • Огляд Twelve Minutes або Куди ділися мої 2 хвилини?

    Вам знайомі Annapurna Games? Це видавці What Remains of Edith Finch, Neon White, Outer Wilds та інших відомих інді. Їхній смак на незвичні ігри не підлягає сумнівам, тому уявіть мою реакцію, коли я побачив гру під їх крилом з часовими петлями і паном Дефо серед акторів озвучки.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Огляд The Thaumaturge

    Чи любите ви містику? А сеттінг Варшави на початку 20-го століття? Ігри з різноманіттям виборів? Що ж тоді ви прийшли за адресою.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри
  • Огляд Sunset Overdrive або Наскільки далеко може зайти гра яка ламає закони логіки

    Памʼятаєте гру по Дедпулу? Що ж, це фактично його молодший братик, який абсолютно таким же чином ламає 4 стіну, проте події тепер відбуваються у відкритому світі, геймплей базується на трюках і швидкості, а ми знаходимся посеред зомбі-апокаліпсису.

    Теми цього довгочиту:

    Огляд Гри

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Виглядає цікаво

Вам також сподобається