Rusty Lake: ігри на вечір, у які Ви точно закохаєтесь

Всіх вітаю! Якщо Ви це читаєте, то натрапили на статтю-розбір однієї дуже цікавої серії мобільних (і не тільки) ігор-головоломок і стилі інді, які значно більше, ніж просто пошук предметів та «подай-принеси». Тут я Вас познайомлю зі студією, хронологією цих ігор та сюжетом, який вони у собі містять, а також спробую цим зацікавити Вас у проходженні хоча б однієї з них. Я не можу сказати, що ця стаття містить дуже велику кількість спойлерів, через яку я вам відкрию всі карти, бо 99% кожної ігри це самостійне вирішення загадок, пазлів і задач, отже все, що Ви дізнаєтесь тут про ці ігри майже ніяк не вплине на Ваш можливий досвід проходження. На цьому моя передмова завершується, готуйте чай і приємного читання!
«Вітання з Іржавого Озера»
«Rusty Lake — це студія інді-ігор, що була заснована в Амстердамі Робіном Расом і Мартеном Луїзом. З весни 2015 року ми розробили 15 сюрреалістичних пригодницьких ігор, події яких відбуваються у всесвіті Rusty Lake (далі як «Расті Лейк» або «Іржаве Озеро»). Надихнувшись телесеріалом Девіда Лінча «Твін Пікс», ми вирішили створити власний фантастичний всесвіт під назвою «Іржаве Озеро».  Ми спробували привнести щось нове в жанр «point-and-click», додавши до нього напругу й атмосферу квест кімнат, та випустити наші серії ігор як частини великої історії», — команда розробників Rusty Lake
Команда Rusty Lake під час зйомок короткометражного фільму для гри Cube Escape: Paradox

Всі ігри інді всесвіту Расті Лейк можна поділити на три групи: Rusty Lake World, Cube Escape та три окремі гри (Samsara Room, The White Door і The Past Within). П‘ять з цих ігор (Rusty lake: Hotel, Rusty lake: Paradise, Rusty lake: Roots, The White Door і The Past Within) є платними і мають вартість 3,5 долари кожна, всі інші є повністю безкоштовними і доступними як на мобільних пристроях, так і на PC (Cube Escape: Paradox є виключенням і містить у собі платний контент). Одразу скажу, що ігри випускались не у дуже хронологічному порядку і, якщо сказати одразу, прямої і підтвердженої хронологічної гілки у цих іграх не існує, але зараз я спробую подати Вам всі ці частини максимально зрозуміло і правильно.


Rusty Lake World

Rusty Lake: Hotel

“Іржаве озеро, 1893.

Доброго дня, дозвольте представитися

Мене звати Містер Сова, я власник готелю «Іржаве Озеро»

О дивіться! Гості прибувають

У кожного з них є свої причини бути тут

І в мене є власні причини дозволити їм залишитися

У нас буде 5 обідів

Переконайтеся, що кожен буде вартий, аби померти за них

Я впевнений, що це буде чудовий тиждень

Давайте творити спогади”

Пан Кролик, Пан Кабан, Пані Фазан, Пані Голубка та Пан Олень

Перша частина серії Rusty Lake World, що вийшла у світ у 2015 році принесла популярність студії і я не здивуюсь, якщо ви побачивши стиль і характері риси гри зможете пригадати, що вже колись бачили подібне на просторах інтернету. Подіі відбуваються у 1893 році у готелі «Іржаве Озеро», у великому маєтку на острові посеред того ж Іржавого озера. Під час проходження  гравець повинен приготувати та подати їжу п’ятьом гостям, знайшовши м’ясо та зібравши додаткові інгредієнти. Також кожній страві присуджується певна кількість зірок, що залежить від кількості отриманих додаткових інгредієнтів під час вирішення головоломок.

Пан Ворон

Rusty Lake: Roots

«Іржаве озеро, весна, 1860.

Джеймс Вандербум прибув до Іржавого озера. За загадкових обставин помер його дядько. Джеймс був єдиним спадкоємцем свого дядька. Він навіть не підозрював про події, які відбудуться і змінять його життя»

Джеймс Вандербум

Десята гра від Rusty Lake і друга преміум-гра, а також друга гра колекції Rusty Lake World. Події у грі відбуваються наприкінці 19-го та на початку 20-го століття в домі сім’ї Вандербум, розташованому на Іржавому озері. Під час гри гравець повинен допомогти Вандербумам виростити своє генеалогічне дерево протягом багатьох років, охоплюючи три покоління.  Наприкінці гри є кілька золотих сімейних емблем, які гравець може зібрати, щоб розблокувати особливий рівень, який включає початок генеалогічного дерева.

Сцена з дому Вандербумів

Rusty Lake: Paradise

«Я пам'ятаю той день, коли я повернувся на Парадайз...

...острів моєї родини.

Оскільки я отримав повідомлення про смерть моєї матері...

...розмиті спогади дитинства почали прояснятися.

З першого погляду на острів...

...Я все ще можу відчувати присутність матері.

Важко забути ту, хто так багато віддала, аби її пам’ятали»

«Місцеві»

Дванадцята гра від студії Rusty Lake і третя преміум-гра у серії Rusty Lake World. Тут події вже відбуваються в 1796 році на ізольованому острові Іржавого озера. Історія заснована на 10 карах, які вважаються варіацією десяти єгипетських кар, якими проклятий острів і його жителі після загадкової смерті матері головного героя. Гравець повинен спілкуватися з членами своєї родини на острові та брати участь у багатьох зловісних ритуалах, щоб зупинити це прокляття.

Сцена з гри

Cube Escape

Тепер ми переходимо до другої і найбільшої групи ігор студії Rusty Lake, що має назву Cube Escape, яка теж має місце у всесвіті попередніх преміум-ігор, але розповідає вже іншу історію з новими персонажами і подіями

Cube Escape: Seasons

Головне меню

Перша гра в серії Cube Escape, випущена разом із Cube Escape: The Lake у квітні 2015 року. Гравець проходить сюжет за роль Жінки (the Woman) і переміщується між чотирма періодами: весна 1964го, літо 1971го, осінь 1971го та зима 1981го), розкриваючи історію навколо навколо таємничої смерті Жінки, яка, здається, була вбита невідомою Темною Фігурою. Ця гра розпочинає розслідування, яке буде скелетом усіх наступних історій у цьому розділі. Події відбуваються у Кімнаті (the Room, звідки і йде назва «Побіг з Кубу», тобто «побіг з чотирьох стін»)

Сцена з гри

Cube Escape: The Lake

«Я знайшла закинуту хатину на Іржавому озері»

Головне меню

Друга гра в серії Cube Escape, що була випущена разом із частиною Seasons у квітні 2015 року. Події відбуваються у 1969 році, і гравець грає за Жінку (так, ту саму, за яку ми граємо у попередній частині і яка ж загинула), яка досліджує хатину (the Cabin), знайдену посеред Іржавого озера. Ця Хатинка - невелика дерев’яна рибальська домівка, розташована на маленькому острові посеред озера з одними дверима та вікном і невеликою пристанню, з якої головний герой може рибалити.

Пристань

Cube Escape: Arles

Головне меню

Третя гра в серії Cube Escape, випущена в червні 2015 року. Події розгортаються в 1888 році і гравець проходить сюжет за голландського художника Ван Ґога у французькому місті Арль, а саме у спальні його будинку. Тут присутня велика кількість посилань на його картини та біографію, а також є відсилка на його друга та митця Поля Ґоґена. Це єдина гра із серії Cube Escape яка не прив’язана до основної гілки розслідування

P.s. Якщо бажаєте лише спробувати себе в іграх світу студії Rusty Lake, то рекомендую почати саме з цієї

«Спальня в Арлі»

Cube Escape: Harvey’s Box

«1969

Куди мене везуть?»

Головне меню

Повертаємось до основного сюжету! Harvey's Box — це четверта частина серії Cube Escape, яка вийшла в червні 2015 року. Ви граєте за Харві, домашнього папугу, який сидить в картонній коробці під час переміщення з Кімнати до Хатини. Головна задача головного героя, тобто гравця, — знайти спосіб втекти з ящика. Події відбуваються у 1969 році у коробці, у якій здійснювалось перевезення папуги

Все необхідне для життя

Cube Escape: Case 23

«Це було найдивніше місце, що я коли небудь бачив за всю свою кар’єру детектива, що розслідує самогубства. Одразу як я ступив у кімнату я зрозумів, що тут було щось значно більше ніж просто мертве тіло

Осінь 1971»

Головне меню

П‘ята гра в серії Cube Escape, випущена в липні 2015 року. У цій грі Ви можете зіграти за детектива Дейла Вандермира (або Детектив). Як гравець, вам потрібно розслідувати таємничу смерть тієї самої Жінки. Мета: зібрати усі докази та відкрити ворота до Іржавого озера. Події відбуваються у 1971 році у таких локація, як Кімната, Хатина та відділ поліції (тобто там, де працює Дейл).

Відділ поліції

Cube Escape: The Mill

Головне меню

Шоста частина серії Cube Escape, яка вийшла у вересні 2015 року. Граючи за Пана Ворона (Mr.Crow) в 1972 році, гравець намагаєтеся створити куби зі спогадів Жінки, щоб помістити їх у Іржаве озеро. Сюжет розгортається всередині Млину, де також можна побачити Детектива, Жінку, Харві (призер глядацьких симпатій) і Пана Сову (Mr.Owl)

Млин: план

Cube Escape: Birthday

«Іржаве озеро, 1972

Я відчуваю себе іншим,

Я більше не відчуваю свого тіла,

Я бачу свої спогади в маленьких кубиках»

Головне меню

Сьома гра в серії Cube Escape, випущена в лютому 2016 року. Гравець керує маленьким Дейлом, коли той святкує свій дев’ятий день народження в 1939 році. Головному герою, тобто гравцю і малому Дейву, доводиться змінити своє минуле за допомогою подарунка на день народження (чому так сталось ви можете дізнатись під час проходження). Події відбуваються в будинку сім’ї Вандермирів, де присутні Пані та Пан Вандермир, маленький Дейв, його дідусь, Харві (він всюди!), а також Пан Сова та Пан Кролик (Mr.Rabbit)

Пан та Пані Валдемір

Cube Escape: Theatre

«Іржаве озеро, 1972

Озеро змінює мої спогади.

Моє минуле не таке, яким воно здається.

Я дозволю кубикам вести мене [керувати мною]»

Головне меню

Восьма гра в серії Cube Escape, випущена в квітні 2016 року. Гравець проходить гру за Дейла Вандермира, який продовжує своє розслідування та відвідує Театр Іржавого озера. Він повинен виконати головоломки, представлені в шести п'єсах. Герої, що присутні у цій частині сюжету: Дейв, Папуга, Роберт Хілл (Відомий як Боб, який вперше з’явився в одній зі сцен у Case 23, пізніше з’явиться як головний герой The White Door. Він є колишнім хлопцем Лаури Вандерблум), а також Пані Фазан (Ms. Pheasant) ще відома як Леді Озера (Lady of the Lake).

Сцена з гри

Cube Escape: The Cave

Головне меню

Дев’ята гра серії Cube Escape, яка вийшла в березні 2017 року. Гравець керує Паном Вороном, досліджуючи таємничу печеру і допомагаючи «знайомому гостю» спуститися вглиб Іржавого озера. Події відбуваються відразу в кількох локаціях, а саме у Печері, Підводному Човні і Лісі. Присутні персонажі: Дейв, Жінка та Пан Сова

Сцена з гри

Cube Escape: Paradox

«Де я?

Я був тут раніше?

Вона тут?»

Постер для короткометражного фільму «Paradox» та для гри з серії Cube Escape: Paradox

Десята есята гра в серії Cube Escape. Вона була розроблена разом із однойменним короткометражним фільмом (https://youtu.be/9ZXFaaQJb0c всім раджу переглянути) і була випущена 20 вересня 2018 року. Незважаючи на те, що це гра серії Cube Escape, а не одна з тьох окремих преміум-ігор Rusty Lake World ця гра містить у собі платний контент, а саме платну другу главу, перша є безкоштовною. У цій грі головним героєм є Дейл Вандермир, який потрапив у «зловісну кімнату», не пам’ятаючи свого минулого. Дейл повинен розв’язати чим далі, тим складніші головоломки, щоб вийти з кімнати та відновити спогади. Локації: кімната Парадокса та Ліс.  Персонажі: Дейл, Харві, Жінка, Пан Сова та Пан Ворон. Ця грає завершує гілку ігор Cube Escape.

Дейл Вандермир

Samsara Room, The White Door, The Past Within

Samsara Room

«Де я?

Це коло життя?

Я повинен знайти вихід звідси»

Головне меню

Samsara Room — п’ятнадцята гра від Rusty Lake, випущена 29 квітня 2020 року. Це ремейк першої гри, випущеної до п’ятої річниці серій ігор Rusty Lake. Події розгортаються в 1935 році, безпосередньо після подій гри Rusty Lake: Roots і переродження Вільяма Вандербума в циклі життя (пригадуйте!). Ремейк містить додаткові головоломки, яких немає в оригіналі, а також канонічний зв’язок із основною серією Rusty Lake World.

Бу!

The White Door

Сцена з гри

The White Door — це чотирнадцята гра від студії Rusty Lake і перший спін-офф, випущений 9 січня 2020 року. Вона була видана інді-видавцем Second Maze, співзасновниками якого є власники Іржавого озера. Події відбуваються в психіатричній лікарні в 1972 році, де Роберт Хілл (Боб) страждає від серйозної втрати пам'яті. Геймплей відрізняється від інших ігор Rusty Lake через появу поділу екрану на погляд від третьої та першої особи та відсутність будь-якої системи інвентарю.

Сцена з гри

The Past Within

Сцена з гри

The Past Within — шістнадцята гра від Rusty Lake і п’ята преміум-гра, випущена 2 листопада 2022 року. Це перша гра з мультиплеєром і частковим 3D-середовищем. Кооп. гра влаштована так, що один гравець грає у середовищі минулого, а інший у майбутньому. Сюжет: розгадка таємниці Альберта Вандербума шляхом спілкування між минулим і майбутнім, а також виконання його заповіту.

Сцена з гри

Ось і всі ігри студії Rusty Lake, про які я хотіла сьогодні Вам розповісти. Чому саме вони і чому Вам варто ознайомитись хоча б з однією з них? Сюжет і спосіб подання історії виконан дуже цікаво, він виконан дивно і незвично і він не перестане Вас дивувати. Також графіка і ілюстрації тут на найвищому рівні (повірте, естетичний вигляд вирішує у цих іграх більше, ніж Ви можете подумати), а самі персонажі, особливо такі як Пан Ворон чи Пані Фазан, одразу запам’ятовуються і ці ігри ви не забудете на наступний день, тиждень чи місяць. У якому порядку краще проходити? Пропоную спочатку пройти серію Cube Escape у тому порядку, у якому я сьогодні їх Вам розповіла, бо всі вони є безкоштовними (крім другої глави у Paradox) і ніяк не гіршими ніж ігри Rusty Lake World, до яких ви можете перейти, якщо Вам сподобаються безкоштовні.

На цьому у мене все, дякую за увагу, сподіваюсь, що я виконала свою задачу і змогла правильно Вас ознайомити з такими чудовими інді-іграми!

Бонус
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
eva themiis
eva themiis@dpchws

1.6KПрочитань
4Автори
23Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Оце крутий матеріал! Пам’ятаю ці ігри ще на kongregate і armorgames в флеш-форматі. Буди часи ))

Вам також сподобається