Шинейд О’Коннор: неспокійна душа з величезним талантом і незламним духом

Згадуючи кращі треки 56-річної ірландської співачки і авторки пісень, чий чарівний голос і відвертий дух зробили її улюбленою та незрозумілою фігурою в поп-музиці.

Надзвичайно талановита і чесна ірландська співачка і авторка пісень Шинейд О’Коннор, яка здобула популярність наприкінці 80-х років, померла в Лондоні 26 липня 2023 року у віці 56 років. Другий альбом О’Коннор “I Do not Want What I Haven’t Got” став світовим блокбастером після того, як її кавер на пісню Прінса “Nothing Compares 2 U” був випущений як сингл. Безстрашно відверта громадська діячка, О’Коннор використовувала свою новознайдену славу, щоб виступати на захист низки справ, включаючи боротьбу з расизмом, права жінок і жорстоке поводження з дітьми, і зазнала жорсткої критики за виступ проти сексуального насильства в католицькій церкві.

Попри суперечки, особисті кризи та складні стосунки з Прінсом та іншими музичними сучасниками, О’Коннор була надзвичайно важливою артисткою. Деякі з її найвідоміших записів були записані з чужих пісень, але в її неспокійному і широкомасштабному написанні оригінальних пісень особисте і політичне перепліталося, як у небагатьох інших. За свою кар’єру О’Коннор випустила 10 студійних альбомів, які вільно переходили від поп-, рок-, фолк, джазових стандартів, кантрі, R’n’B та танцювальної музики. У саундтреках та синглах вона співпрацювала з такими артистами, як Пітер Ґебріел, Massive Attack, Шейн МакҐован, Asian Dub Foundation та The Chieftains.

Пропонуємо вашій увазі 10 найкращих записаних виступів О’Коннор.

10. “The Emperor’s New Clothes” (1990)

“I Don’t Want What I Haven’t Got” був чудовим альбомом, на якому не було двох однакових треків, що, звісно, ускладнювало підтримку успіху “Nothing Compares 2 U”. Наступний найбільший хіт альбому, “The Emperor’s New Clothes”, був самовпевненою заявою молодої жінки, яка вирішила бути вірною собі, ставши одночасно матір’ю і знаменитістю: “Я буду жити за власною політикою / Я буду спати з чистим сумлінням”. Це був другий хіт О’Коннор під номером 1 у чарті Billboard’s Modern Rock, що зробило її першою жінкою-солісткою, яка очолила цей список кілька разів. Відтоді лише Аланіс Моріссетт та Біллі Айліш повторили цей подвиг.

9. “Heroine” разом з Еджем (1986)

У 1986 році гітариста U2 Еджа запросили до роботи над музикою до фільму Пола Маєрсберга “The Captive”. 19-річна О’Коннор, яка на той час грала у дублінському гурті Ton Ton Macoute, стала співавтором і виконала сингл до саундтреку, в якому також брав участь колега Еджа по групі Ларрі Маллен-молодший, який грав на барабанах. Це був перший раз, коли світ за межами Ірландії отримав шанс почути цей унікальний новий голос, більш ніж за рік до виходу дебютного альбому О’Коннор. Пізніше вона співпрацювала з Боно над піснею для фільму, заснованого на жорстокому ірландсько-британському конфлікті, “In the Name of the Father” 1993 року.

8. “I Want Your (Hands on Me)” разом з MC Lyte (1988)

Дебютний альбом О’Коннор “The Lion and the Cobra” 1987 року став міжнародним хітом. Для четвертого синглу альбому у 1988 році О’Коннор випустила розширений ремікс на пісню “I Want Your (Hands on Me)”, що включав 28 тактів від 17-річного реп-феномена MC Lyte. У 1988 році навіть R’n’B-виконавці ще не почали запрошувати реперів, але О’Коннор була палкою прихильницею хіп-хопу і невдовзі знялася в епізодичній ролі у відеокліпі MC Lyte “Lyte As a Rock”. О’Коннор також виступила на Ґреммі 1989 року з логотипом Public Enemy у волоссі на знак протесту проти того, що перша нагорода в цьому жанрі – “Найкраще реп-виконання” – не була включена в телевізійну церемонію.

7. “Dense Water Deeper Down” (2014)

Після гри на гітарі на двох альбомах, які розпочали її кар’єру, О’Коннор протягом наступних двох десятиліть записувалася переважно як вокалістка. Однак вона зіграла на гітарі та бас-гітарі на кількох треках свого останнього альбому “I’m Not Bossy, I’m the Boss”, включаючи цей дзвінкий трек про палке кохання: “Він – густа вода в глибині душі / Він змушує мене забути все, про що попереджала мама / Я думаю про нього щоночі.”

6. “No Man’s Woman” (2000)

За багато років до того, як слово “менсплейнінг” стало загальновживаним, О’Коннор створила подібне – “ментролінг” – для гімну виходу з патріархату. “No Man’s Woman” з альбому “Faith and Courage” став синглом-поверненням Шинейд після її першого повноформатного альбому за майже шість років. У кліпі О’Коннор зіграла роль нареченої-втікачки, майже не схожа на себе з довговолосою зачіскою, поки вона не знімає перуку, щоб показати своє культове стрижене волосся.

5. “Black Boys on Mopeds” (1990)

На внутрішній стороні обкладинки “I Don’t Want What I Haven’t Got” було розміщено фото сім’ї Коліна Роуча, чиє вбивство лондонською поліцією у 1983 році згадується у тексті “Black Boys on Mopeds”. Чудовий акустичний трек, написаний О’Коннор та аранжований фронтменом World Party Карлом Воллінґером, є однією з її найвідоміших пісень, версії якої випускали Chevelle, Аманда Палмер та The Nields.

4. “Success Has Made a Failure of Our Home” (1992)

О’Коннор дала зрозуміти, що ніколи не збиралася робити очевидних, комерційно підкованих кар’єрних кроків, коли випустила альбом “Am I Not Your Girl?” на піку своєї слави. Еклектична колекція каверів, що складається переважно з пісень, написаних ще до народження О’Коннор, знайшла своє центральне місце у переспіві раннього синглу Лоретти Лінн “Success”. Версія О’Коннор розширює як назву, так і аранжування, перетворюючи тиху кантрі-пісню на драматичний шедевр симфонічної поп-музики.

3. “War (live on Saturday Night Live)” (1992)

О’Коннор просувала “Am I Not Your Girl?” через тиждень після релізу, з’явившись на шоу Saturday Night Live, виконавши “Success Has Made a Failure of Our Home” та ще одну кавер-версію, яка не увійшла до альбому. Більшість слів з синглу Боба Марлі “War” 1976 року були адаптовані з промови ефіопського імператора Хайле Селассіє 1963 року, і цим телевізійним акапельним виконанням О’Коннор ледь не перетворила пісню на політичну ораторську промову у своєму легендарному виступі на знак протесту проти жорстокого поводження з дітьми в католицькій церкві. Піднявши фотографію Папи Івана Павла ІІ, розірвавши її на шматки і вигукнувши: “Борітеся зі справжнім ворогом”, О’Коннор ризикнула своєю кар’єрою, щоб зробити сміливу заяву. Кожне наступне одкровення про Католицьку Церкву в наступні десятиліття ще більше підтверджувало відвагу О’Коннор.

2. “Mandinka” (1987)

О’Коннор написала свій проривний сингл, прочитавши про західноафриканське плем’я мандінка в книзі Алекса Хейлі “Коріння”, і виконала хіт на студентському радіо в програмі “Late Night with David Letterman” та на церемонії вручення Ґреммі 1989 року. Після того, як у 2017 році О’Коннор опублікувала відео, в якому обговорювала думки про самогубство після втрати опіки над своїм сином Шейном, Фіона Еппл відреагувала на це відео, демонструючи любов і підтримку О’Коннор. Натхненно підспівуючи О’Коннор під її пісню “Mandinka” на Ґреммі, Еппл заявила: “Вона, бляха, найкраща. Вона наш герой!”

1. “Nothing Compares 2 U” (1990)

У 80-х роках багато артистів робили кавери на пісні Прінса і зазвичай обирали добірки з його сольних альбомів, які вже були чудовими, повністю реалізованими треками. “Nothing Compares 2 U” була відносною невідомістю, хоча була випущена в 1985 році короткоживучою групою The Family, що проіснувала недовго. Прінс написав пісню, коли його економка Сенді була у тривалій відпустці, і слова “Всі квіти, які ти посадила на задньому дворі, померли, коли ти пішла” не були метафорою – поп-суперзірка просто сумував, що в його домі безлад. О’Коннор та її співпродюсер, британський танцювальний хітмейкер Неллі Хупер (Soul II Soul, Б’єрк), перетворили “Nothing Compares 2 U” на королівську, несамовиту пісню про кохання, яка очолила хіт-паради по всьому світу і довела, що хтось, окрім Прінса, може зробити остаточний запис пісні Прінса.

Слухати: Apple Music / Spotify

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Записки Шенберга
Записки Шенберга@schoenbergnotes

про арт

305Прочитань
1Автори
10Читачі
На Друкарні з 2 липня

Більше від автора

  • Філіп Ґласс: від композитора до музичного генія

    Філіп Ґласс - це ім'я, яке стало синонімом для сучасної класичної музики, а його творчість відзначається неймовірною еволюцією, що охопила багато десятиліть і залишила великий слід у світовій музичній історії.

    Теми цього довгочиту:

    Класична Музика
  • Том Йорк: Suspiria (OST), огляд альбому

    Оскільки робота над фільмом жахів поставила Тома перед абсолютно новими викликами та можливостями, Suspiria стоїть окремо від будь-якої іншої його роботи. Багатошаровий вокал і мелодії, що передають жах, тугу і меланхолію, поєднуються, створюючи хаотичне музичне заклинання.

    Теми цього довгочиту:

    Музичиний Альбом
  • Майлз Девіс: Bitches Brew, класичні альбоми

    Платівка стала визначальною для Майлза, наповнена закрученими, довгими джемами та калейдоскопічним поєднанням акустичних та електричних інструментів, зміїстих грувових ритмів і гучної рок-потужності.

    Теми цього довгочиту:

    Музичиний Альбом

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається