Шизофренія як еволюційна плата за великий мозок?

Розвиток шизофренії та аутизму можуть бути пов’язані з генетичними змінами, які мають під собою давнє еволюційне підґрунтя.

Напевно, багато хто вже чув про такі випадки, коли у тварин виявляється стан обсесивно-компульсивного розладу (ОКР). Коні, хижі сумчасті і навіть дельфіни, що опинилися в неволі, іноді завдають собі каліцтва. Домашні собаки нерідко опановують поглинаюче почуття розлуки і тривоги, а серед котячих іноді спостерігаються депресивні стани. Психічні симптоми зустрічаються навіть у птахів та морських мешканців. Вчені погоджуються з тим, що незважаючи на ознаки тривоги, депресію та компульсивний розлад, що зустрічаються у цілого ряду видів тварин, шизофренія обходить їх стороною. А от із людьми — зовсім інша ситуація. Така хвороба досить руйнівна і вона, немов переслідує людство. Чому так відбувається?

Ймовірно, частина відповіді у тому, що шизофренія на відміну від інших хвороб має генетичне походження. Однак, відразу виникає питання, чому за такий довгий період гени, які містять схильність до шизофренії, не були усунені природним добором. Численні недавні дослідження, опубліковані в Molecular Biology and Evolution, Human Genetics і Genome Biology розкривають картину того, яким чином сумна хвороба зароджується в людському мозку, і які можливі механізми існують для її лікування. Вчені також зазначають, що поширення шизофренії та розладів аутистичного спектру у людей виявилися наслідками, вірніше, побічним продуктом інтенсивного розвитку людського мозку, який здатний до складних когнітивних процесів. Психоз із його руйнівними наслідками психіки — це своєрідна еволюційна «плата» за розвиток надмірно великого мозку. На думку генетиків, шизофренія як хвороба, яка винятково широко поширена серед людей, надзвичайно стійка, оскільки має складну еволюційну передісторію.

На думку вчених, геномні зміни, які пов’язані з появою шизофренії, відбулися, ймовірно, до масової міграції давніх Homo з Африки.

На думку вчених, геномні зміни, які пов’язані з появою шизофренії, відбулися, ймовірно, до масової міграції давніх Homo з Африки. Враховуючи, що згаданий психічний розлад присутній у різних людських суспільствах, можна говорити про те, що геномні зміни були досить древніми, а, головне, торкнулися практично всіх давніх людей. Судячи з усього, подібні генетичні мутації мають якесь важливе еволюційне значення для розвитку мозку Homo sapiens.

Одне з недавніх досліджень, яке було опубліковано в журналі «Molecular Psychiatry», вказує на цікавий зв’язок між варіантами генів, які пов’язані з розладом аутистичного спектру і поліпшенням пізнавальних можливостей. Йдеться про те, що деякі з таких генетичних варіантів сприяють значному покращенню когнітивних здібностей та загалом позитивно впливають на інтелектуальне життя населення. Дослідження вчених з Единбурзького університету дозволяють частково відповісти на запитання, чому деякі люди з розладом аутистичного спектру можуть мати виключно високі пізнавальні здібності. Невже відповідь кроється у специфічних варіантах генів, які мають давню історію?

Психічні розлади — це ніщо інше, як еволюційні наслідки розростання великого мозку, який у перспективі дає інтелектуальну перевагу.

Здається, можлива відповідь близька. Психічні розлади — це ніщо інше, як еволюційні наслідки розростання великого мозку, який у перспективі дає інтелектуальну перевагу. У ході людської еволюції ми залишили багатьох наших мавпячих родичів десь позаду, а, головне, ми отримали такі геноми, які були, скажімо так, більш чутливі до нового розвитку, що давало нашим предкам більше когнітивних можливостей, яких немає у інших приматів. Важливо підкреслити, все це дозволило нашим давнім предкам мати більш гнучку і складну поведінку, яка давала можливість краще вирішувати проблеми, що виникали. Однак у процесі таких еволюційних змін наш мозок виявився більш уразливим, вірніше, більш схильним до випадкових порушень, результатом яких стали вищезгадані розлади. Все ж таки є надія на те, що проблема шизофренії остаточно буде вирішена, і вона перестане бути «злим роком» людства.

Джерела:

Khaitovich, P., Lockstone, H.E., Wayland, M.T., Tsang, T.M., Jayatilaka, S.D., Guo, A.J., Zhou, J., Somel, M., Harris, L.W., Holmes, E., Paabo, S., Bahn, S. Metabolic changes in schizophrenia and human brain evolution // Genome Biology. – 2008. – Vol. 9 (8), № R124.

Lupton М.К., Clarke Т. et al. Common polygenic risk for autism spectrum disorder (ASD) is associated with cognitive ability in the general population // Molecular Psychiatry. – 2016. – Vol. 21 (3). 419–25. Published online March 10, 2015.

Stetka, B. Schizophrenia May Be the Price We Pay for a Big Brain. The disease is linked to genetic changes on the evolutionary road from ape to human // Scientific American. Published online July 1, 2015.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Сергій Клемін
Сергій Клемін@serhii_klemin

Письменник, блогер, антрополог

810Прочитань
4Автори
22Читачі
На Друкарні з 21 червня

Більше від автора

  • Homo sapiens «постаріли» майже на сотню тисяч років

    Повторний аналіз знахідок з печери Джебель-Ірхуд (Марокко) дозволив встановити більш давній вік останків Homo sapiens, який складає приблизно 318 тис. років.

    Теми цього довгочиту:

    Антропологія
  • Погребальні ритуали неандертальців

    Численні неандертальські похоронні ями в Бельгії, на південному заході Франції, на півночі Іраку дозволяють говорити про те, що давні люди ховали своїх одноплемінників, а отже, мали певну погребальну культуру.

    Теми цього довгочиту:

    Антропологія
  • Олдувайська культура підносить нові сюрпризи

    Кам’яні знаряддя, що відносяться до типу олдувайської культури, були виявлені поряд з останками давнього парантропа (масивного австралопітека). Кенійська знахідка дає підставу засумніватися в тому, що винахідниками олдувайських знарядь були ранні Homo.

    Теми цього довгочиту:

    Антропологія

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Дуже цікаво! Підозрювала це. Але прикро, що воно так все працює (

Вам також сподобається