Русорєз

Бути росіянським націоналістом – це ще той життєвий квест. Хочеш, щоб навколо ходили лише красівиє рускіє люді з обличчями, як у співака Шамана, але щоб зробити вдале фото самого себе треба весь час поправляти розкішний шнобель. Хочеш, аби люди усвідомлювали подвиг русскіх в зоні СВО, а з бігбордів твого міста на тебе споглядають бійці славних батальйонів «Ахмат» і «Алга». Хочеш придумати таке ісконне рускоє слово, щоб було аналогом «паляніці», а все що приходить на ум – це Башкортостан і Сиктивкар. Хочеш припинити «годувати» Кавказ, а потім твого товариша в зоні СВО годують різними неїстівними предметами бійці гвардії Кадирова. Хочеш правдою про проблеми допомогти рідній армії, а на тебе вішають статтю за дискредитацію ЗС РФ. Бажання побудувати «рускоє нацианальноє гасударство» спокійно існує в одній черепній коробці з бажанням жити в імперії від Варшави до Владивостока. Ненависть до влади співіснує зі страхом програти війну хахлам через смуту. І так усе життя.

Все це формує у твоїй світлій, від мєфєдрона, голові тяжку біль через всюдисущу несправедливість. Ти ніяк не можеш зрозуміти чи тобі потрібно слухати націоналіста  Єгора Просвірніна та поширювати концепцію «русского БЛМ» чи тобі треба слухати цариста Єгора Просвірніна та поширювати концепцію про великий російський народ, котрий буде вирішувати як жити всьому світу. Тому ти поширюєш і те й інше. Власне, предтеча теорії «русорєза» почала виникати тоді, коли російський народ перебував на роздоріжжі історії та шукав для себе якусь нову роль у цьому світі. У радянському союзі бути росіянином – це бути одним з десятків інших народів, котрі населяли країну. Так, найчисельнішим, так за тебе Сталін колись тост підіймав (вже не так обідно за мільйони закатованих ним росіян, еге ж?), однак глобально відчувати якусь винятковість було важкувато. Російську мову офіційна пропаганда називала спільним культурним надбанням, російські традиції та обряди сприймались як щось глибоко архаїчне та непотрібне. Після Сталіна при владі взагалі якісь хахли сиділи. Ну й народами треба дружити звісно. Про те як при радянському союзі дружили між собою слов’янські та кавказькі народи можна почитати класну історію у «Війні у натовпі» Корчинського.

Але якщо при совку ви про такі історії могли дізнатись хіба від чергового «дембеля» на кухні, то після 1991 року про етнічні протиріччя можна було говорити гучно й впевнено. Наприклад, відоме гасло «Хватит кормить (назва регіону)!» можна було почути ще на початку 90х від прихильників розвалу совка. Так, саме прихильників. Які сприймали РСФСР як головного донора усіх інших республік і тому «скинувши тягар» Росія могла в їх розумінні зажити знову. Тоді ж почали з’являтись перші розслідування злочинів «етнічних банд», впринципі почали позначати національність зловмисників. Це була ще зоря новітньої росіянської державності з відсутністю офіційних ідеологій, табуйованих тем та «диким» медіа-полем. Уявити собі зараз сюжет по рейтинговому російському телеканалу про ОПГ всіляких «Чеченів», «Дідів Хасанів», «Хож» та інших непересічних «підприємців» майже неможливо. А у 90х тему непропорційно великої долі саме кавказьких ОПГ підіймали такі ЗМІ як «Нова газета» (там, де працювала Анна Політковська), російський Forbes та Первий тєлєканал. Все це на фоні невдалої війни в Чечні та повальної бідності, що, погодьтесь, не сприяє покращенню міжнаціональних взаємин.

Ті ж 90ті ознаменували собою появу й перших ультраправих організацій, які часто мали доволі примітивний ідейний базис, зате могли собі дозволити фінансувати рух через той таки бандитизм. Русскоє национальноє єдінство (РНЄ), «Союз відродження Росії» (там де лідером був екс-глава Роскосмосу Рогозін), «Слов’янський союз» та ще багато-багато кого. Потім їх усіх прикриють товариші майори якщо не під кінець 90х, то в нульових. Важливою особливістю того руху був його щирий оптимізм. Всі ці скінхеди, котрі надивилися як одягаються їх брати по розуму на Заході та всі ці езотерико-окультисти щиро вірили у те, що ще пару успішних акцій або магічних ритуалів і Русь встане з колін. А як тут не стати, коли ви не просто існуєте абсолютно легально, а коли вас допускають до будівлі парламенту аби цей же парламент охороняти! Більше 100 учасників РНЄ взяли участь у обороні «Білого дому» проти президента Єльцина. При чому по свідченням тодішнього Віце-Президента РФ Руцского (одного з лідерів парламентської опозиції Єльцину) таку преторіанську гвардію йому підігнав Генерал-полковник з колишнього КДБ пан Бобков. Нічогенькі такі зв’язки колись були у російських націоналістів. РНЄшники були не надто вправними в обороні, танки «прєдатєлєй России» (Єльцина і ко) виявились ефективнішими. Але суть не в тому. У 1993 році в це було важко повірити, однак це був пік незалежності й, відповідно, політичної ваги росіянських ультраправих. Опісля буде лише “партизанська війна” з безпритульними та випадковими кавказцями, гумористичні відео для любителів екстремізму, співпраця з уже досить могутньою Адміністрацією Президента.

Найкращий аніме кросс-овер в історії. Proof me wrong

А ще на початку нульових сталося страшне. Сталася подія, яка не те що “розколола двіж” (він постійно розколювався), а яка завернула мозок рос.націоналіста (далі буду називати їх “рунатами”) на шлях усвідомлення свого повного безсилля. Здавалось би, з розколом совка ваша держава стала більш русской. Більш православною. Повернули імперский/власовский триколор. Президент нарешті не грузин і не хахол. На півдні країни відбувається ледве не хрестовий похід. Ніяких русорєзав. Ріжемо ми! Ну так, Хасавюртський мир , ну так трохи не дотиснули. Але це все через західне ліберальне лоббі, так кажуть в НБП та РНЄ. Он екс-глава Верховної Ради РФ Хасбулатов нормальний був мужик, доручив буквальним скінхедам обороняти одну з найважливіших будівель в країні. Ну, фамілія канєш те ж якась нєруская (він чеченець, хех) але наш мужик! До речі, уявіть собі націоналістичний рух, вищим досягненням якого буде служба “тітушками” при обороні комуністів. Ну да ладно, ми відійшли від теми.

Коли чеченський депутат-комуніст сказав: “Струнко!”

Так що ж сталось? А сталась Друга чеченська війна, точніше її результати. Життя тисячі мертвих російських патріотів обміняли по вигідному курсу. Отримали спокійний регіон, який аби залишався таким і надалі, треба годувати всією Росією. Отримали в цьому регіоні за керівника людину, яка на початку 90х оголошувала Росії джихад. Отримали за наступного правителя регіону сина попереднього “джихадиста”, який вбивав російських військових і цього не соромився. Ви очікували нового генерала Єрмолова, який “ставитиме Кавказ до ноги”, а отримали на чолі Ічкерії нового Імама Шаміля, якому ще й данину треба регулярно постачати, а він вам вбиватиме опозиційних політиків і взагалі діятиме вкрай екстратериторіально коли йому треба. Перефразовуючи Єгора Лєтова: “Лєтаєт снаружи всєх юрісдікций”.
От тоді то з’ясувалось хто кого насправді перерізав. Ні, я не вважаю, що чеченский народ переміг у двох підряд війнах з РФ. Скоріше, це перемога кількох чеченських кланів + Путіна, який, мабуть, виходив з принципу “На нашем вєку хватіт”. Ну і  перемогу на своїх перших президентських виборах йому це забезпечило. Але суть не в тому. До значної (не всієї) частини рунатів почало доходити, що впринципі їх становище з часів совка не те щоб змінилось. Так, суто побутових зручностей стало більше. Можна було відкрито зігануть на вулиці, послухати музло якихось іноземних артистів-радикалів, щось написати в ЖЖ (популярний сайт з блогами раніше) на аудиторію в кілька тисяч громадян і навіть створити партію. Але оточуючі не поспішають зігувати у відповідь, російських ультраправих музикантів не підписали на жоден відомий лейбл, писанина в ЖЖ лишається писаниною в ЖЖ, а партію не допустили навіть на вибори Голови ОСББ під’їзду, де живе Голова партії.

Таваріщ Прєзідєнт, земля под дворец джихадіста успєшно освобождєнна! Ура!

Окрім образи на державу нікуди не зникли і традиційні образи на гостів з Кавказу та Середньої Азії. Подекуди дуже навіть справедливі. Ви от в курсі, що слово “русорєз” придумав не Бульба? Перша відома поява цього слова у публіцистиці стала можливою завдяку не менш відомому Констянтину Крилову. Це той, котрий був автором концепції “русскіх людєй абіжают”. Ну й “русорєзами” він власне назвав у 2007 році групу дагестанців, котрі вбили групу росіян. Термін міг би стати дуже популярним (власне подібних історій у РФ кожен місяць якщо не тиждень), однак Крилов вирішив його не часто використовувати. Напевно, дарма. Уявіть якби класно звучало гасло “Нет русорєзу!” в 2010 році під час протестів на Манежній площі - одних з наймасштабніших і найуспішніших у історії РФ. Тоді, я нагадаю, вбивство кавказцями кулею в потилицю учасника ультрас та подальше відмазування убивць поліцією призвело до виходу перед Кремлем десятки тисяч небайдужих. Протестуючі не комплексували тоді від слова взагалі, весело роздавали стусанів ОМОНу, а ті не розуміли як їм себе поводити. Врешті-решт вимоги протесту були виконані на 100%, а лідери акції попили пивка з Путіним. А, як ми вже з'ясували, наближення до тіла перших осіб держави грає з рунатом злий жарт. Це був останній успішний їх протест (і в принципі останній успішний протест в РФ), далі в когорту русорєзів цілком і повністю перейшов Кремль - рунатів почали репресовувати масово і без жалю.

Наступальні епохальні роки усвідомлення масштабів русорєза - це звісно ж 2014-2015. На той час ніякого єдиного рунатівського руху вже давно не існувало. Частина з них у ці роки підтримає Революцію Гідності, а потім поїде воювати за Україну на степи Донбасу. Але більшість…знову повірить у диво! Екстаз від Криму та “востаній русскіх в Новоросії”. Народні отамани Донбасу. Ілловайськ. Ну шо, тєпєрь то погордімся за родную дєржаву? Погорділісь. Отримали 0 реакції Кремля на події 2 травня в Одесі, дві мінські угоди, “загадкові” смерті народних отаманів, бандитизацію окупованих територій Донбасу та посилання ЗСУ опісля.

А ви приход узгодили з місцевою владою?

Для українського читача це все читається вкрай дивно. Що вам ще хочеться? Путін вам і Крим захопив і Донецьк з Луганськом. Порушив міжнародне право заради вас! Це хіба мала жертва? Але те, що для українця “рускій мір”, для руната…продовження русорєза. Пам’ятаєте, я на початку згадував походження фрази “Хватіт карміть”? Так от прослідковуйте закономірну еволюцію. Хотіли досягти бажаної вам держави шляхом відділення “нерусскіх” територій? Отримали “годування” Кавказу та Курбан-Байрам як головне свято Москви. Хотіли досягти національної держави підтримкою “закручування гайок” лібералам? Отримали убитих та ув’язнених сподвижників. Хотіли перевести свою палаючу сраку в бік інших країн і відігратися на них? Отримали мільйони нових “русорєзів” по західний бік кордону. А “договорняки” змінились реальними військовими поразками.


Сталась повна ірредента. І така ірредента не могла не породити збільшення гучності голосів у голові окремих російських патріотів.
Крилов Криловим, однак русорєз то поширив інший штрих. Штрих цей русскій, який жив то в РФ, то в Білорусі. А зараз по непідтвердженим даним живе у США (скоріш за все так і є). Любить публікувати усілякі сексульні збочення і сам виглядяє як любитель пошаліть. У такого собі “Бульби Престолів” було 2 головних канали - перший існував десь з 2015 по 2022 і стосувався переважно білоруської політики. Тоді головним русорєзом був Лукашенко. Чого так? А він якось підвищив кількість годин вивчення білоруської мови у школах. Не вражає? А як я скажу, що Лукашенко ХОТІВ перевести білоруську мову на латинку? Мало???? Та він …. та він… дорожні знаки перекладав на білоруську мову! Розумієте шо сталось???!!! До речі, протести 2020 року Бульба підтримував, бо вірив чи то у zахід росіянських військ чи то в нову білоруську владу, яка не колгоспна і тому…більш російська… . Якась така логіка

Забирайте женіха

З початком 2022 року кількість згадок русорєзу і русорєзів (так, іноді це означає людину, іноді явище) кратно зросла на фоні зрозумілих подій. 24 лютого чудіще ставить у назву каналу останню літеру латинського алфавіту, щоб під час відходу росіянських військ з-під Києва написати той самий легендарний пост.

Я не буду писати багато про Бульбу, бо його лор СВО вартує окремого огляду. Скажу лиш, що під аспекти русорєзу він вносить не лише якісь очевидні речі на кшталт розгрому ЗС РФ під Вугледаром, а й щось дуже своєрідне. Наприклад, ви чули, що серед кавказських військових ЗС РФ стали популярними так звані “ваххабітські бороди” Це коли повністю бриєш вуса і відпускаєш бороду. А знаєте що це означає? Все ви знаєте… .


Русорєз -  не класичне західне “велике заміщення”. Це саме віра у невідворотню міжетнічну війну проти кавказців, українців, вірмен, середньоазіатів, білорусів (особливо небезпечні вороги російського етносу), в якій рускіє, як нація, програють. Заміщення в результаті буквального насильства. Західні адепти теорії заміщення будуть вам показувати графіки фертильності, піраміди демографії, звіти служб з питань міграції. Віруючий в русорєз вам покаже наступ на Бахмут. Західний ультраправий з’ясовує єврейське походження місцевих ліваків. Росіянин бачить чергові нагородження щасливих генералів після чергового провалу ЗС РФ в Україні. У західного конспіролога є який не який чесний суд, а у свідка русорєза є вічна пляшка в сраці. Русорєз - це ідея безнадії, ідея краху в дууууже близькому майбутньому. Ідея в насильницькій смерті свого народу.

Про білорусів забув

Що пропонує робити автор теорії? В одному з останніх постів Бульба пропонував “великоросам” просто тікати з РФ.


Сталась повна гойда.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Whatislove
Whatislove@whatislove_ukranon

116Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 17 травня

Більше від автора

  • Русорєз Ч.3

    Цього разу з'ясуємо чому русорєза нема, не буде і ніколи не планувалось. Як завжди 3 частина - аргументи проти теорії.

    Теми цього довгочиту:

    Війна
  • Русорєз Ч.2

    Деякі аргументи на підтримку російської теорії змови про їх винищення як нації. У третій частині будуть аргументи проти.

    Теми цього довгочиту:

    Війна

Вам також сподобається

Коментарі (5)

Перепрошую, та війна російсько-українська. Першим завжди вказується агресор, тому у вас помилка в темі статті

Вам також сподобається