Що потрібно знати про білінгвізм

Запрошую вас підписатись на мій Телеграм канал, де ви знайдете цікаві статті та новини на тему бізнесу, саморозвитку, технологій та культури.

Білінгвізм не лише відкриває двері до міжкультурної комунікації, але й позитивно впливає на когнітивні здібності. Ось все, що вам потрібно знати про науку про білінгвізм. Нещодавні дослідження окреслили конструктивний вплив білінгвізму на людський мозок. Це тема, що цікавить не лише лінгвістів, а й антропологів, неврологів та психологів.

Як стверджує професор Джіджі Лук з Гарвардської школи шкільної освіти, "білінгвізм формує наш мозок на все життя". Вивчення другої мови в ранньому віці може покращити когнітивне здоров'я в довгостроковій перспективі.

Білінгвізм означає здатність розмовляти двома мовами. Він відрізняється від мультилінгвізму - здатності розмовляти трьома або більше мовами. Дехто може використовувати ці терміни як взаємозамінні, але для цілей цієї статті ми будемо посилатися на перший термін.

Давайте заглибимося в тему і розглянемо деякі переваги білінгвізму для мозку.

Двомовність і мозок

Здатність розмовляти двома мовами зводиться до здатності не розмовляти однією з них у певний момент.

Це пов'язано з більш розвиненим процесом гальмування, тобто здатністю утримуватися від чогось в системі процедурної пам'яті. Цей процес виявився більш розвиненим у двомовних людей.

Дослідники вважають, що люди, які вивчали другу мову з раннього дитинства будуть більш уважними протягом усього життя. Менш зрозуміло, чи вивчення другої мови в старшому віці має такий самий вплив.

Було виявлено, що інші функції мозку покращуються в результаті білінгвізму: сприйняття, пам'ять, когнітивний контроль і багато іншого.

Двомовні люди можуть краще контролювати процеси, що виконуються мозком, які загалом відповідають за такі види діяльності, як багаторівневе мислення, зосередженість і багатозадачність. Тому вони також менш схильні відволікатися.

Крім того, підвищена мозкова активність, яка виникає внаслідок перемикання між мовами або їх вивчення, може допомогти сповільнити процес старіння або знизити ризик серйозних захворювань, таких як деменція.

Наприклад, дослідження показують, що хвороба Альцгеймера прогресує повільніше і має менший вплив на двомовних пацієнтів, ніж на тих, хто розмовляє лише однією мовою.

Симптоми старечого недоумства у двомовних людей з'являються на п'ять років пізніше, ніж у одномовних. Це стосується людей, які вивчають іноземні мови на будь-якому етапі свого життя.

Враховуючи все це, ми можемо сміливо заявити, що вивчення нової мови має такий самий вплив на мозок, як фізичні вправи на людське тіло.

Двомовність та емоції

Діти, які виховуються в двомовному середовищі, повинні швидко засвоїти, якою мовою їм слід користуватися в певних ситуаціях або при спілкуванні з певною людиною.

Дослідження показують, що двомовні діти випереджають своїх однолітків в емпатійному мисленні та здатності робити висновки про душевний стан інших людей вже у віці 3 років.

Ці елементи мають ключове значення для нашого емоційного розвитку.

Теорію про те, що мова впливає на особистість, досліджувала у 1968 році Сьюзен Ервін-Тріпп, соціолінгвіст, яка сама розмовляла двома мовами. Ервін помітила значні зміни в термінології, яку використовували учасники дослідження, коли їх просили завершити кілька речень двома мовами.

Наприклад, Ервін-Тріпп провела дослідження, в якому попросила японо-американських жінок завершити речення, які вона давала їм обома мовами. Вона виявила, що вони пропонували дуже різні закінчення залежно від мови, якою користувалися.

На початок речення "Коли мої бажання суперечать моїй родині" одна з учасниць закінчила його японською: "...це час великого нещастя", тоді як англійською: "...я роблю те, що хочу".

Дослідження 2006 року, проведене доцентом соціальної психології Університету Коннектикуту Найраном Раміресом-Еспарза (Nairan Ramírez-Esparza), стверджує, що "мова не може бути відокремлена від культурних цінностей цієї мови".

Ми бачимо себе через культурні цінності мови, якою розмовляємо, тому цілком логічно, що цей ефект особливо сильно відчувають білінгви, адже вони мають міцне підґрунтя в різних культурах.

Це, в свою чергу, корелює з більшим почуттям толерантності, здатністю адаптуватися та загальною емпатією до інших.

Чи є якісь недоліки у двомовності?

Деякі дослідження показали, що словниковий запас двомовної людини може бути меншим у кожній окремій мові, а її вербальні здібності дещо менш розвинені.

І порівняно з одномовними, білінгви іноді потрапляють у ситуації, коли вони не можуть знайти потрібне слово, щоб описати певну ситуацію або проблему.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

18KПрочитань
17Автори
90Читачі
Підтримати
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається