Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

Селфхарм: чому це відбувається та що дає?

Спустошення та порожнеча. Якщо коротко описати її стан, думки та емоції, то найкраще підходять ці слова. Голова дівчини безсило опустилася вниз, а зіниці очей завмерли на місці. Думок у голові не було і це було…

— Чудово, — мовила сама собі вона й через час, шепотом додала, — нарешті тиша.

На землі лежав ніж з червоним слідом крові на лезу, а зі внутрішньої сторони гомівки дівчини, повільно витекала кров.

Рана була не глибокою, втрати крові практично не було, а з наслідків, лише трішки забруднений одяг і ніж, які варто добряче вимити. Зате, отриманий результат був того вартим однозначно.

Це був перший акт селфхарму сімнадцятирічної Олени і весь час до цього моменту вона відчувала дуже сильну напругу через ситуації, що стаються в її житті, за які вона себе не забувала регулярно звинувачувати. Її часто пробирав тремор при спілкуванні зі старшими чи не дуже дружніми однолітками, і вона переймалася, що принесе комусь дискомфорт.

Але тепер, змита в раковину умивальника кров наче відкрила для дівчини новий світ. В цей момент, вона більше не відчувала тривожності, стала байдужішою до того що відбувається і нарешті, хоча й тимчасово, але перестала себе звинувачувати. І ця подія стала для Олени настільки ефективним засобом боротьби з почуттям провини, що негативні наслідки здавалися їй нічим.

Цікаві факти про дану ситуацію: дівчина мало ймовірно, що розповість комусь про те що сталося, а якщо й розкаже, скоріше всього тільки розчарується. До того ж, хоча почуття провини й зникло, але це не означає, що дівчина пробачила себе або що люди перестануть приносити їй це почуття. Проблема нікуди не зникла, але симптоми у вигляді ‘‘душевного болю’’, значно зменшилися, тому, вірогідність того, що Олена повторить акт селфхарму надзвичайно висока.

*** *** ***

Тим часом, п’ятнадцятирічний Сергій дізнався, що авторитетні хлопці трохи старші за нього, щоб довести свою відданість або закріпити дружбу, ставлять опіки від сигарок десь у себе на ключицях. Ця ідея здалася для хлопця більше чим привабливою. Такою поведінкою можна наблизитися до ‘‘крутих’’ старших хлопців. До того ж, він почав виносити з цього поступку особливі, власні сенси і доволі сильно романтизувати, настільки, що через певний час зробив це й сам.

— Боляче, зате серйозно і по дорослому, — мовив Сергій, сумніваючись, що повторить це ще раз в майбутньому.

*** *** ***

Важливо розуміти, що селфхарм може, як увійти в звичку, так і бути однорзовим.

*** *** ***

В цілому, причин для самоушкоджень досить багато, а якщо, розглядати самі ситуації, то будь-яка ситуація може стати причиною селфхарму (справді будь-яка, все залежить від людини та її сприйняття). І що головне, допоки люди не навчаться вирішувати свої проблеми або принаймні ходити до психолога і бути готовими з ним працювати… причин менше не стане.

А зараз, пропоную переглянути невеличкий перелік причин селфхарму, який є доволі узагальненим:

- Психічні розлади;- Соціальний стрес;- Надмірне вживання алкоголю та наркотиків;- Втрата або розпад;- Ізольованість та самотність;- Попередні спроби самогубства.

А тепер, трішки додам пояснень та уточнень:

  • Психічні розлади, такі як депресія, тривожність, шизофренія, РХП та інші значно підвищують ризик здійснення актів селфхарму через те що впливають на мислення людини.

  • Соціальний стрес… Сюди можна віднести токсичне оточення, емоційне вигорання від спілкування і т.д.

  • Ну, перше що варто помітити, це те, що саме по собі надмірне вживання алкоголю часто є селфхармом. Якщо розглядати це явище як причину, то в цілому, вживання алкоголю пригнічує силу волі та погіршує значно якість життя і тому людина може шкодити собі.

  • Втрата людини, чи розлука створюють сильну стресову причину і відбувається така ситуація яку я описав на початку статті.

    *** *** ***

    — … здається, далі хоче до-пояснити Chat GPT… ну нехай

Ізольованість та самотність: Відчуття відсутності підтримки, незрозуміння або відсутності соціального підключення може сприяти саморуйнівній поведінці.Попередні спроби самогубства: Люди, які мають історію самогубних спроб, можуть бути більш схильними до повторення такої поведінки.

— Ну, дякую… що ще сказати?

*** *** ***

Звісно, ці сім причин, які назвав ШІ не є повним переліком причн, які існують, як він власне і зазначає:

Важливо пам'ятати, що ці фактори не є вичерпним списком, і кожна людина може мати унікальну комбінацію факторів, які сприяють селфхарму.

Тому вкажу ще декілька причин для більшого розуміння теми, таких як: низька самооцінка; нелюбов до себе; прагнення покарати себе; відчуття належності до групи, як було в другій описаній ситуації; запобігання суїциду; зняття напруги та стресу і ще справді багато причин (це все занадто індивідуально).

Чому люди обирають селфхарм?

Насправді по причинах відносно простих: незнання того як вирішити проблему, некритичне мислення або людина не бачить нічого поганого в самоушкоджуючій поведінці. І що головне, це роблять, тому що цей метод простий в реалізації, створює ілюзію дієвості та ефектності. Проте, проблем він звісно не вирішує і єдине що може дати людині це залежність.

Що ж… стаття вийшла можливо великою, проте я хоча б краще зміг пояснити тематику.

Також, на цей раз, у мене була доволі вагома підтримка, а якщо точніше, подруга на ім’я Маша. Завдяки їй у мене з’явилося певне натхнення, плодом якого стала ця стаття і це круто, дякую їй!

На всякий випадок скажу, що все що Ви прочитали мої знання та знання чата жпт, а ми експертами не є, тому сприймайте все написане тут на свій розсуд.

Дякую за витарчений час і до зустрічі!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
smyiss
smyiss@smyiss

людина, яка намагається

208Прочитань
3Автори
5Читачі
На Друкарні з 20 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається