Вступ

Коли категорія релігії використовується для опису "світових релігій", то для спрощення часто об'єднують кілька різних традицій, філософій і практик в одну єдину сутність.

Хорошим прикладом цього є індуїзм - термін, вигаданий британцями для опису релігії індійського народу.

Приховане розмаїття індуїзму

Індуїзм не існує в мові індійських народів (оскільки на Індійському субконтиненті використовується багато мов); це ярлик, наклеєний британськими спостерігачами.

В Індії існує багато різних релігійних напрямів, які розглядаються як підрозділи індуїзму, але це загальне визначення не означає, що всі індуси вірять в одні й ті ж речі або практикують однакові способи віросповідання.

Звичайно, індуїзм (як категорія) використовується вже так давно, що багато індусів цілком вільно використовують його для опису своєї релігійної приналежності, але не всі відчувають себе так само, і це гарний приклад того, який ефект може мати використання чужої термінології при описі культури, яка далека від їхньої власної. Можливості для непорозумінь дуже широкі, і легко припуститися помилок, які матимуть наслідки на сотні років.

НАГАДУВАННЯ! МЕМ НЕ МАЄ НА МЕТІ ОБРАЗИТИ ЧИ ВИРІЗНИТИ ЯКУСЬ РЕЛІГІЮ! МЕМ МАЄ ЛИШЕ РОЗВАЖАЛЬНИЙ ХАРАКТЕР!

Розпізнавання відмінностей

Проблема полягає в тому, що дуже легко говорити про "релігію Х" так, ніби це одна група людей, які вірять в одне і те ж і діють однаково — але це, очевидно, зовсім не так.

У Європі та Північній Америці більшість людей виросли з усвідомленням відмінностей між християнськими конфесіями (особливо між католицькою та протестантською формами богослужіння). Таке тонке розуміння є менш поширеним, коли йдеться про традиції, які не є рідними для нашої культури, або про ті, з якими ми маємо невеликий досвід.

Тобто, чим менше ви знаєте про релігійну традицію, тим легше робити узагальнення і припущення. Якщо ми сприймаємо ці узагальнення як факт, то ми опиняємося у небезпечній зоні.

НАГАДУВАННЯ! МЕМ НЕ МАЄ НА МЕТІ ОБРАЗИТИ ЧИ ВИРІЗНИТИ ЯКУСЬ КОНФЕСІЮ! МЕМ МАЄ ЛИШЕ РОЗВАЖАЛЬНИЙ ХАРАКТЕР!

Хто вирішує?

Окрім згладжування тонких відмінностей всередині релігійної течії, позначення чогось як "світової релігії" також часто використовується для обмеження того, що вважається релігією. Багато людей засвоїли список "великих гравців", таких як християнство, іслам, буддизм, юдаїзм та індуїзм.

Однак такий підхід ігнорує величезний спектр релігійних систем, особливо традиції корінних народів.

Він ігнорує і заохочує інших нехтувати багатьма яскравими та різноманітними проявами людської релігійності.

НАГАДУВАННЯ! МЕМ НЕ МАЄ НА МЕТІ ОБРАЗИТИ ЧИ ВИРІЗНИТИ ЯКУСЬ КОНФЕСІЮ! МЕМ МАЄ ЛИШЕ РОЗВАЖАЛЬНИЙ ХАРАКТЕР!

Релігія чи релігії?

Щоб виправити цей єдиний підхід до трактування релігій, деякі вчені стверджують, що доречніше говорити про релігію у множині: індуїзми, буддизми, християнства.

У 1963 році Вілфред Кантвелл Сміт писав: “Я серйозно пропоную відмовитися від таких термінів, як "християнство", "буддизм" і т.п., і схожі мають бути відкинуті через неспроможність підтримання їх логічності у випадку конфронтації”. Він стверджував, що у світі є буддисти, але не Буддизм, християни, але не Християнство, і так далі. Сміт також запропонував відмовитися від слова "релігія", стверджуючи, що монолітні терміни, такі як "релігія", "християнство", "індуїзм", приховують динамічну та індивідуальну сутність релігійних практик.Urubshurow, 2008, p. xix

У книзі "Письмо в буддизмі: Вступ" (ор. Writing in Buddhisms: An Introduction) Джон Стронг наводить схожий аргумент і пропонує використовувати розщеплену форму однини/множини "буддизм/и". Він вказує на те, що існує багато точок, в яких буддійські звичаї збігаються, але це також є точками спірних значень і розбіжностей.

Іноді кажуть, що однією з речей, які об'єднують буддизм(и), є той факт, що всі буддисти, явно чи неявно, звертаються до "трьох прихистків" або "потрійної перлини" — Будди, його Вчення (яке називається Дхарма) та його громади (яка називається Сангха). Однак водночас слід розуміти, що Будда, Дхарма і Сангха можуть мати різне значення для різних буддистів, тож, хоча ці три прихистки можуть об'єднувати буддистів скрізь, вони також і роз'єднують їх.Стронг, 2015, с. 18

Ця умовність нагадує нам, що ми маємо справу з різноманітною групою традицій і практик, котрі не обов'язково узгоджуються між собою — достатньо лише глянути на відмінності між конфесіями християнства, аби збагнути, що одного ярлика тут недостатньо.

Багато Євхаристій

Для прикладу можна розглянути відмінності між протестантською та православною церемонією, відомою як Євхаристія.

Для початку звернімося до оригінального уривка з Євангелія від Луки, який є одним з основних християнських текстів, що описують життя Ісуса Христа:

17 Узявши ж чашу, і вчинивши подяку, Він промовив: Візьміть її, і поділіть між собою.18 Кажу ж вам, що віднині не питиму Я від оцього плоду виноградного, доки Божеє Царство не прийде.19 Узявши ж хліб і вчинивши подяку, поламав і дав їм, проказуючи: Це тіло Моє, що за вас віддається. Це чиніть на спомин про Мене!20 По вечері так само ж і чашу, говорячи: Оця чаша Новий Заповіт у Моїй крові, що за вас проливається.Від Луки 22:14-20

Уривок можна знайти на одному ж сайті. Оригінальна версія:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Luke+22%3A17-20&version=NIV

та українська:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=%D0%92%D1%96%D0%B4+%D0%9B%D1%83%D0%BA%D0%B8+22%3A14-20&version=UKR

Додано акцент до рядка, де Ісус конкретно вказує своїм послідовникам здійснювати акт їжі та пиття в пам'ять про нього.

Тепер подивімося на опис сучасного таїнства, як його святкує Православна Церква в Америці:

Першою дією літургії є спільне зібрання. Охрещені та миропомазані збираються в одному місці. Після спільної молитви Церкви, яка називається Великою єктенією, в якій висловлюються прохання про всі основні елементи життя, співаються біблійні псалми й вірянам представляється Слово Боже. Тут акцент робиться на посланні, Євангелії та проповіді.

Потім слідує приношення хліба і вина як жертва нас самих і нашого світу Богові у Христі. Ми просимо Бога прийняти нас і наші дари (хліб і вино), оскільки ми любимо один одного і сповідуємо православну віру, Нікейський символ віри, який ми або ж поручителі за нас проголосили під час нашого хрещення.

Потім ми приносимо себе і свої дари Богові у Христі в пам'ять про все, що Він зробив для нас: хрест, гробницю, воскресіння третього дня, вознесіння на небо, сидіння праворуч Бога-Отця, друге і славне пришестя.

Потім ми закликаємо Святого Духа "зійти до нас і до наших дарів" і зробити їх Тілом і Кров'ю Христовою та дати нам досвід Царства Небесного. Таким чином ми отримуємо назад наші дари хліба і вина як дар Святого Причастя з Богом Отцем через Христа і Духа.

Нарешті, ми йдемо з миром, щоб свідчити у світі про Царство Боже, яке нам дароване, закликаючи всіх людей до цієї єдності з Богом і один з одним у Ньому.

Православні святкують це таїнство Царства Божого, Божественну Літургію кожного дня Господнього, а також у свята та особливі випадки. Це живий досвід того, чим насправді є все християнство, і навіть все життя.

https://oca.org/questions/divineliturgy/the-divine-liturgy

Наостанок, подивімось, як святкують Євхаристію в протестантській церкві. В цьому випадку у баптистській церкві Барнстепл, що в Девоні, Великобританія:

Наше святкування просте і зрозуміле. Ми приймаємо його на недільних богослужіннях двічі на місяць. Ми причащаємося, тому що Ісус вказав, що ми повинні робити це, щоб пам'ятати про Нього (див.: 1 Коринтян 11:23-36).

Причастя полягає в тому, що кожен вірянин та вірянка бере і з'їдає маленький шматочок хліба зі спільного буханця. Хліб символізує і представляє тіло Господа Ісуса Христа, яке Він віддав за нас у жертві розп'яття.

Причастя також передбачає, що кожен вірянин та вірянка бере і п'є з келиха вино або сік. Вино символізує і представляє кров Господа Ісуса Христа, яку Він пролив у жертві розп'яття за нас.

Віддавши себе на розп'яття, Ісус здобув для нас прощення й очищення наших гріхів та спасіння, яке дарує нам нове життя у Його Святому Дусі.

Причащаючись разом, ми постійно пам'ятаємо про те, що Ісус зробив для нас. На відміну від деяких церков, ми не віримо, що молитви над хлібом і вином змінюють (або перетворюють) їх на справжню плоть і справжню кров Ісуса. Ми вважаємо, що їх слід розуміти символічно.

https://www.barnstaplebaptist.org.uk/communion.htm

Хоча в обох богослужіннях є деякі спільні риси (поїдання хліба, пиття вина), існують деякі цікаві відмінності в тому, як ці акти подаються. У православній церкві їжа і пиття відбуваються майже одразу, за ними слідує низка ритуальних дій, покликаних показати відданість Богові, пам'ять про Ісуса і прохання про отримання "дару Святого Причастя". Виникає відчуття, що відбувається щось таємниче і могутнє, і що хліб і вино діють як двері у глибші та духовніші стосунки з Богом.

На противагу цьому, баптистська церква використовує уривок з Писання, щоб забезпечити контекст і обґрунтування церемонії, а сам акт ґрунтується на пам'яті, немає відчуття, що хліб і вино мають якусь духовну силу самі по собі — ритуал має на меті пам'ятати життя Ісуса, так, як про це сказано в Євангеліє.

Це лише один приклад внутрішнього розмаїття релігій. Коли ми говоримо про "християнство", ми насправді беремо найбільш очевидні риси з різних напрямів і особистостей та створюємо об'єднану версію, яка може застосовуватися до кожного християнина. Але такий підхід не лише уникає важливих деталей, але й настільки часто є помилковим або оманливим, що вкрай мало сприяє нашому розумінню.

Розпізнавання живої релігії

Важливіше, ніж розуміння того, чого вчить кожна "релігія" або у що вірить чи робить "типовий релігійний адепт", є підхід до кожної людини як до свіжого та унікального прикладу живої релігії — очікувати та шукати величезний всесвіт релігій, що ґрунтується на людському досвіді й комплексності.

Прагнення до узагальнення, безумовно, може бути корисним, і часто існує стільки ж того, що об'єднує різні вірування, скільки й того, що їх розділяє. Але ми повинні бути обережними в тому, наскільки ми дозволяємо собі стирати відмінності заради загальних тверджень про цілі релігійні спільноти.

Список використаних джерел

Стронг, Дж. (2015) Буддизм: Вступ, Лондон, Oneworld Publications.

Урубшуров, В.К. (2008) Вступ до світових релігій, Оксон, Routledge.

Подальше читання

У цьому подкасті від Релігієзнавчого Проєкту обговорюється парадигма світових релігій: http://www.religiousstudiesproject.com/podcast/podcast-james-cox-on-the-world-religions-paradigm/

Ця стаття Сюзанни Оуен детально розглядає цю тему: https://www.academia.edu/708814/The_World_Religions_paradigm_time_for_a_change

Оригінальна стаття: https://www.understandingreligion.org.uk/p/world-religions-paradigm/#many-eucharists

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Дармакрий
Дармакрий@dharmakriy

екзистенційно безнадійно

71Прочитань
5Автори
1Читачі
На Друкарні з 28 квітня

Більше від автора

  • Що таке релігійна грамотність?

    Релігійна грамотність — це термін, який став популярнішим в останні роки. Але що саме ми маємо на увазі, коли говоримо про нього?

    Теми цього довгочиту:

    Релігієзнавство
  • Сім вимірів релігії

    Переклад англомовної статті про сім вимірів релігії Нініана Смарта — британського релігієзнавця, який розвинув сферу академічного релігієзнавства і допоміг дистанціювати його від богослов'я.

    Теми цього довгочиту:

    Релігієзнавство

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається