Space Hulk - сутички в калідорі, до того як це стало мейнстрімом.

Всі вже знають, що ГВ анонсували 10-у редакцію Сорокета.(Хто ще не бачив анонсів - залітайте на канальчік https://t.me/esgal_lyb, де є всі сьогоднішні анонси від ГВ і багато іншого). Я після всіх цих коробок Kill Team з коридорними боями сподівався на нову настолку в дусі Space Hulk. ГВ, чому ти мене розчаровуєш! А що ж таке цей самий SH я сьогодні вам і розповім.

Йшов 1989-ий рік. ГВ набирало оберти. 40к ставав все популярнішим з новою редакцією, Fantasy Battles розвивався, Adeptus Titanicus та Epic були на висоті і всі грали в Блад Бол. В цей час розквіту ГВ вирішило випустити нову настільну гру по сетингу 40к. Space Hulk.

По лору "space hulk" це древній, наповнений реліквіями та забутими технологіями космічний корабель, який за час свого дрейфування в космосі збирав на собі різне сміття та дрібні астероїди і тепер виглядає, як плаваюче в космосі звалище(не плутати з кораблями орків). Дії гри відбуваються в коридорах цього корабля. Один гравець грає за елітний підрозділ Термінаторів Космічного Десанту, інший бере на себе роль Генокрадів, що ховаються в тінях на кораблі. Власне це і є вся гра, зачистка коридорів...Але не все так просто, як здається. Сторони конфлікту мають абсолютно протилежний ігровий стиль, що надає грі динамічності та створює купу веселих ігрових моментів.

Мініатюри переміщуються гравцями по системі «очок дії», де кожна мініатюра має певну кількість очок, визначену для неї. Термінатори можуть виконати менше дій, ніж Генокради. Перевагою Термінаторів є їх професіоналізм в дальньому бою, хоча вони не зможуть завадити Генокрадам випотрошити себе, якщо ті підійдуть достатньо близько.

Якщо ви знайомі з всесвітом 40к, то знаєте, що Термінатори це дуже потужні і повільні хлопці. І слово "повільні" є ключовим в рамках цієї гри. Гравець на боці Термінаторів на свій хід має обмежений час на виконання дій, що додає додаткової складності в грі за цих могутніх воїнів.

Загалом складається враження, що грати за Термінаторів складніше...Так воно і є. Тому зазвичай грається дві-три гри по одному сценарію, помінявший сторонами, щоб визначити, хто все ж таки виграв. Так як у Термінаторів обмежений час на ходи, то партія займає приблизно годину і зіграти декілька партій не є проблемою.

Але не все так погано з нашими повільними надлюдьми. У них є механіка спеціальних наказів, які стають відомими для гравця за Генокрадів лише після того, як будуть використані: наприклад, наказ походити в хід Генокрада. Фішка Генокрадів в тому, що їхня точна кількість не відома. Вони вступають в гру як спалахи на радарах, що можуть означати різну кількість тварюк. Гра доволі тактична і дає простір для роздумів.

Завдання в грі можуть бути різними, знайти загублену реліквію, зачистити кімнати від Генокрадів\Термінаторів. Хоча насправді не всі сценарії ідеально збалансовані. Але вони і не повинні такими бути, правда ж?

Окремої уваги заслуговують ігрові елементи. Все зроблено просто на найвищому рівні. Товстелезний картон, чудовий арт на тайлах, мініатюри з прекрасною деталізацією. Очевидно, робилось з любов'ю.

Загалом, гра фанова, прекрасна в своїй камерності та атмосфері Імператором забутого корабля в далекому космосі (іноді атмосфері невідворотної смерті, якщо граєш за Термінаторів).

Звичайно ж, зараз її вже не роблять і купити можна десь на Ібеї за шалені гроші. Сподіваюсь, що ГВ таки зробить ласку і з перевипуском Термінаторів в 10-ій редакції, викотить нову редакцію Space Hulk.

Ну і куди ж без комп'ютерних адаптацій, які так люблять робити ГВ (зачасту невдало). По Space Hulk ігри для комп'ютера почали виходити ще в 1993. Остання вийшла в 2018. І всі вони чимось відрізняються одна від одної, але суть залишається однією. Я грав у версії 1993-го та 2013-го року і обидві чудово передають суть і атмосферу гри. Перша старенька і може сподобатись не всім, але вона унікальна серед ігор взагалі і зістарилась доволі непогано, всім рекомендую до ознайомлення(посилання буде нижче). Версія ж 2013-го року це цілковите перенесення настолки в комп'ютер, там теж є кидки кубиків і такий же дикий рандом. Але врешті решт за це ми і любимо настільні ігри.

Space Hulk 1993: https://www.oldgames.sk/game/space-hulk/

Деякі з ігор Space Hulk та інші у всесвіті Варгамер розповсюджує компанія Focus Interective, яка розповсюджує і кацапський atomic heart, так що якщо захочете спробувати Space Hulk на комп'ютері - краще не купуйте гру у цих байстрюків, а знайдіть альтернативний спосіб.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Taras
Taras@voncarstein123

Викладаю тут свої переклади

3.1KПрочитань
13Автори
33Читачі
Підтримати
На Друкарні з 20 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

там є ше картковий Space Hulk: Death Angel – The Card Game (2010). Можна грати одному, Зміг виграти лише один раз :)

Вам також сподобається