Вступ

Релігійна грамотність — це термін, який став популярнішим в останні роки. Але що саме ми маємо на увазі, коли говоримо про нього?

Слово "грамотність", звісно, звучить так, ніби воно пов'язане з читанням і розумінням письмових текстів — релігійні традиції часто (але не завжди!) записують різні речі, тож чи є релігійна грамотність умінням читати ці тексти?

Ніт!

Подібно до того, як вміння читати є навичкою, яку ви можете застосовувати протягом усього життя, релігійна грамотність є навичкою, яка дозволяє вам розуміти та інтерпретувати релігійні явища, де б ви з ними не зустрічалися.

Це не означає, що вам потрібно запам'ятовувати купу фактів чи знати масу хитромудрих слів — це означає, що у вас є можливість поглянути на чиєсь релігійне самовираження, погляди чи досвід, і отримати певне розуміння через дискусію, співпереживання та дослідження. Навряд чи вас відвертатимуть кричущі заголовки, що намагаються переконати наче всі християни — гомофоби, всі мусульмани — жорстокі, а всі буддисти — миролюбні.

Розуміння релігійного розмаїття

Одним із ключових моментів релігійної грамотності є визнання того, що релігії є комплексними, мінливими та внутрішньо різноманітними.

У 2016 році Міжпартійна Парламентська Група з релігійної освіти Великої Британії опублікувала звіт під назвою "Покращення релігійної грамотності", в якому визначила релігійну грамотність як:

здатність розуміти та ефективно взаємодіяти з релігією та релігійними питаннями

Далі зазначаючи, що

...підвищення релігійної грамотності в суспільстві не означає сприяння прихильності до певної релігії, формування більш позитивного погляду на релігію в цілому або надання релігії більшого впливу в публічній сфері [натомість, це] означає озброєння людей знаннями та навичками для впевненого, точного і критичного розуміння та обговорення релігій і питань, пов'язаних з ними".Міжпартійна Парламентська Група з питань релігійної освіти, 2016

Однак не всі поділяють це визначення чи погляд — зокрема, Національне Світське Товариство Великобританії того ж року висловило занепокоєння, що релігійна грамотність — через її двозначне значення — використовується для ознайомлення дітей з релігійними ідеями не як академічний предмет, а як форма індоктринації (навіювання) чи релігійного виховання.

Деякі групи намагаються використати "релігійну грамотність" як "троянського коня" для просування програми підвищення суспільної ролі та авторитету релігії або як виправдання для нав'язування релігійних ритуалів і практик дітям та молоді в школах.Національне Світське Товариство, 2016

Звісно це не той підхід, який ми підтримуємо, коли говоримо про релігійну грамотність.

Американська Академія Релігії, організація, що займається просуванням академічного вивчення цього предмету, пропонує таке корисне визначення:

"Релігійна грамотність" допомагає нам розуміти себе, один одного і світ, в якому ми живемо. Вона містить у собі вмінняРозпізнавати точні та перевірені знання про різноманітні релігійні традиції та форми віросповіданняРозпізнавати внутрішню різноманітність релігійних традиційРозуміти, як релігії формувалися і формуються завдяки досвіду та історіям окремих людей, спільнот, націй і регіонівРозуміти, як релігії використовують культурні символи та мистецькі репрезентації свого часу та контексту.Відрізняти конфесійні або приписні твердження, зроблені релігійними організаціями, від описових або аналітичних тверджень.Американська Академія Релігії, nd

Іншими словами, це вміння, а не енциклопедичні знання про кожну традицію, практику та віру, і, звичайно, не "троянський кінь", який використовується для того, щоб таємно переконати вас бути більш релігійним.

- Обіцяй що не будеш вступати в теологічну дискусію за обідом - Я, 15 хвилин по тому:

Аби бути релігійно грамотними, вам потрібно вивчити кілька фактів, за якими ви зможете орієнтуватися, але найважливіше — розвинути в собі відчуття того, як люди виражають свої релігійні переконання, як можна використовувати слово "релігія" та зловживати ним, а також зрозуміти деякі типові помилки, яких припускаються люди, говорячи про цю тему.

Релігійна грамотність означає здатність визнавати важливість релігії, а також вміння піддавати сумніву і критично ставитися до релігійних тверджень, не приймаючи їх як абсолютну істину.

Визнання комплексності

Релігійна грамотність означає розуміння того, що релігії "топ-рівня", такі як іслам та індуїзм, не є однотипними групами; що ми не можемо прийняти думку людини лише тому, що вона називає себе християнином. Насправді ми не можемо з упевненістю сказати, у що вірять "християни" — ми повинні дивитися на конкретні, реальні приклади й питати людей.

- Так, я знаю що говорить Біблія, але я думаю що… - Не смій.

Думка про те, що ми не можемо робити загальних тверджень про релігійні групи, може здатися вам цілком логічною, а може і зовсім абсурдною, але правда полягає в тому, що наша мова — це потужний інструмент. Якщо ми не будемо обережними, ми можемо легко втратити динамічну реальність релігійного досвіду та самовираження людини; люди втрачають свою ідентичність, закрадається нерозуміння, а в деяких випадках людей дискримінують, обговорюють або засуджують на основі напівправди та пліток.

Марвел: Війна нескінченності - наймасштабніший кросовер в історії. Бог:

По суті, релігійна грамотність — це набір навичок, які дозволяють розумно взаємодіяти з релігійними явищами та особами, не потрапляючи на підводні камені, які часто спричиняють труднощі в розумінні. Вона заохочує мислення, яке є відкритим і співчутливим до релігійності, але не є апологетичним чи доктринальним (вам не обов'язково погоджуватися з кимось, щоб вислухати його), і протистоїть навішуванню ярликів на всіх людей, а радше дивиться спочатку на людину, а потім на спільноту, щоб зрозуміти, як вони відчувають і виражають свою релігію.

У все більш мультикультурному світі релігійна грамотність має важливе значення. Вона допомагає нам приймати розмаїття, протистояти простим ярликам, прагнути контекстуалізувати та розуміти людей у їхніх власних термінах. Оскільки світ стає дедалі меншим, а культури дедалі більше переплітаються, ця навичка стає все більш важливою та актуальною. Без неї потенціал для непорозумінь, ненависті й навіть насильства може зростати.

Список використаних джерел

Міжпартійна парламентська група з питань релігійної освіти (2016) Покращення релігійної грамотності [Онлайн] (Доступно за посиланням: https://nasacre.org.uk/file/nasacre/1-971-appg-on-re-improving-religious-literacy-full-report.pdf) - не читала, але по змісту бачу що це щось вельми цікавеньке

Американська Академія Релігії (ААР), Настанови ААР з релігійної грамотності [Онлайн] (Доступно за посиланням: https://www.aarweb.org/AARMBR/Publications-and-News-/Guides-and-Best-Practices-/Teaching-and-Learning-/AAR-Religious-Literacy-Guidelines.aspx) - теж ще не читала, але також схоже на цікавинку

Національне Світське Товариство (2016) Відповідь на заклик Міжпартійної парламентської групи з релігійної освіти надати докази важливості та розвитку релігійної грамотності [Онлайн] (Доступно за посиланням: https://www.secularism.org.uk/uploads/nss-response-to-appg-on-re-on-religious-literacy-april-2016.pdf) - на заголовок не надто цікаво, але почитаю

Оріджинал стаття https://www.understandingreligion.org.uk/p/what-is-religious-literacy/#references

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дармакрий
Дармакрий@dharmakriy

екзистенційно безнадійно

71Прочитань
5Автори
1Читачі
На Друкарні з 28 квітня

Більше від автора

  • Світова парадигма релігій

    Коли категорія релігії використовується для опису "світових релігій", то для спрощення часто об'єднують кілька різних традицій, філософій та практик в одну єдину сутність

    Теми цього довгочиту:

    Релігієзнавство
  • Сім вимірів релігії

    Переклад англомовної статті про сім вимірів релігії Нініана Смарта — британського релігієзнавця, який розвинув сферу академічного релігієзнавства і допоміг дистанціювати його від богослов'я.

    Теми цього довгочиту:

    Релігієзнавство

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається