Що зробила б дефляція з вашим портфелем?

З початку 2021 року, людство увійшло в період затяжної інфляції, яка, за думками деяких експертів, буде триматися мінімум до кінця 2024 року. Саме тому деякі ентузіасти запитують себе: «А якби в економіці відбулося протилежне явище? Чи будуть наслідки протилежними також?». З точки зору логіки - протилежні явища мають протилежні наслідки. Однак з точки зору економіки як науки про суспільство - ні. Давайте розберемося чому навіть попри вже усім відомі нищівні наслідки затяжної інфляції, дефляція буде мати ще гірший вплив на ваші інвестиції.

Що таке дефляція ?

Інфляція - це процес підняття (деколи анормального) цін в економіці через різницю в темпах зростаннях грошей в економіці і товарів та послуг, на які можна було б їх придбати. Тоді як уповільнення інфляції називається дезінфляцією, дефляція відбувається тоді, коли витрати фактично знижуються. Хоча це може здатися привабливим, період значного зниження цін може бути дуже шкідливим.

Якщо я можу купити це дешевше через 3 місяці, то я куплю це не зараз, а через 3 місяці

Це слова «батька» макроекономіки - Джона Мейнарда Кейнса (зображеного на фото лонгріду). Почнемо з того, що споживачі, спостерігаючи за тим, як товари дешевшають з кожним місяцем, схильні відкладати свої покупки, особливо такі дорогі товари, як автомобілі, в надії, що ціни впадуть ще нижче.

Як наслідок, затримка у витратах може фактично пригнічувати економічну активність, адже якщо через 3 місяці ви прийдете і побачите, що товар став іще дешевшим, то чому б не почекати ще трохи. Таким чином, темпи продажів зменьшуються, а відповідно й обіг товарів та послуг в економіці. Не секрет, що фірми в основному виробляють нові товари за допомогою прибутків, отриманих від минулих продажів. Тому якщо продажі зменшуються - зменшиться й виробництво в майбутньому. Найбільша проблема дефляції (як і інфляції до речі) у її спіральності. Що більша дефляція, то більша вона буде в наступних періодах, якщо її не спинити.

Перш ніж перейти до детальнішого аналізу, наведемо найбільш популярні причини дефляції в економіці:

  • Надлишкова пропозиція та низький рівень відповідного попиту, що спонукає компанії знижувати ціни для залучення покупців

  • Технологічний прогрес, який скорочує витрати, заощаджує гроші бізнесу та призводить до зниження цін на товари та послуги

  • Менше грошей в обігу, що спонукає до менших витрат

  • Загальне падіння попиту на товари та послуги і, як наслідок, зменшення витрат

Зазвичай, одного лише фактору з цих чотирьох недостатньо. Однак якщо ми спостерігатимемо значну негативну зміну в хоча б двох з чотирьох пунктів, потрібно задумуватися про дефляційний період в інвестиціях.

Як дефляція впливає на прибутки компаній?

Уявіть собі, що ви аналізуєте компанію, яка продає ноутбуки за ціною 1000 доларів за штуку, купуючи їх у виробника напряму. У поточному році відбувається дефляція, відповідно ви продаєте свої ноутбуки за ціною в 900 доларів за штуку. Звісно, вартість купівлі ваших ноутбуків також впаде (скажімо також на 100 доларів), однак інші витрати: кредит, оренда, зарплатні працівникам, тощо залишаться на місці. Підсумок: в кінці року ваші витрати дещо зменшилися (скажімо на 5%), але ваші продажі відреагували на дефляцію ще гіше, адже покупці, на відміну від вас, який сплачує за оренду, кредити і зарплатню працівникам, можуть відмовитися від купівлі вашого товару. Це звісно шкода, однак що тут нам до управлінців компаній, яких ми найняли для того, щоб вони виконували всю цю брудну роботу?

Від прибутків компаній до прибутків інвесторів

Інвестуючи у фондовий ринок та ринок капіталів, ваші інвестиції напряму пов‘язані з тим, як почуває себе бізнес. Як казав Пітер Лінч, один із найкращих інвестиційних менеджерів минулого століття, «основа ціни акції будь-якої компанії - це сума її майбутніх річних прибутків, беручи в розрахунок різницю в часі». Саме тому, до речі, інвестори більш схильні обрати політичного лідера, який піклується в першу чергу про комфортні умови для бізнесу, що звісно має свої підводні камені, але загалом відповідає інтересам будь-якої країни. Падіння прибутків компаній за простою логікою тягне курс ваших акцій вниз, тому в періоди дефляції, очікувати ріст вашого інвестиційного портфелю в акції не варто.

А як щодо облігацій?

Облігації - це дуже «біномний» інструмент, тобто якщо ви тримаєте облігацію до погашення, то ви або заробляєте х % річних, або не заробляєте взагалі. Тому вплив на прибутковість облігацій тут більш комплексний, ніж може здаватися на перший погляд. Розпочнемо з того, що якщо в країні дефляція, то боржникам буде важче сплачувати борги. Уявіть, що ви берете 100 гривень в банку під 5% річних. На початку наступного року, інфляція становить -10% і вам потрібно виплачувати перші відсотки. Минулого року, 100 гривень коштувало 100 гривень. Цього року, 100 гривень коштує уже 90 гривень. Так само й ваші відсотки минулого року становили б 5 гривень, а цього року становлять 4.5 гривні (5×0.9). Тільки проблема в тому, що виплачувати вам доведеться всеодно 5 гривень, адже відсотки рахуються без урахування інфляції чи дефляції. Отже, ви виплачуєте борг, сума якого сьогодні менша на 10 гривень, а відсотки по якому зросли на 50 копійок (через відсутність прив‘язки до інфляції). Додамо до цього падіння прибутків компаній і побачимо справжній страшний сон для будь-якого підприємця. Звісно, ті, хто позичає мільйони, може оцінити потенційний вплив цих чинників на можливість стабільно виплачувати борги, використовуючи складні фінансові «sensitivity models», однак у роздрібних інвесторів такої можливості немає. Отож інвестуєте в облігації в період дефляції - чекайте потоку новин про гіпотетичну неможливість для компанії х виплатити свій борг в кінці року.

У той час як дефляція створює реальні проблеми для двох минулих класів активів, готівка (або рахунок у банку) стає більш привабливою. Так як темп збільшення кількості товарів та послуг перевищує темп збільшення грошової маси, кожна гривня в економіці стає «ціннішою». Отже, це дуже винятковий період, коли ви отримаєте пораду від інвестиційного консультанта: «тримайте гроші під подушкою».

Висновки : чи слід нам страхуватися від дефляції?

Дефляція має сильний руйнівний вплив на економіку, а ще більше на прибутки компаній. Як непрямі власники компаній (якщо інвестуєте через ETF), інвестори напряму пов‘язані з цим процесом, і тому спостерігають за сильним зниженням цінності власних інвестицій як у періоди високої інфляції, так і в періоди високої дефляції. В більшості випадків, інвестори автоматично рятують себе від дефляції, навіть не задумуючись про її можливість. Однак декілька порад можуть підсилити вашу готовність до цього періоду, який точно не настане завтра, але коли всі будуть говорити про дефляцію, готуватися до неї вже буде пізно: прибутки від ребалансування вашого портфелю розмиються підняттям цін на «потрібні» активи. Отож, коли виникає загроза дефляції, інвестори займають захисну позицію (як і перед інфляцією), надаючи перевагу облігаціям. Високоякісні облігації, як правило, мають кращі показники, ніж акції, в періоди дефляції, що є гарною ознакою популярності державних боргових зобов'язань та корпоративних облігацій з рейтингом ААА.

Що стосується акцій, то компанії, які виробляють споживчі товари, які люди повинні купувати, незважаючи ні на що (туалетний папір, продукти харчування, ліки), як правило, тримаються краще, ніж інші компанії. Такі акції часто називають захисними. Акції, що виплачують дивіденди, - це ще один фактор, який слід враховувати у фондовому просторі.

Готівка також стає все більш популярним інструментом зберігання. На додаток до звичайних ощадних рахунків і депозитів, існують також еквіваленти грошових коштів: депозитні сертифікати (CD) та рахунки на грошовому ринку є гарним високоліквідні активи.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

103.3KПрочитань
0Автори
737Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Енергетичні підсумки червня

    Через переведення частини енергоблоків українських АЕС у плановий ремонт (що забезпечить їх стабільну роботу взимку) та збільшення середньодобової температури, частота та довжина стабілізаційних відключень у червні значно зросла.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Франція - чому на виборах палає ?

    Цієї неділі пройде перший тур парламентських виборів, і це буде мати неабиякий вплив на майбутнє Пятої Республіки. Бажаємо приємного читання.

    Теми цього довгочиту:

    Франція
  • Ближчий погляд на іноземні інвестиції в казначейські облігації США

    Казначейство США нещодавно почало публікувати зміни в оцінці як частину нової розширеної форми TIC щодо довгострокових цінних паперів (TIC SLT), щоб відрізняти зміни в транскордонних інвестиціях, пов'язані з чистими надходженнями, від тих, що пов'язані з оцінкою.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається