Швидший штучний інтелект і бойові роботи: НАТО підтримує перші 4 європейські стартапи

НАТО затвердила першу групу європейських стартапів і венчурних фірм, в які альянс інвестує в рамках свого інноваційного фонду розміром в 1 мільярд євро.

Інноваційний фонд НАТО (NIF), офіційно запущений у 2023 році, є багатосуверенним венчурним фондом, який підтримуватиме стартапи на ранніх стадіях розвитку глибоких технологій і венчурні компанії, що працюють над новими технологіями військового та оборонного призначення.

Перелік технологій варіюється від штучного інтелекту, обробки великих даних і квантових обчислень до біотехнологій, нових матеріалів і космічних технологій. Метою NIF є посилення оборони та безпеки 24 членів Альянсу. Штаб-квартира Фонду розташована в Нідерландах.

"Залучення капіталу і підтримка стратегічних технологій є ключовими для забезпечення безпечного і процвітаючого майбутнього для мільярдного населення Альянсу", - сказав Андреа Траверсоне, керуючий партнер фонду.

Перші європейські стартапи отримали підтримку

Початкові інвестиції NIF зосереджені на штучному інтелекті, робототехніці, космічних технологіях та нових матеріалах. Ось перші європейські стартапи, які отримали підтримку від фонду:

ARX Robotics: німецький стартап, який розробляє модульні безпілотні роботизовані транспортні засоби для військового та комерційного застосування. Машини мають дистанційне керування і можуть бути забезпечені таким обладнанням, як пристрої для розмінування, радари та медичні ноші.

Заснована у 2022 році, компанія ARX Robotics створила 12 роботів, які вже пройшли випробування у військах України, Німеччини, Австрії, Швейцарії та Угорщини.

Fractile: лондонська компанія, що вийшла з Оксфордського університету, створює комп'ютерні чіпи, які, за її словами, дають можливість великим мовним моделям (ВММ) працювати швидше. Технологія стартапу підвищує продуктивність ШІ, виконуючи операції, необхідні для втручання моделі в пам'ять.

iCOMAT: заснований у 2019 році, британський стартап створює надлегкі матеріали для аерокосмічної та автомобільної галузей.

Компанія розробила повністю автоматизований виробничий процес, який перетворює вуглецеве волокно на композитні матеріали, що на 65% легші за еквівалентні матеріали, які зараз використовуються.

Завдяки меншій вазі транспортні засоби, такі як винищувачі, можуть не лише бути швидшими, але й використовувати менше пального.

Space Forge: валлійська компанія, яка має на меті створити багаторазове виробництво на орбіті, яке використовує умови космічного середовища, такі як мікрогравітація.

Вона зосереджена на виробництві напівпровідникових матеріалів для критично важливої інфраструктури, що охоплює сфери застосування від аерокосмічної до квантової та телекомунікаційної галузей.

НАТО інвестує в чотири венчурні компанії

NIF також фінансує чотири європейські венчурні фірми, які підтримують стартапи у сфері високих технологій на ранніх стадіях розвитку з акцентом на ринки оборони, безпеки та стійкості. Серед них: Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital та Vsquared Ventures.

Фонд інвестує 1 млрд євро протягом 15 років, і, схоже, Європа залучить подальшу підтримку.

"Що стосується оборонних технологій, то ринок значно зріс за останні три-чотири роки через геополітичні причини, які ми всі знаємо", - сказав Траверсоне в інтерв'ю Financial Times.

За його словами, ця тенденція з'явилася раніше в США, але він вважає, що Європа зараз швидко наздоганяє штати.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

13.3KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається