Різдво у Хаусхолді


Різдво у великих багатих англійських домогосподарствах відзначали на широку ногу, зали прикрашали живими гілками падуба і плюща, готували вишукані страви зі стравами - антреме, запрошували акторів, музикантів і менестрелів, влаштовували маскаради і містерії. Так, при дворі Едуарда III 1347 року для різдвяного свята в Ґілдфорді було виготовлено костюми для містерії: 14 жіночих масок, маски бородатих чоловіків, голови янголів, драконів, півнів і лебедів (з рахунків Great Wardrobe). Для святкування наступного 1348 року виготовили маски чоловіків, голови левів, слонів і кажанів, а також маски "диких людей" (вудвосів) і дів. Для святкування Богоявлення в Мертоні виготовили 13 костюмів драконів і "чоловіків із діадемами" (образ Св. Георгія?). згадки про запрошених музикантів, маскарад і вистави присутні й у рахунках Говарда Герцога Норфорка (кін. XV ст.) також у видатковій книзі згадано музичні інструменти та одяг для "регулярного" блазня - Тома Дурня (Tom Fool).

Про певний характер підготовки та святкування Різдва в домі Говардів у Стоці також можна судити за рахунками грудня та січня. У рахунках згадується оплата робітникам, закупівля продуктів, витрати на тканину і виготовлення одягу (плата кравцю), підбиття хутром суконь (плата кушніру), посуд, за доставку вугілля і дерева тощо. Цікаво, що зарплату робітникам виплачували на Святвечір. Перерахуємо деякі згадки.
Чотирьом акторам герцога Глостерського (players), які давали  виставу на Різдво(25 грудня)- 3 шилінги і 4 пенси. Цього ж дня 4 акторам із Коксейла - 3 шилінги і 4 пенси. Менестрелям із Колчестера - 20 пенсів.
Цікава згадка про сплату лісникам за оленів - по 20 пенсів. Тобто, звісно, плата за те, що лісник приніс оленя, тому що природно, що всі олені у володіннях Говардів дістаються їм за правом володіння. Оплата за оленя згадується кілька разів (25 і 29 грудня, 1 січня, 5 січня). Є і, швидше за все, реальна вартість оленя. Нікому людині їхньому Фремінгема за оленя - 3 шилінги і 4 пенси.
Також такому собі Гарарду з Садсбері Герцог заплатить 21 шилінг за все надане для виготовлення ... маски (Dysgysing) - мабуть, для якогось перформансу, у рахунках згадується, крім іншого, золота і срібна фольга і папір, клей, порох (фунт за 10 пенсів) і пакувальна мотузка. Крім цього, Герцог заплатив Гарарду за роботу 3 шилінги 4 пенси і обдарував ліврейним гоуном квітів будинку Говардів на суму 3 шилінги 4 пенси.
Нижче йде перелік виплат менестрелям: Томасу Стоку Хадлі (Thomas Stokes of
Hadleyth) - 6 шилінгів і 8 пенсів і Томасу Гарденеру, менестрелю з Герстеда (Thomas Gardener, mynstraU of Hersted) - 6 шилінгів і 8 пенсів також. Непогано підзаробили.
За 10 січня є згадка про сплату менестрелю Masf. Woodes - 20 пенсів.
Олов'янщику Вільяму Ревету з Іпсвіча 9 січня: за нові олов'яні вироби (тарілки, тарелі, тарілки і соусник) і за "старі" (мабуть, почищені та полагоджені), які він доставив на кухню перед   Різдвом - 11 шилінгів і 3 пенси.  Того ж дня Герцог заплатив за ще один "garnysh of vessel", тобто набір із 12 страв, 12 тарілок і 12 соусників.
1 січня помічникові по кухні виплачено 8 пенсів (і це порівняно з менестрелями Томасами!!!) Менестрелям - 2 шилінги. Цирульнику - 4 пенси. Смотрящему церкви на честь Нового Року - 12 пенсів.

Також, цікаво, що в переліку є рахунки за дитяче взуття "доставлене на Різдво", мабуть, як подарунки дітям слуг великого домогосподарства.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Історично-кулінарний кут
Історично-кулінарний кут@Peter_Bosch

1.4KПрочитань
9Автори
37Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Reinheitsgebot – закон про чистоту пива.

    У 1505 році закінчився черговий етап феодальних міжусобиць, що призвів до возз'єднання баварських земель. Баварським герцогом було розпочато реформу щодо уніфікації законодавства, яку завершували його сини на троні. Reinheitsgebot став частиною нового баварського права.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Про варіння пива та пиво у літній час

    До наукової епохи пивоваріння (до XIX століття), у Баварії пиво варили тільки навесні і восени, щоб уникнути поширення бактерій, хоча науково існування мікроорганізмів не було на той момент відкрито, але зварене влітку пиво швидко псувалося і втрачало свій смак.

    Теми цього довгочиту:

    Німеччина
  • Пивні чудеса

    Пивних чудес є чимало, і напрочуд багато з них пов’язано з ірландськими святими.Що, в принципі, логічно: Ірландія — це пивна, а не винна країна, і там, де святий Домінік примножує вино, святий Колумбан розливає пиво.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається