Що сховано в законі про допомогу Україні та куди підуть гроші?

Автор: Колбі Бедуор

Конгрес США нарешті ухвалив Закон про додаткові асигнування на національну безпеку на суму 95 мільярдів доларів, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та союзникам в Індо-Тихоокеанському регіоні, а також інвестиції в оборонно-промислову базу США.

Але що насправді закладено в законі, і куди підуть гроші?

«Закон про додаткові асигнування» фактично складається з 4 законів, які Палата представників Конгресу США об'єднала в один пакет, ухвалила і передала до Сенату. Він включає додаткові закони про асигнування для Ізраїлю, України, Індо-Тихоокеанського регіону та загальний закон про санкції.

Цей допис буде присвячений виключно «»Закону про додаткові асигнування на безпеку України (Ukraine Security Supplemental Appropriations Act - USSAA). Дописи про закони щодо Ізраїлю та [країн] Індо-Тихоокеанського регіону з'являться наступного тижня. […]

Якщо ви цього ще не зробили, я наполегливо рекомендую вам прочитати мій попередній тред про безпекову допомогу США Україні, перш ніж продовжувати далі. Я знаю, що він дуже довгий, але все в цьому дописі матиме набагато більше сенсу, якщо ви прочитаєте спочатку попередній тред.

Наступний крок: забудьте все, що ви вже читали про цей закон від інших. Це майже напевно було неправдою. Я не можу порахувати кількість журналістів, які стверджували, що закон надає $60 млрд військової допомоги безпосередньо Україні, хоча насправді це [буд] лише частина цієї суми.

USSAA виділяє загалом $60,776,672,000, з яких $50,679,672,000 (83,4%) - на рахунки, пов'язані з безпекою, а $10,097,000,000 (16,6%) - на економічну/гуманітарну допомогу. Якщо остання категорія майже цілком призначена для українців, то більша частина коштів, пов'язаних з безпекою, - ні.

Це одразу зрозуміло з перших двох підкатегорій Міністерства оборони , з яких починається USSAA: «Військовослужбовці» та «Експлуатація та обслуговування, послуги». На слайді нижче показано затверджене фінансування за USSAA у порівнянні з пропозицією Сенату та початковим бюджетним запитом президента Байдена.

Image

У крайній правій колонці вказана мета, на яку виділяються кошти - в даному випадку це операції Європейського командування США (EUCOM). На ці дві категорії виділено 6,5 мільярдів доларів, які, хоча і включені до «закону про допомогу Україні», але йдуть не Україні, а Міністерству оборони.

В рамках операції «Атлантична рішучість» (Atlantic Resolve) США розгорнули додаткові сили в Європі у відповідь на російське вторгнення. Ці кошти для EUCOM покривають витрати, пов'язані з ротацією військ та операціями. Таким чином, хоча це і «пов'язано з Україною», це не є фінансуванням, яке допомагає Україні.

Image

Наступний розділ складається з двох важливих пунктів: «Ініціатива з надання допомоги Україні в галузі безпеки» (USAI) та фонд заміщення. Якщо вам необхідне повторення - обидва ці пункти пояснюються в попередньому треді, якщо вам потрібно повторити. Станом на сьогодні на USAI було виділено $18,9 млрд, тож $13,8 млрд - це велика сума.

Image

Однак програма USAI - це катастрофа. Досі не укладено контрактів на $6,6 млрд, і адміністрація Байдена відмовилася використовувати ці кошти для закупівлі найбільш пріоритетного для України товару: додаткових систем Patriot. Чи будуть ці нові кошти використані більш відповідально, чи ні, є ключовим критерієм.

Image

Пентагон має негайно виділити кошти USAI на закупівлю залишків наявних артилерійських боєприпасів через чеську та естонську ініціативи. Потім вони повинні координувати з членами НАТО розміщення великих замовлень на нові системи Patriot як для України, так і для себе.

Це важливо для Raytheon, щоб мати змогу інвестувати у збільшення обсягів виробництва. Вони можуть випускати 1 систему на місяць, але не мають достатньої кількості робочої сили та ланцюгів постачання, щоб виробляти таку кількість систем. Без замовлень на десятки систем вони не зможуть розширюватись.

Що стосується фонду заміщення, то ці $13,4 млрд - це великий дефіціт. Запит адміністрації Байдена на $18 млрд вже був абсолютно недостатнім. Незрозуміло, чому законопроєкт Сенату урізав $4,6 млрд від запиту, але було помилкою з боку Палати представників не виправити це.

Image

Враховуючи те, що Пентагон вже потребує $10 млрд для покриття витрат на заміну оборонних матеріалів, які вже списані задля задоволення потреб України, у нього залишається лише $3,4 млрд для покриття витрат на заміну $3,9 млрд в рамках існуючих Presidential Drawdown Authority, плюс $7,8 млрд в рамках нових президентських повноважень.

Очевидно, що це жахлива ситуація. До літа адміністрація Байдена, ймовірно, може оголосити, що вона змушена припинити передачу Україні пакетів оборонних матеріалів України через те, що у неї закінчилося фінансування на заміну, так само, як вона свавільно зробила в грудні 2023 року.

Було потрібно щонайменше 34 млрд дол. фінансування для фондів заміщення, щоб покрити існуючий дефіцит у 10 млрд дол. плюс нові та існуючі PDA. Використання всіх наявних обсягів повноважень зі списання [матеріальних засобів на користь України] може легко призвести до дефіциту коштів, необхідних для придбання запасів на заміну, у розмірі 20 мільярдів доларів США.

Закупівлі: як і рахунки «Військовослужбовці» та «Експлуатація та обслуговування, послуги», хоча ці кошти є частиною додаткової допомоги Україні, вони не призначені для України. Ці $13,3 млрд призначені насамперед для збільшення виробництва і закупівель основних видів озброєнь, а також для кібербезпеки EUCOM.

Image

Україна дійсно опосередковано виграє від збільшення виробництва американських озброєнь, але це не є основною метою цих коштів, щодо яких адміністрація надавала запит і в усіх 4 попередніх законах про додаткове фінансування. Головне питання полягає в тому, чому Сенат перевищив запитувану суму на $6,5 млрд?

Image

Рішення Сенату урізати $4,6 млрд. з фонду заміщення, але додати $6,5 млрд. до рахунків закупівель є особливо дивним, враховуючи, що Конгрес має значні повноваження щодо нагляду за першим рахунком і менші - за другим. Можливо, існує неофіційна домовленість щодо цього.

Image

Можливо, це був спосіб Сенату зафіксувати частину грошей на заміну певних систем озброєнь, які вони хочуть, які Президент мав би спистати зі складів Міністерства оборони. Значне збільшення видатків на закупівлю ракет і боєприпасів для армії надає певну підтримку цій теорії.

Image

Однак Конгрес вже може ефективно це робити, враховуючи його повноваження з нагляду за перепрограмуванням дій для фонду заміщення; що також є більш прозорим для громадськості. Тож поки що це залишається загадкою. Суть в тому, що грошей все ще не вистачає.

Я також зазначу, що єдиною відмінністю між законопроєктами Сенату і Палати представників є додаткові $475 млн на інші закупівлі для ВПС. Палата представників перенесла ці гроші на цей рахунок зі статті «Експлуатація та обслуговування, ВПС»; також невідомо, чому це було зроблено; можливо, вони хочуть, щоб ВПС купили [певне] щось.

Image
Image

Закінчуючи з Міністерством оборони: $633 млн на науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи для підтримки кібербезпеки та інших потреб EUCOM, $8 млн для Генерального інспектора Міністерства оборони для здійснення нагляду за допомогою Україні та $2 млн для розвідувальної спільноти для підтримки розслідувань російських військових злочинів.

Загалом 48,4 млрд доларів надійдуть на рахунки фінансування під управлінням Міністерства оборони США.

Image

Міністерство енергетики США отримує близько 150 мільйонів доларів на підтримку ядерного та радіологічного реагування в Україні, а також 98 мільйонів доларів на виробництво ядерних ізотопів. Спочатку Адміністрація запросила ці кошти на ядерні реактори, але Сенат поклав гроші на цей рахунок.

Image

Економічна та гуманітарна допомога у розмірі $10,1 млрд розподілена між Міністерством охорони здоров'я США та Державним департаментом, причому більша частина йде на безповоротну позику у розмірі $7,9 млрд для Фонду економічної підтримки, а $1,6 млрд - на допомогу Україні та іншим постраждалим країнам регіону.

Image

Останні асигнування - $2 млрд на програми допомоги у сфері безпеки, керовані Державним департаментом: $400 млн на потреби цивільних правоохоронних органів/безпеки, і $1,6 млрд на кредити для України та інших країн Європи для фінансування закупівель у США через Foreign Military Sales/Direct Commercial Sale.

Image

У минулому фінансування в рамках «боротьби з наркотиками та порушенням законів» фактично використовувалися для фінансування закупівлі техніки для Державної прикордонної служби України, в тому числі канадських МРАПів Roshel Senator. Це було б розумним використанням цих нових $400 млн, оскільки Roshel має високі темпи виробництва.

Як я зазначав у попередньому треді, виділення лише 1,6 мільярда доларів на FMF є прикрою подією. Довгострокову безпекову допомогу Україні краще спрямувати на цю програму, а не на USAI. FMF дає українцям більше контролю; адміністрація Байдена не може витрачати ці кошти на речі, які не потрібні Україні.

Якщо підсумувати всю безпекову допомогу Україні, передбачену законом, як фактичні кошти, так і нові повноваження на скорочення, то вона становить лише $23,6 млрд. Якщо не враховувати PDA, то залишається фактичне фінансування на оборону [в розмірі] $15,8 млрд з $60,8 млрд. Лише 26%. Не дуже багато.

Це фундаментальна проблема того, як адміністрація Байдена структурувала свої бюджетні запити з початку війни. Пакети допомоги для України наповнені грошима, які не призначені для України, і Конгресу не вистачило розуму, щоб виправити цю помилку.

Це створює хибну ілюзію, що Україна отримує набагато більше грошей і набагато більше допомоги, ніж є насправді. ЗМІ також дуже винні в загостренні цієї проблеми, оскільки вони не читають законодавство і не пояснюють його своїй аудиторії.

Усе це дуже допомагає російським дезінформаційним зусиллям. Громадськість змусили повірити, що Україні було надіслано 113 мільярдів доларів готівкою, а американські політики все ще погіршують ситуацію, не спромігшись розробити закон, який би відповідав реальним потребам України.

Закон був підписаний президентом Байденом. Ми можемо лише сподіватися, що він максимально ефективно використає ресурси, щодо яких надавав запит. Пакет допомоги в рамках PDA на 1 мільярд доларів і вкрай запізніле надання ATACMS дальністю дії 300 км є хорошими першими кроками, але потрібно виправити помилки, допущені впродовж [попередных] 2 років.

Вчора Салліван заявив, що фінансування покриє всі потреби України у 2024 році. Це буде необхідно, тому що я не впевнений, що ще один закон буде прийнятий цього року. Якщо Байден попросить про ще один, Конгрес буде мати рацію, якщо запитає - чому він не подав більший запит для початку?

Цілком ймовірно, що буде потрібен ще один закон про допомогу Україні; безумовно, на початку 2025 року, якщо не раніше. Ми можемо лише сподіватися, що всі залучені сторони засвоїли важливі уроки щодо виконання своїх обов'язків. Україна, як і раніше, розраховує на підтримку своїх друзів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

225.7KПрочитань
21Автори
564Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • В-52 «Stratofortress» — Символ потужності Америки

    Міжконтинентальний стратегічний бомбардувальник В—52 «Stratofortress» є важким міжконтинентальним бомбардувальником ІІ покоління. Його долею була велика місія, а саме замінити літак В-36 «Convair».

    Теми цього довгочиту:

    Авіація
  • Мобілізація в Штатах

    Поговоримо трошки про мобілізацію. Але не в Україні, а в США в часи В'єтнаму. В цьому тексті ми спробуємо розібрати та проаналізувати чому “мобка” була необхідна для продовження війни і як це вплинуло на суспільство надалі.

    Теми цього довгочиту:

    Мобілізація
  • Безглуздість терору

    11 вересня. 8:46. 2996 загиблих і 25 тисяч поранених. Терористи із ще маловідомої терористичної організації Аль-Каїда захопили 4 літаки, 3 із яких досягли цілей. В пам'ять про ті події, ми поговоримо, а чи мала ця подія хоч якийсь смисл для терористів, наскільки успішним є терор?

    Теми цього довгочиту:

    Тероризм

Коментарі (1)

Я спробував перевірити деякі висновки цієї статті і здається що не всі данні використані в цій статті ж достовірними. Наприклад:

1) “Однак програма USAI - це катастрофа. Досі не укладено контрактів на $6,6 млрд”. По цьому посиланню значно більша сума вже використана за контрактами. https://uamission.com/international-assistance/united-states-and-ukraine/us-defense-industrial-base-supporting-ukraine/usai-contract-awards/

2) “Враховуючи те, що Пентагон вже потребує $10 млрд для покриття витрат на заміну оборонних матеріалів, які вже списані задля задоволення потреб України, у нього залишається лише $3,4 млрд для покриття витрат на заміну $3,9 млрд в рамках існуючих Presidential Drawdown Authority, плюс $7,8 млрд в рамках нових президентських повноважень.” Не дуже зрозуміло звідки автор взяв цифру у 10 мільярдів недостачі. Але навіть якщо припустити що це правда, то не чому автором вважає, що в кінці цього року ця недостача повинна зменшитись до нуля замість того, щоб продовжити зростати.

Вам також сподобається

  • В-52 «Stratofortress» — Символ потужності Америки

    Міжконтинентальний стратегічний бомбардувальник В—52 «Stratofortress» є важким міжконтинентальним бомбардувальником ІІ покоління. Його долею була велика місія, а саме замінити літак В-36 «Convair».

    Теми цього довгочиту:

    Авіація
  • Мобілізація в Штатах

    Поговоримо трошки про мобілізацію. Але не в Україні, а в США в часи В'єтнаму. В цьому тексті ми спробуємо розібрати та проаналізувати чому “мобка” була необхідна для продовження війни і як це вплинуло на суспільство надалі.

    Теми цього довгочиту:

    Мобілізація
  • Безглуздість терору

    11 вересня. 8:46. 2996 загиблих і 25 тисяч поранених. Терористи із ще маловідомої терористичної організації Аль-Каїда захопили 4 літаки, 3 із яких досягли цілей. В пам'ять про ті події, ми поговоримо, а чи мала ця подія хоч якийсь смисл для терористів, наскільки успішним є терор?

    Теми цього довгочиту:

    Тероризм