Вступ

Протягом останніх років перед початком повномасштабного вторгнення було багато людей, що сповідували ідеї того, що "мова - не на часі", "віра - не на часі" і так далі.

В результаті, у 2022 році ми побачили як однією з перших дій російських окупантів було знищення українських книжок, дорожніх знаків, пам'ятників, церков, вилучення гривні з обігу.
Маріуполь - російські окупанти знищують україномовні дороговкази у місті і  районі | Українська правда
Окупанти замінюють в’їздний знак у зруйнований Маріуполь, хоч бої за місто ще не закінчилися

І саме у той час більша частина наших співвітчизників, що досі сповідували "неначачизм", зрозуміли справжні цілі всіх цих кроків і їхню далекоглядність.

Сьогодні Національний Банк ухвалив історичне рішення, запропонувавши повернути розмінним одиницям гривні їхню історичну назву - шаг. Здавалось би, з поточним рівнем інфляції, копійки вже майже вийшли з обігу. І практично українці навряд помітять заміну назви розмінної одиниці, що майже вийшла з обігу.

Причому повертатися історія буде без додаткових витрат - просто замість зношених копійок, що вилучатимуться з обігу, будуть штампувати нові монети, які будуть замінювати старі. Тож ніяких надзвичайних додаткових витрат не буде.

Гроші - символ державності

Голова НБУ Андрій Пишний на історичній пресконференції присвяченій поверненню історичної назви розмінної грошової одиниці, 2 вересня 2024 року
"Вслід за російськими окупантами, на окуповану територію України заходили представники центрального банку рф", - Голова НБУ Андрій Пишний

За 28 років свого існування українська гривня пережила низку випробувань і падінь, що були зумовлені тим, що наша нація тільки-но формувалася. Нам по суті з нуля доводилося будувати монетарну політику та націоорієнтовані політичні еліти. Проте, зараз ми вже побудували низку дієвих, прачюючих інституцій.

Попри виклики повномасштабного вторгнення, за 3 роки найбільшої війни у Європі з часів Другої світової, наша національна валюта знецінилася менше, ніж це було у 2014-2015 рр. Що підтверджує, що НБУ є однією з таких реально дієвих інституцій.

Гроші - це один з державних символів. У економіці існує дві теорії походження грошей - металістична та хартальна. Перша говорить про те, що гроші пішли від ринку. Друга - гроші пішли від появи перших держав та централізованого бюрократичного апарату.

Всемирная история денег в 9 монетах • Arzamas
Зображення правителів на давніх монетах

Проте навіть якщо металістична теорія вірна, на багатьох перших монетах зображено або позначки, або портретів місцевих правителів. Гроші завжди були одним із інструментів державної пропаганди і відображали цінності та події у історії різних держав.

Одним з перших кроків московії після анексії Криму було зображення його на одній із своїх банкнот.

Купюры достоинством 200 рублей: ввод банкнот в обращение и другие страницы  истории
200 рублів 2017 року випуску з анексованим Кримом

Копійки є всюди, куди ступала нога російського окупанта. Придністров'я, Абхазія, Південна Осетія, Білорусь... Водночас, "копійки" не мають жодного відношення до українських грошей та етимології.

Повернення свого

В історії України слово "шаг" має давнє походження використання. Основна - від слова "сягати", яке у свою чергу пішло від слова "саджень".

Ще однією версією походження слова: ймовірно, слово "шаг" похідне від слова "шеляг", що в свою чергу є похідним від "солід" (шиллінг, сольдо, соль і тд).

Варто зазначити, що російська пропаганда зробила все для того, щоб якомога більше знецінити зусилля казначеїв УНР із запровадження національної валюти.

Матеріали: НБУ

Так, в УНР теж була гривня і були шаги - розмінні одиниці гривні. І якщо ви думаєте, що українці були невдахами у грошово-фінансовій системі, ви помиляєтеся.

Шаги підроблювали, що свідчило про те, що вони були ефективним платіжним засобом. Ба більше, попри заборони, шаги довгий час використовувалися навіть більшовиками.

Матеріали: НБУ

Недооцінювання досягнень українців

Серед українців, попри імперський гніт, було багато освічених економістів та фінансистів. Одним з них був всесвітньо відомий економіст М. Туган-Барановський, праці якого публікувалися у провідних економічних виданнях Заходу.

Туган-Барановський Михайло Іванович — Вікіпедія
М. Туган-Барановський - Генеральний секретар фінансів УЦР

У 1918 році ми не змогли звершити нашу Res Publica - спільну справу, державу. Одні просто сварилися, другі "неначаскали", треті намагалися якось подолати протиріччя всередині української нації.

Саме тому ми програли нашу битву за першу незалежну національну державу.

Історичне коріння

У поезії Шевченка слово "шаг" використовувалося 11 разів, натомість "копійка" - лише 8.

На Слобожанщині та Придніпров'ї доволі довго не приймали "рублі", і користувалися саме "шагами", що був половиною копійки.

Матеріали: НБУ

Сьогодні Україна повертає собі своє. Те, що жило в нашій свідомості століття, попри заборони та знищення. Копєйкі є лише у постколоніальних московитських країнах. "Придністров'я", окупована Білорусь, тощо...

Ми маємо свою багату насичену історію як і фінансів, так і багато лексику.

Слово "шаг" в українській мові і слово "шаг" в московитській - пароніми. Вони мають різне етимологічне походження.

Деколонізація грошової системи - крок до встановлення державности. Україна, яку називали країною 404, вже 3 роки супротивляється найбільшій країні світу. І доволі успішно, зважаючи на обмеженість ресурсів.

Час повертатися до свого.

Співали тобі про кохання, може ще й вічне, але шаг ціна тим словам (В. Підмогильний)Були вони колись князі, а тепер шага не вартий на Україні здрібнілий, та заниділий, та захуджений рід князів Соломирецьких (І. Нечуй-Левицький)«І залізного шага не мати» — зовсім нічого не мати.

Прислів’я та фразеологізми про шаги можна було почути в українських селах до кінця ХХ століття. Хоча їх вже не було. Українська підпільна пошта використовувала саме шаги, щоб зберігати національну пам'ять про цю розмінну одиницю.

Матеріали: НБУ

Наріжний камінь

Плекаємо надії, що цей крок - це наріжний камінь переосмислення наших грошей. Ми живемо в історичні часи становлення України на світовій геополітичній мапі. Ми боремося за свою історію, ми боремося за волю Європи.

Високопілля на Херсонщині під українським прапором. Що там відбувається?
Встановлення державного прапора над деокупованим Високопіллям, що на Херсонщині

Це має мати відображення і в банкнотах. Тож сподіваємося, що з часом прийде і їхнє переосмислення. Ми маємо згадати за всіх діячів, що творили незалежну Україну, і згадати всі основні історичні моменти цієї війни.

Відійти від провансальства і реалізувати модернізацію, закодувати у грошах правильні ідеали, такі як відповідальність за долю держави та боротьбу за її розвиток pro bono publico.

Пам'ятна банкнота "Єдність рятує світ" – присвята єднанню демократичного  світу перед обличчям російської агресії
Пам’ятні банкноти НБУ
Під час становлення Держави Ізраїль велика увага у банкнотах приділялася великим політичним діячам, що творили цю країну, та інфраструктурним проєктам.
undefined
Леві Ешколь - прем’єр-міністр Ізраїлю часів Шестиденної війни та зображення Всеізраїльського водопроводу - проєкту великого будівництва держави
undefined
Зображення Ґолди Меїр - прем’єр-міністра Ізраїлю часів Війни Судного дня та її зустрічі з євреями у Москві в 1948 р. з написом “Відпусти народ мій” (цитата з Біблії)
І лише зараз, коли Держава Ізраїль успішно встояла проти своїх ворогів, побудувала сильну політичну націю, гроші пропагують діячів культури.
100 шекелів (Лія Голдберг)
Ізраїльська поетеса Лея Ґольдберґ: “У країні моєї любові цвіте миндаль”

У Америці долар - це підручник з історії США. На кожному доларі видатна політична постать, що творила цю державу.

undefined
Александр Гамільтон - перший Міністр фінансів США та перший рядок Конституції США
undefined
Казначейство США на аверсі банкноти з Александром Гамільтоном

Спочатку нація має усвідомити свій потенціал, своїх героїв, і лиш потім, в успішно побудованій державі пропагувати через гроші свою культуру. Бо досі у нас побутує думка про приреченість нас як політичної нації, приреченість нас як успішних воїнів, економістів, політиків.

НБУ вводить в обіг пам'ятну банкноту "Пам'ятаємо! Не пробачимо!" |  Історична правда
Пам’ятна банкнота НБУ

У зміні дизайну розмінних одиниць чи банкнот немає нічого поганого. Кожне десятиліття євро змінює свій дизайн, відображаючи ідеали та думки нового покоління.

Тож, сподіваємося, що повернення історичної назви розмінній одиниці запустить далекоосяжний процес переосмислення грошей як одного з інструментів пропаганди українських цінностей.

Цінностей незламності, свободи та підприємливості.
Це дозволить нам краще усвідомити цінність власної держави та шляхи її побудови, бо це наша Res Publica - спільна справа.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

144.6KПрочитань
0Автори
786Читачі
Підтримати
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Європа стикається з незвичайною проблемою: наддешевою енергією

    Завдяки розвитку відновлюваної джерел енергія стає наддешевою. Проте зараз Європа відкриває для себе проблему, що її може бути важко експлуатувати.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Демографічна криза: націонал-капіталістичний шлях

    Сьогодні українська нація стикається з великою демографічною кризою викликаною війною та страшним для нас минулим сторіччям. Демографічний стан є базовим для її соціально-економічного розвитку, бо державу населяють і творять її економіку живі люди.

    Теми цього довгочиту:

    Демографія
  • Енергетичні підсумки червня

    Через переведення частини енергоблоків українських АЕС у плановий ремонт (що забезпечить їх стабільну роботу взимку) та збільшення середньодобової температури, частота та довжина стабілізаційних відключень у червні значно зросла.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика

Вам також сподобається

Коментарі (12)

Гроші придумали фіникійці для торгівлі з іншими, себто за межами своїх колоній. Отже гроші тут з “централізованим бюрократичним апаратом” не пов’язані.

Гроші самі по собі були товаром. Мідь, срібло та золото цінилися незалежно від того, що на них було викарбовано. Викарбовані знаки тут радше були знаками якости, які зараз можна побачити на банківських зливках.

другі "неначаскали"

Більшовицький уряд у Харкові — це точна аналогія секти Порошенка. І Путин наважився на вторгнення виключно тому, що секта Порошенка створила ілюзію двовладдя і переконала Путина, що Україна — “слабка жертва”.

у нас побутує думка про приреченість нас як політичної нації, приреченість нас як успішних воїнів, економістів, політиків.

Ті хто виправдовують ґеноцид українців вважаться “патріотами”, послідовники Андрія Хвилі вирішують що є “правильна українська” на Вікіпедії.

До речі, я завжди вважав недоречною назву “копійка”. “Шаг” мені дуже подобається. Але от реально: кому це зараз потрібно? Розмінна монета це 1,2,5 грн.

Країна перетворюється на колгосп, заперечується Конституція, зате бачимо буйство расових дизайнерів. Ця їхня творчість може й правильна, але до болю нагадує Розстріляне Відродження…

Вам також сподобається