Що таке closure у навчанні та чому його необхідно робити?

Якщо ви дивились серіал Suits, то вже з перших епізодів дізналися, що головний герой Гарві Спектр — ідеальній closer.  Тобто це та сама людина, яка завершує успішно продаж або складні перемовини та отримує бажаний результат. І цей closure дуже важливий і у вивченні англійської.

З чого скадається ідеальне вивчення англійської (та і будь-якої іноземної)?

Крок 1

Перший контакт/співбесіда учнів та викладача. Сюди входять розмови не лише про рівень та попередній досвід вивчення мови, а також виявлення цілей та побажань клієнта, що саме очікує студент від співпраці та наскількі їхні цілі реальні за системою SMART. Наприклад, розмовна англійська — то не ціль. Бо де вам потрібна та розмовна: в подорожах, щоб замовити їжу та порозумітись з прикордонниками; для спілкування з іноземними друзями на будь-яку тему — від обговорення останньої серії Гри Престолів до вашого ставлення до вакцинації та теорії змов; ведення перемовин та обговорення податкових ставок у різних країнах та в якій юрисдикції відкирити бізнес — це все про РОЗМОВНУ мову, тому такі співбесіди допомагають чітко окреслити запит, скільки потрібно часу, бо є точкові запити — навчитися писати ділові листи (це можна зробити і за 20 годин), або комплексні запити — підвищення рівня (від 100 год).

Розмовна англійська — то не запит. Бо спілкування у ресторані, з друзями про теорію змов та зустріч з клієнтом про обговоренні вимог — це все про РОЗМОВНУ англійську.

Крок 2

Основний етап — безпосередньо навчання. На цьому етапі важливі: регулярнє відвідування занять, повторення пройденого матеріалу, тестів на перевірку знань, виконання домашніх та додаткових завдань, повне занурення у навчальний процесс і активну участь у заняттях. Це все купа елементів вашого основного механізму під назвою “Знання англійської та вміння її використовувати”.

Крок 3

Сlosure — ось цей дуже важливий етап, до якого доходять приблизно 20-30% студентів. Це фінальний, завершальний етап навчання. В ідеальному світі він виглядає як:

  • 2-3 уроки повторення усього, що ви вивчали на курсі

  • виконання комплексного письмового тесту саме по матеріалах курсу (а не рандомне тестування з інтернету)

  • частина speaking — де, як мінімум 3-4 теми на обговорення у різних варіаціях: монолог, діалог з вчителем, дебати з іншими студентами

  • якісний фідбек від вчителя про ваше навчання та досягнення.

Адже важливо отримати від викладача коментар, які граматичні конструкції студенти змогли використати або слова/словосполучення/ідіоми з цього курсу студенти застосували. Для чого це робиться? Щоб студенти могли побачити, що вони користуються новими знаннями, а не говорять тими фразами, які вони знали і раніше. Це той момент, коли студенти бачать свої досягнення та покращення, коли можуть подивитися та оцінити свої вміння та навички.

Правильно організований closure — неймовірний психологічний момент, що все було недарма та ви таки знаєте ту англійську і бачите результати своєї роботи.

Але більшість студентів, особливо ті, хто займається індивідуально, не доходять до цього етапу. Вони проходять десь половину підручника, втомлюються від нього, просять якісь додаткові матеріали, щоб відволіктись. І що відбувається? Втрачається відчуття послідованості, зв’язності тем, відчуття прогресу, є нерозуміння, що вони вивчили та куди рухаються, а потім просто  в один непрекрасний день студенти кажуть вчителю: “Так склались обставини, сьогодні наш останній день занять”. Вішенкою на торті може бути, що студенти повідовляють про своє рішення в кінці уроку, коли тільки почали новий юніт. Або взагалі за день за уроку і навіть не приходять на той останній урок. І все, у вчителя не залишається шансів, підготувати цей фінальний етап — closure. Вчитель втрачає можливість правильно завершити співпрацю, щоб студенти пішли з відчуттям впевності про свої досягнення. Натомість, студенти йдуть з думкою, що англійська —то не для них, вони нічого не можуть вивчити, дарма прозаймалися півроку, жодних результатів немає.

А через декілька місяців йдуть до нового репетитора, скаржаться на невдачі у навчанні, що застрягли на рівні pre або intermediate і не можуть йти далі. Але ж новий репетитор не зможе продовжити з вами з тієї самої точки, де ви зупинились (особливо якщо ви навчались по комбінації підручник+ додаткові матеріали), бо за цей час вже певні знання забулись, а новий вчитель не може здогадатись, що саме  було в тих додаткових файлах — що перевіряти то? Яку лексику знає студент? З чого продовжувати? І знову по колу — новий підручник, але плюс мінус ті ж самі теми з граматики та лексики. І знову вигорання та розгубленість через 3…2…1…


Тому, якщо ви хочете завершити навчання, то попередьте свого вчителя хоча б за два тижні (що також буде чесно по відношенню до ваших вчителів, адже в них буде час знайти нового учня на ваше місце). Але більше користі це принесе вам, адже ви зможете отримати якісний closure — і піти з навчання з впевненністю у свої досягненнях.

Хто доходив до цього моменту — closure? Які були відчуття від такого уроку?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Марина
Марина@true_tutor

Business English Tutor

660Прочитань
2Автори
12Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається